search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:43
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Μόσχα

05.03.2022 09:21
Oukrania65-new

Σε κατάπαυση του πυρός στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα προχωράνε οι ρώσικες δυνάμεις προκειμένου να επιτρέψουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax.

Η κατάπαυση του πυρός προέκυψε έπειτα από συμφωνία της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

«Αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν να έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί μερικές από τις σφοδρότερες ρωσικές επιθέσεις. Η ανταποκρίτρια του Guardian, Emma Graham-Harrison αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη:

«Στη Βολνοβάκα, η επίθεση εξακολουθεί να είναι τόσο έντονη που τα πτώματα ακόμα δεν έχουν περισυλεγεί, λέει ο τοπικός βουλευτής Dmytro Lubinets. Οι Ουκρανοί που είναι ακόμα αρκετά γενναίοι για να εκτελέσουν αποστολές διάσωσης επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς.

Χιλιάδες από αυτούς είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια, με φθίνουσες προμήθειες τροφίμων και νερού, προστατεύοντας από μια προφανώς παράλογη επίθεση σε μια πόλη που ο Lubinets λέει ότι δεν έχει στρατιωτικούς υπερασπιστές στο κέντρο της. Η γραμμή επαφής είναι 20 χιλιόμετρα μακριά», λέει.

«Δεν σταματάει ποτέ, κάθε πέντε λεπτά γίνεται απόβαση όλμου ή βλήματα πυροβολικού, ορισμένα κτίρια έχουν χτυπηθεί από πολλαπλά συστήματα ρουκετών», δήλωσε τηλεφωνικά.

«Στην πόλη δεν υπάρχει κτίριο που να μην έχει υποστεί άμεσες ή παράπλευρες απώλειες. Έτσι, κάποια κτίρια έχουν μεγάλη καταστροφή, κάποια μικρή καταστροφή, κάποια έχουν καταστραφεί εντελώς μέχρι το έδαφος».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τέλος η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους

Πόλεμος στην Ουκρανία: BBC και Bloomberg φεύγουν από τη Ρωσία

Οι τίτλοι από τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:42