search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:42
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ακρίβεια ήταν εδώ πριν από τον πόλεμο»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2219
3/3/2022
04.03.2022 07:00
TSIPRAS_NEW_SKAI

Επί ποδός βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο ζητήματα που μεγεθύνει και πολλαπλασιάζει ο πόλεμος: την ενέργεια και τον πληθωρισμό.

Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία προκειμένου να προβάλει το αφήγημα ότι για την ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια αλλά και στις τιμές των προϊόντων ευθύνεται ο Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Εξ ου και ένα βασικό σημείο που ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, μία μέρα μετά τη ρωσική εισβολή, ήταν ότι «ο Μητσοτάκης έφερε την ενεργειακή κρίση πολύ πριν από τον πόλεμο».

Έτσι η καθημερινή αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με την κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει στην οικονομία, την προϋπάρχουσα κρίση ακρίβειας και τις πολλαπλασιαστικές συνέπειες του πολέμου. «Δεν μπορείτε να κρύψετε τις ευθύνες, ούτε τη δραματική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην ελληνική οικονομία, στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, πίσω από την πολεμική κρίση στην Ουκρανία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Τρίτη, αναγνωρίζοντας ότι «ο κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι αυτή η κρίση να φέρει ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις».

Ωστόσο επέμεινε ότι «η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια στις τιμές ενέργειας μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την κρίση».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το νέο στοιχείο που προστίθεται στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και συμβαδίζει με τις εξελίξεις, ενώ ανεβάζει περαιτέρω τους τόνους της κριτικής περί της «βίαιης απολιγνιτοποίησης» για την οποία ο Μητσοτάκης στη Βουλή απάντησε στην τριτολογία του (μη δίνοντας την ευκαιρία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επανέλθει) ότι αυτή γίνεται όχι μόνο για λόγους πράσινης ανάπτυξης αλλά και λόγω του ότι ο λιγνίτης δεν είναι «ανταγωνιστικός».

Στην Κουμουνδούρου άλλωστε έχουν κατά νου ότι οι εξελίξεις μπορεί να επισπεύσουν τις εκλογές, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου μπορεί να καταστήσουν ασύμφορη για την κυβέρνηση την αναμονή ώς το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, είτε το μενού έχει εκλογές μέσα στην άνοιξη είτε όχι, θεωρούν ότι πρέπει να αποδομήσουν το αφήγημα που προωθεί η κυβέρνηση για την ακρίβεια, επιχειρώντας να κρύψει τις ευθύνες της από το φθινόπωρο που εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης ακρίβειας μέχρι σήμερα. Η ακρίβεια και το ενεργειακό, άλλωστε, πλέον είναι στην κορυφή των προβλημάτων που ανησυχούν τους Έλληνες, αφήνοντας πίσω την πανδημία.

Κυρώσεις για τις «ύβρεις»

Στο μεταξύ στο Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής το ξέσπασμα του πολέμου και η ανησυχία για τις εξελίξεις σκέπασε το όποιο κλίμα είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τη συνέντευξη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή» και τις αιχμηρές αναφορές του στον Αλέξη Τσίπρα.

Η ηγεσία έτσι κι αλλιώς είχε χαμηλώσει τους τόνους εξ αρχής και δεν στόχευε ούτως ή άλλως να θέσει θέμα, ήταν όμως με ερωτηματικό αν οι τάσεις θα εγείρουν ζητήματα. Τελικώς, ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κίνηση «μεγαλοθυμίας» στήριξε τον Τσακαλώτο απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μέλη και οπαδούς του κόμματος και προλαβαίνοντας την πλευρά της Ομπρέλας, που είχε αρχίσει τις προηγούμενες μέρες να εγείρει θέμα περί του «φανατισμού» με τον οποίο τοποθετούνται οπαδοί του κόμματος έναντι στελεχών, ανακοίνωσε καταστατικά μέτρα για ανάλογες περιπτώσεις.

Ζήτησε την εξουσιοδότηση του γραμματέα του κόμματος και της γραμματέως της Κ.Ο., ώστε από δω και στο εξής οποιοδήποτε μέλος του προβεί «όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων, αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο».

Προηγουμένως είχε αναφέρει ότι ενάμιση μήνα πριν από το συνέδριο όλοι οφείλουν να περιφρουρήσουν την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, τη συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος. Η πολιτική διαφωνία, είπε στην εισήγησή του, «είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας» και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί, αντίθετα να ενισχυθεί. «Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό» τόνισε.

Περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος

Στην ίδια συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε οργανωτικά ζητήματα, όπως με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί η πρότασή του για εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση, εφόσον γίνει δεκτή από το συνέδριο, και πιο συγκεκριμένα πώς θα μπορέσει η εκλογή να γίνει όσο το δυνατόν «πιο λειτουργική» και ποιες θα είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες.

Έτσι, επικαλούμενους και σχετική επιστολή από γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών, κατέθεσε την πρόταση «η συγκρότηση της Κ.Ε., εφόσον αποφασιστεί από το συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια». Κατ’ αυτόν τον τρόπο από το 25% με 30% περίπου που είναι τα ποσοστά με τα οποία παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια θα πάει στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Επιπλέον, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η πρόταση αυτή «διασφαλίζει και τη λειτουργικότητα της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα την ισότιμη σχέση ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πιο προβεβλημένα στελέχη και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη», ζήτημα για το οποίο είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους τα στελέχη της Ομπρέλας.

Διαβάστε επίσης

Γιατί επανήλθαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη – Όλο το παρασκήνιο

Σύγκληση του Συμβουλίου του ΙΜΟ για την ασφάλεια σε Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα ζητεί η Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κι άλλο με τις νέες αντικειμενικές – Οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48