search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:51
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παράθυρο» για συμβιβασμό με τη Ρωσία αφήνει το Κίεβο- «Μειώνει» την αισιοδοξία ο Πούτιν

15.03.2022 21:45
sinomiliesrvsia-oukrania54-new

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για επίτευξη εκεχειρίας αφού συμβιβαστούν με τη Ρωσία εμφανίζονται οι Ουκρανοί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουκρανικής κυβέρνησης το βράδυ της Τρίτης.

Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση, η στάση του Κρεμλίνου έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο σκληρή όσο στο ξεκίνημα του πολέμου, και πλέον υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ οι τελευταίες συνομιλίες κρίνονται ως «εποικοδομητικές» σύμφωνα με δήλωση του Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτή προσωπάρχη του Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «στους πρώτους γύρους συνομιλιών η Ρωσία δεν άκουγε καν τις θέσεις της Ουκρανίας. Αντί αυτού, έθετε μόνιμα τελεσίγραφα για παράδοση της χώρας και του στρατού».

Ωστόσο, σήμερα, «η Ρωσία έχει αλλάξει αυτούς τους τόνους. Οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια μελλοντική συμφωνία» αναφέρεται, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει να ζητά συνάντηση Πούτιν- Ζελένσκι, αίτημα που έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ένα καλό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες μπορεί να επέλθει μόνο όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας Μικαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε απόψε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι το Κίεβο δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας σε  μιλώντας σε συνάντηση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το κατανοούμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Επί χρόνια ακούγαμε για τις υποτιθέμενες “ανοιχτές πόρτες”, όμως τώρα ακούμε ότι δεν γίνεται να μπούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να το παραδεχτούμε», είπε ο Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει διαδοχικά την Τετάρτη και την Πέμπτη σε Μόσχα και Κίεβο σε μια προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Στο Κίεβο για συνάντηση με τον Ζελένσκι οι πρωθυπουργοί Πολωνίας,Τσεχίας και Σλοβενίας

Ισπανία: Ακραία μεταφορά αφρικανικής σκόνης βιώνουν οι Ίβηρες – Πότε θα φτάσει στην Ελλάδα (Video)

Μαριούπολη: Ρώσοι στρατιώτες κρατούν ομήρους ασθενείς σε νοσοκομείο λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:46