search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:43
MENU CLOSE

Επιδότηση καυσίμων: Πώς θα εισπράξουν οι πολίτες τον… θησαυρό των 13 ευρώ/μήνα

17.03.2022 14:12
venzini_new

Στα 40 ευρώ μόλις για την ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ για τα νησιά περιορίστηκε τελικά η «περιβόητη» επιδότηση για τα καύσιμα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα που η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά διαμορφώνεται στα 2,053 ευρώ ανά λίτρο, παρά το γεγονός ότι η διεθνή τιμή του πετρελαίου έχει αποκλιμακωθεί και διαμορφώνεται στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, τα περίπου 13 ευρώ τον μήνα φαντάζουν περισσότερο ως… παρηγοριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την έκτη υψηλότερη τιμή καυσίμων στην ΕΕ σε σύνολο 28 χωρών.

Πώς θα εισπραχθεί η επιδότηση στη βενζίνη

Μάζευε και ας είναι και ρώγες όμως, οπότε ας δούμε αναλυτικά τον μηχανισμό και τους δικαιούχους της επιδότησης καυσίμου, συνολικού κόστους 130 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν κατά τη σημερινή ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων θα γίνεται με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass. Όσοι δεν έχουν smartphones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία και να είναι ασφαλισμένο) σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση για αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Επίσης, επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο με βάση τις σημερινές τιμές.

Για τα ταξί χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ , ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια – Έκτακτο επίδομα: Οι δικαιούχοι που θα το λάβουν πριν το Πάσχα

Συντάξεις: Εκπλήξεις στα νέα ενημερωτικά του ΕΦΚΑ για 750.000 δικαιούχους

H Fed αυξάνει το επιτόκιο βάσης για πρώτη φορά από το 2018

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:37