search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:44
MENU CLOSE

Stepan Ivanovich: Νεκρός σε αερομαχία ο θρυλικός Ουκρανός πιλότος που επέστρεψε από την σύνταξη

10.03.2022 09:53
stefan_inanovich_new

Υπερασπιζόμενος την πατρίδα του έφυγε από την ζωή ο Ουκρανός Stepan Ivanovich ο οποίος το2015 είχε πάρει την απόφαση, παρότι συνταξιούχος, να επιστρέψει στο πιλοτήριο του Su-27 λόγω της έντασης με την Ρωσία.

Ο Stepan Ivanovich, που ήταν ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους στην χώρα αποτελώντας ίνδαλμα για πολλούς στην αεροπορία, σκοτώθηκε την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου όταν ένας πύραυλος έριξε το αεροσκάφος του.

Γεννημένος στην περιφέρεια της Οδησσού, στις 21 Δεκεμβρίου του 1963, από μικρός είχε ενδιαφέρον για τα στρατιωτικά και αποφοίτησε από την σχολή πιλότων της Σοβιετικής Ένωσης το 1987, έχοντας εκπαιδευτεί με τα MiG-23. Από το 1990 είχε ένα Su-27, ενώ από το 1992 ενσωματώθηκε στην Ουκρανική αεροπορία.

Εκεί έγινε «Στρατιωτικός Πιλότος Πρώτης Κλάσης» έχοντας πάνω από τα 1.100 ώρες στο πιλοτήριο, συμμετέχοντας μάλιστα και σε τρεις παρελάσεις της χώρας.

Το 2010 αποσύρθηκε, παίρνοντας σύνταξη, όμως το 2015 επέστρεψε λόγω της έντασης με την Ρωσία, ενώ το τελευταίο διάστημα εκπαίδευε τους νεότερους.

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εισέβαλε στην χώρα, ως ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους στην χώρα, πήρε το αεροπλάνο του και ρίχτηκε στην μάχη για την υπεράσπιση της χώρας, καταρρίπτοντας μάλιστα και ένα αεροσκάφος του των δυνάμεων του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στις 28 του ίδιου μήνα όμως, κατά την διάρκεια μίας αερομαχίας, την ώρα που επιχειρούσε να αποσπάσει την προσοχή των Ρώσων (για να απομακρυνθούν τα υπόλοιπα), το αεροσκάφος του δέχθηκε ένα πύραυλο και καταρρίφθηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Για την προσφορά του στην χώρα του απονεμήθηκε το χρυσό αστέρι ο τίτλος του ήρωα της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Νέα ρωσική διάψευση για τον βομβαρδισμό παιδικού νοσοκομείου – «Είχε μετατραπεί σε στρατιωτική εγκατάσταση»

Ζελένσκι: O Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο και θα διαπραγματευθεί – Σήμερα η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα (Videos)

Επισιτιστική ωρολογιακή βόμβα φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:42