search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:42
MENU CLOSE

«Aρραγές» το κυβερνητικό μέτωπο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2219
03/03/2022
05.03.2022 06:00
mitsotakid-dendias-2323-new

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν σενάρια για υποτιθέμενη διαφωνία μεταξύ Μαξίμου και Βασιλίσσης Σοφίας για μείζονες επιλογές στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Ενδεχομένως σε προσωπικό επίπεδο τα χνότα των κυρίων Μητσοτάκη και Δένδια να μην ταιριάζουν, ωστόσο και οι δύο φροντίζουν αυτό να μην επηρεάζει τους ρόλους που έχουν αναλάβει και υπηρετούν.

Φρόντισαν άλλωστε και οι δύο να το ξεκαθαρίσουν την περασμένη Τρίτη στις ομιλίες τους για την ουκρανική κρίση στη Βουλή. Τα γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών για τις ενέργειές του στην Ουκρανική κρίση συνδέοντάς τες και με την προστασία των Ελλήνων ομογενών παραξένεψε το σύνολο των βουλευτών που βρίσκονταν στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή αφού κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Νίκος Δένδιας έκανε απλώς τη δουλειά του.

Όσοι ξέρουν τι συμβαίνει μέσα στην κυβέρνηση λένε, ωστόσο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε τη συγκεκριμένη στιγμή να δώσει τέλος στις φήμες και στα σενάρια που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να βρίσκεται σε μία ακόμη κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών.

Φήμες και σενάρια

Οι νέες φήμες κορυφώθηκαν αυτή τη φορά από το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας δεν εκλήθη την περασμένη Κυριακή στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αποστολή «αμυντικής βοήθειας» (οπλισμού) στην Ουκρανία.

Καθώς το θέμα αυτό φάνηκε εξ αρχής ότι είναι ζωτικής σημασίας, η απουσία του υπουργού Εξωτερικών έδωσε πάτημα για πολλά σχόλια και πολλές φήμες. Από το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, μάλιστα, πολλά ηλεκτρονικά μέσα άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρχε ενδεχόμενο οριστικής ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, έκανε λόγο για «ιστορίες για αγρίους», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση άφησε για δύο εικοσιτετράωρα τις σχετικές φήμες να σέρνονται – κυκλοφορούσε μάλιστα ότι ο Νίκος Δένδιας σκεπτόταν ακόμα και την παραίτηση – χωρίς να τις διαψεύσει έστω και με μία «διαρροή».

Προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα έγινε και από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς διπλωματικές πηγές υποστήριξαν ότι την ώρα της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο γενικό προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, τον γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση.

Η δικαιολογία αυτή μοιάζει ωστόσο έωλη, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η τηλεδιάσκεψη του υπουργού θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα ή αργότερα. Πιθανώς ο Νίκος Δένδιας να εκμεταλλεύτηκε την εν λόγω τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αποφύγει να παρίσταται στη λήψη μιας απόφασης με την οποία δεν θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά του. Ωστόσο, αυτό πολύ απέχει από τη διατύπωση ρητής διαφωνίας με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Εύλογα ερωτήματα

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, η απουσία του Νίκου Δένδια από μια τόσο σοβαρή σύσκεψη δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά για τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε καταθέσει εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου μια έκθεση για το Ουκρανικό θέμα και για τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η χώρα μας.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Βασιλίσσης Σοφίας φέρεται σε ανύποπτο χρόνο να είχε προτείνει την αποστολή παρατηρητών στην περιοχή, πρόταση που είχε εγκριθεί από τη Μόσχα, αλλά είχε απορριφθεί από την Ουκρανία.

Το γεγονός ακόμα ότι την ίδια μέρα η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» είχε ένα δημοσίευμα κατά του Νίκου Δένδια με πληροφορίες εκ των έσω πυροδότησε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Το δημοσίευμα αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά πως «από ορισμένες πλευρές ακούγεται ότι πλέον ο Νίκος Δένδιας κινείται αποκλειστικά με κριτήριο την προσωπική του εικόνα και αποφεύγει επιμελώς διάφορες “καυτές πατάτες” που θα την “τσαλάκωναν”. Η δε υπόθεση της καθυστέρησης αποστολής της απαντητικής επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τη σύνδεση αποστρατικοποίησης και κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών που προωθεί η Άγκυρα έχει ξενίσει, ενώ και η γενικότερη στάση του έναντι των διερευνητικών επαφών μοιάζει πολύ αμφίθυμη. Εσχάτως δε κυκλοφορεί ότι ο υπουργός συμβουλεύεται στενά καθηγητή που ανήκε στο Καραμανλικό στρατόπεδο, έχει θητεύσει στο υπουργείο και το τελευταίο διάστημα ξιφουλκεί κατά των κυβερνητικών επιλογών στην εξωτερική πολιτική. Όλα αυτά δεν διαφεύγουν προφανώς την προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου».

Ακόμα ο συγγραφέας του άρθρου επέκρινε την απόφασή του υπουργού Εξωτερικών να μεταβεί στην Αφρική για να επισκεφθεί τη Σενεγάλη και το Πράσινο Ακρωτήρι – όπου ευτυχώς αποφάσισε να μην πάει, και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα – με δεδομένες τις πληροφορίες που συνέρρεαν τα τελευταία 24ωρα ότι επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όσο για την αναφορά του στον Καραμανλικό σύμβουλο, προφανώς η αναφορά γίνεται για τον Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών και ο οποίος λέγεται ότι εσχάτως έχει πυκνώσει τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών .

Η αναφορά αυτή του συγγραφέα έχει να κάνει, όπως λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, με τη διαφορετική γραμμή που ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας από το Μέγαρο Μαξίμου σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πάντως, τελικά, το θέμα προς το παρόν τουλάχιστον έσπευσε να το κλείσει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της Βουλής λέγοντας το αυτονόητο: αν δεν συμφωνούσα με την πολική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα με είχε αποπέμψει…

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μετέωρο βήμα της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλιμάκωση του πολέμου και επιστροφή στη διπλωματία

Γυναικοκτονίες: Η μαύρη λίστα της απόγνωσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03