search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:58
MENU CLOSE

Ζελένσκι: Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις – Οι Ρώσοι πρέπει να εγκαταλείψουν με εγγυήσεις για τον λαό μας (video)

14.03.2022 15:31
zelenski090_new

Νέο διάγγελμα από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην σκιά του τέταρτου γύρου συνομιλιών με την Ρωσία και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν πόλεις της Ουκρανίας.

Με τον πόλεμο να είναι σε εξέλιξη για τρίτη εβδομάδα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

 «Για τον εισβολέα υπάρχουν κάποιοι στόχοι, για μας υπάρχει ένας τεράστιος όγκος συμβόλων, αξιών και πραγμάτων, γι’ αυτό είναι όλοι εθελοντές για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, νέοι άνθρωποι που υπερασπίζονται το μέλλον μας. Άνθρωποι έχουν πάρει όπλα, άλλοι ασκούν διπλωματικές πιέσεις στο εξωτερικό, υπάρχουν αυτοί που είναι με ένα πολυβόλο στο χέρι. Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για τη στήριξη».

Και συνεχίζει ο Ουκρανός πρόεδρος: «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με γενναιότητα αγωνίζονται κατά του εισβολέα, δεν ξέρω αν θα μείνουν μόνες τους. Αλλά δεν είναι η ώρα για υπαρξιακά προβλήματα. Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουν με μια έντιμη ειρήνη, με εγγυήσεις για τον λαό μας, καταγεγραμμένα σε μια συνθήκη. Όλοι περιμένουμε νεότερα το βράδυ από τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η σύρραξη συνεχίζεται στο μεταξύ.

Την ίδια ώρα , ο Μιχαήλο, Ποντόλιακ, στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι σταματούν για την Δευτέρα οι συνομιλίες Ουκρανών – Ρώσων μέχρι την Τρίτη, για να προετοιμαστούν τα δύο μέρη.

Ο Ζελένσκι τόνισε, επίσης, στο διάγγελμά του: «Ο στόχος είναι να μπορέσει αυτή η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί. Ο πόλεμος αυτός έχει εξουθενώσει συνολικά την Ουκρανία, όχι μόνον τις ένοπλες δυνάμεις, γι’ αυτό η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες να βοηθήσει τις ΜΜΕ για να επιβιώσουν στη διάρκεια του πολέμου και να δώσουν το νέο μοντέλο της ανοικοδόμησης. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και μία σε βάθος φορολογική αλλαγή για να μην κινδυνέψουν τα δημόσια οικονομικά, ώστε να βρούμε τα κονδύλια που θα μας χρειαστούν».

«Η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας, συνεχίζει να χτυπά τις πόλεις μας. Αλλά θα επαναφέρουμε κάθε δρόμο κάθε πόλη. Κάθε σπίτι, το διαμέρισμα κάθε Ουκρανού. Τώρα που ο κατακτητής είναι ακόμα στη γη μας, πρέπει να τον νικήσουμε όσο μπορούμε. Προστατέψτε τις πόλεις, προστατέψτε τα χωριά, προστατέψτε κάθε μέτρο της γης μας. Και κάθε κομμάτι της καρδιάς μας. Ουκρανική καρδιά. Η ψυχή της Ουκρανίας. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον! Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον! Κρατήστε την άμυνα ψηλά! Και προστατέψτε το κράτος! Μαζί θα νικήσουμε. Δόξα στην Ουκρανία!» κατέληξε στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είχε προγραμματιστεί να μιλήσει  στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά η ομιλία του ακυρώθηκε λόγω «πολύ επείγουσας, απρόβλεπτης κατάστασης», χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί τι είδους κατάσταση ήταν αυτή που ανάγκασε τον Ουκρανό πρόεδρο να ακυρώσει την ομιλία του. Στη θέση του θα μιλήσει ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος θα μιλήσει μέσω βίντεοσύνδεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 9 το πρωί τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη, δήλωσαν ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι σε κοινή επιστολή τους προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

«Το Κογκρέσο παραμένει ακλόνητο στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει τη βάρβαρη και διαβολική επιθετικότητα του Πούτιν και να εγκρίνει νομοθεσίες για να παραλύσει και να απομονώσει τη ρωσική οικονομία καθώς και να παράσχει ανθρωπιστική, ασφάλεια και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία», ανέφεραν στην επιστολή τους.

Διαβάστε επίσης:

Χτύπημα Ουκρανών στο Ντονέτσκ με 16 νεκρούς (Videos)

Ακτιβιστές κατέλαβαν την βίλα του πρώην γαμπρού του Πούτιν – Θα στεγάσουν Ουκρανούς πρόσφυγες (videos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η επιχείρηση δεν πηγαίνει όσο γρήγορα θέλουμε», λέει στενός συνεργάτης του Πούτιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:57