search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:45
MENU CLOSE

Στο «περίμενε» χιλιάδες καθηγητές ειδικής αγωγής

09.03.2022 06:00
sxoleio

Ένα ιδιότυπο πινγκ-πονγκ παίζεται ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και το ΑΣΕΠ με θύματα δεκάδες χιλιάδες καθηγητές ειδικής αγωγής.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των καθηγητών, το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί να καταρτίσει τους πίνακες ειδικής αγωγής που θα χρησιμοποιηθούν για την πρόσληψη καθηγητών ειδικής αγωγής για το σχολικό έτος 2022- 2023.

Σύμφωνα με την παράγραφο δ του άρθρου  64 του Ν. 4692/2020, τον οποίο η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, οι πρώτοι πίνακες έχουν ισχύ ως τη λήξη του 2ου σχολικού έτους που έπεται του σχολικού έτους που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

Εφόσον, λοιπόν, οι νυν οριστικοί πίνακες Ειδικής Αγωγής δημοσιευτήκαν σε ΦΕΚ τον Ιούνιο του 2020 έχουν ισχύ μέχρι την λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους. Επομένως πριν αρχίσει το επόμενο σχολικό έτος (2022-23) πρέπει να έχουν καταρτιστεί από το ΑΣΕΠ νέοι πίνακες (έστω προσωρινοί).

Η εκπαιδευτικός Μαρία Παπαμανώλη, μιλώντας στο pontiki.gr  εξηγεί ότι η διαδικασία κατάρτισης πινάκων μέσω ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρα. Στην τελευταία προκήρυξη της Ειδικής Αγωγής, η προκήρυξη εκδόθηκε 24/04/2019 και οι προσωρινοί πίνακες 21/11/2019, δηλαδή μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα όλο το σχολικό έτος 2019-20 οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνουν από τους παλιούς πίνακες. 

«Η νέα προκήρυξη της Ειδικής Αγωγής δεν έχει ακόμα εκδοθεί και δεδομένου του χρονοβόρου της διαδικασίας κατάρτισης πινάκων είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν νέοι πίνακες (έστω προσωρινοί) πριν την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ να βρεθούν στην ανεργία ακόμα και για 4η χρονιά, αφού η τελευταία προκήρυξη Ειδικής Αγωγής βγήκε τον Απρίλιο του 2019.»

Αντιμέτωποι με την ανεργία οι καθηγητές- χωρίς ειδικούς δασκάλους οι μαθητές

Όπως επισημαίνει η κ. Παπαμανώλη,  η κατάρτιση των νέων πινάκων ειδικής αγωγής αφορά σε πολλές δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αναμένουν την προκήρυξη της Ειδικής Αγωγής είτε για να ενταχτούν στους σχετικούς πίνακες, είτε για να προσθέσουν προσόντα ή προϋπηρεσία που θα βελτιώσουν τη θέση τους.

Αν πριν την πριν την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους δεν έχουν καταρτιστεί νέοι πίνακες Ειδικής Αγωγής (έστω προσωρινοί), πολλοί εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ θα βρεθούν στην ανεργία ακόμα και για 4η χρονιά, αφού η τελευταία προκήρυξη Ειδικής Αγωγής βγήκε τον Απρίλιο του 2019.

Οι συνέπειες όμως θα βαρύνουν και τους μαθητές, υποστηρίζει η κ. Παπαμανώλη, καθώς πολλοί από αυτούς θα στερηθούν την υποστήριξη από εξειδικευμένους στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικούς. 

« Αξίζει να αναφερθεί ότι το καλοκαίρι του 2021 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου επιδίκασε αποζημίωση 7.000€ σε ένα 7χρονο παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να παράσχει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο δημοτικό» τονίζει η εκπαιδευτικός για να τονίσει την σημασία του να έχει ένα παιδί που το χρειάζεται τον κατάλληλο καθηγητή.

Και σημειώνει: «Ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης είναι ότι στον κλάδο των δασκάλων προσλαμβάνονται από τη β’ φάση αναπληρωτών πολλοί δάσκαλοι που δεν έχουν καμία εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Βέβαια κάτι τέτοιο προβλέπεται νομικά. Το ζήτημα είναι ότι έρχεται τώρα η στιγμή που πρέπει να ανοίξουν έγκαιρα οι πίνακες Ειδικής Αγωγής, για να ενταχθούν άτομα σε αυτούς με την απαραίτητη εξειδίκευση και να ασκήσουν έργο από το επόμενο σχολικό έτος και το κράτος δηλώνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί και να μη γίνει».

Τι είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ

Η  διαδικασία της κατάρτισης των πινάκων ειδικής Αγωγής περνάει μέσα από το ΑΣΕΠ, το οποίο ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην διαδικασία της έκδοσης της σχετικής προκήρυξης.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 τόνισε ότι η  προκήρυξη θα βγει, αλλά το θέμα της έκδοσης των αποτελεσμάτων είναι χρονοβόρα διαδικασία, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προσωρινά έστω αποτελέσματα θα βγουν το καλοκαίρι.

«Είναι γεγονός πως, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, επεξεργαζόμαστε τη νέα προκήρυξη με γνώμονα να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ ανέφερε ότι στην προκήρυξη του 2019, που ήταν και η τελευταία που εξεδώθη, υπήρξαν ορισμένα ζητήματα τα οποία δημιούργησαν αμφιβολίες στους υποψηφίους και στη συνέχεια δημιούργησαν και ανατροπές στους προσωρινούς πίνακες, όπως ενστάσεις από τους υποψηφίους κτλ.

Επίσης, ανέφερε ότι, σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς, έχουν να εξετάσουν μεγάλο όγκο αιτήσεων, αλλά γνωρίζουν την ανάγκη έκδοσης αποτελεσμάτων έως το καλοκαίρι και θα το «παλέψουν», θα κάνουν ό,τι μπορούν.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης ανέφερε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα θα γίνουν από την υπουργό Παιδείας μόλις πάρει τις διαβεβαιώσεις από το ΑΣΕΠ.

«Ακόμα, όμως, καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει και δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί αναμένουμε», τονίζει η κ. Παπαμανώλη.

«Καθημερινά στέλνουμε e-mail, τηλεφωνούμε στο γραφείο της κ. Κεραμέως, ως υπουργού Παιδείας, και της κ. Μακρή ως υφυπουργού Παιδείας που ασχολείται με ζητήματα ειδικής αγωγής, τοπικούς μας βουλευτές. Ακόμη, έχουμε στείλει e-mail στον πρωθυπουργό, χωρίς όμως καμία απάντηση που μπορεί να μας καθησυχάσει. Φαίνεται σαν να μη θέλουν να ανοίξουν οι πίνακες. Τέλος, ζητάμε απαντήσεις και από τον ΑΣΕΠ μέσω του κ. Κόπτση, ως Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς ουσιαστικές πληροφορήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, που επαναλαμβάνει τα ίδια» «Όλο αυτό, όμως, οφείλει να επιλυθεί από την κυβέρνηση πράττοντας τα δέοντα, εφόσον ψηφίστηκε νόμος» καταλήγει η κ. Παπαμανώλη.

Διαβάστε επίσης:

Νέστορ Μαχνό: Ο αναρχικός που οργάνωσε την εθνική άμυνα των Ουκρανών και πολέμησε για την ανεξαρτησία της πατρίδας του

Βλάχος στο topontiki.gr: Όχι σε «νέο Αφγανιστάν» στην Ουκρανία – Οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν προβλήματα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μark Lanegan: Ο τελευταίος πρίγκιπας του «grunge» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04