search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:48
MENU CLOSE

Ταραμοσαλάτα …από σπίτι και όλα τα μυστικά για να την πετύχετε!

07.03.2022 06:00
Tarama-Platter-Hi-Res.jpg-crop

Η ταραμοσαλάτα είναι ένας υπέροχος μεζές με κρεμώδη υφή, που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και την Τουρκία κι έχει την τιμητική της κατά την περίοδο της νηστείας, διότι δεν περιέχει γαλακτοκομικά και αυγά πουλερικών.

Είναι το αχώριστο ταίρι της Σαρακοστιανής λαγάνας και διχάζει τους φανατικούς οπαδούς με τους δύο τρόπους παρασκευής της: Με ψωμί ή με πατάτα.

Υλικά για τη συνταγή

100 γραμμάρια λευκό ταραμά

150 γραμμάρια ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

1 πολύ μικρό κρεμμύδι

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Χυμό από ένα μεγάλο και λεπτόφλουδο ζουμερό λεμόνι

Εκτέλεση

Αρχικά μουλιάστε το ψωμί σε λίγο νεράκι και στραγγίστε το καλά.

Καθαρίστε το κρεμμύδι και βάλτε το στο μούλτι (ή στο ραβδομπλέντερ) μαζί με τον χυμό και 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο.

Πολτοποιήστε τα πολύ καλά ώστε να λιώσει το κρεμμύδι, βάλτε τον ταραμά και το ψωμί και συνεχίστε το χτύπημα.

Ρίξτε βροχηδόν (σαν κλωστή σιγά-σιγά) το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπήστε πολύ καλά τον ταραμά για ακόμα μερικά λεπτά μέχρι να γίνει πολύ αφράτος.

Δοκιμάστε τον και αν χρειάζεται προσθέστε επιπλέον λίγο χυμό λεμονιού ή λίγο λάδι. Αν θέλετε πιο απαλή τη γεύση της ταραμοσαλάτας, μπορείτε να βάλετε λίγο ακόμα ψωμί.

Διακοσμήστε με μερικές ελιές και άνηθο.

Μυστικά για να την πετύχετε

  • Όλα ξεκινούν από την επιλογή του ταραμά, ο οποίος δεν πρέπει να έχει χρώμα, αλλά να έχει ευχάριστη γεύση και οσμή. Όσο πιο λευκός είναι, τόσο πιο ποιοτικός θα είναι ο ταραμάς.
  • Το λάδι που θα επιλέξετε είναι καλύτερα να μη είναι εξολοκλήρου ελαιόλαδο αλλά η μισή ποσότητα να είναι αραβοσιτέλαιο.
  • Στο ανακάτεμα προσπαθήστε να προσθέτετε ένα-ένα τα υλικά και να ελέγχετε κάθε τόσο τη γεύση και την υφή της ταραμοσαλάτας.
  • Οι απόψεις διίστανται για το χτύπημα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένα δυνατό μούλτι αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δοκιμάσετε να χτυπήσετε τα υλικά στο γουδί, θα καταλάβετε τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης:

Παραδοσιακά τυροπιτάρια Εύβοιας

Γλυκιά γαλατόπιτα με φύλλα σε σχήμα τριαντάφυλλων

Σπανακόρυζο με ελιές και φέτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:47