search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:37
MENU CLOSE

Ουκρανία: Άντεξε το καταφύγιο στο θέατρο της Μαριούπολης – «Περίπου 130 άμαχοι έχουν ήδη διασωθεί» (videos)

17.03.2022 11:24
FOACNzDWQA4RFfq
photo @Maxar Technologies

Ένα πραγματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στο θέατρο στο οποίο βομβαρδίστηκε χθες στη Μαριούπολη.

Αρκετοί άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο κάτω από το θέατρο που βομβαρδίστηκε κατάφεραν να επιβιώσουν όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από την περιοχή, στην οποία έχουν μείνει από ξένους δημοσιογράφους μόνο δυο από το AP, διασώστες είναι στα ερείπια και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο. Σύμφωνα με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες.  

«Άγνωστος ο απολογισμός»

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, το καταφύγιο κάτω από το κτίσμα του θεάτρου (μεγάλο μέρος του οποίου κατέρρευσε) φαίνεται πως άντεξε στην επίθεση και επιζώντες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τα συντρίμμια.

Αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης είπε επίσης ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν ακόμη απολογισμό μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου αλλά πρόσθεσε ότι το “καταφύγιο άντεξε” και ότι υπάρχουν επιζώντες.

«Περίπου 130 άμαχοι έχουν ήδη διασωθεί»

Ένα ουκρανός βουλευτής μάλιστα, ο Σερχί Ταρούτα, έγραψε στο Facebook: “Επειτα από μια φρικτή νύχτα αβεβαιότητας, το πρωινό της 22ης ημέρας πολέμου επιτέλους ευχάριστα νέα από την Μαριούπολη! Το καταφύγιο άντεξε. Ανθρωποι βγαίνουν ζωντανοί έξω!”.

Παράλληλα σύμφωνα με τη Βουλευτή Ολγα Στεφανίσινα, ήδη από τα συντρίμμια έχουν απεγκλωβιστεί 130 άνθρωποι ζωντανοί, με την ίδια να μιλά για «θαύμα» στην ανάρτησή της. «Το καταφύγιο στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης, άντεξε. Περίπου 130 άνθρωποι έχουν ήδη διασωθεί. Αυτό είναι πραγματικά ένα θαύμα» έγραψε μεταξύ άλλων.

Το θέατρο, ένα τοπόσημο της πόλης και της Ουκρανίας γενικότερα, δέχθηκε αεροπορική επίθεση ενώ είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1.000 άμαχοι.

Είχε σήμανση «παιδιά»

Μεγάλο σοκ προκάλεσαν οι δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πως υπήρχε ειδική σήμανση πως εκεί βρίσκονταν παιδιά αλλά παρ’ όλα αυτά, το κτίριο βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, η λέξη «παιδιά» ήταν γραμμένη στο προαύλιο του θεάτρου στη Μαριούπολη, το οποίο έγινε στόχος επίθεσης, το απόγευμα της Τετάρτης (16.03.2022), με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση σε αμάχους και τη Μόσχα να αρνείται τα πάντα και να κατηγορεί το ναζιστικό Τάγμα Αζόφ.

Η δημοτική αρχή επιμένει ωστόσο ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο», ενώ ανέφερε πως «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται».

«Είναι αδύνατο να βρούμε λόγια για να περιγράψουμε εκ νέου τον κυνισμό και την απανθρωπιά με την οποία οι ρώσοι εισβολές ισοπεδώνουν κατοικίες ειρηνικών πολιτών» της Μαριούπολης, εξεμάνη ο δήμος στην ανακοίνωσή του.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν.

Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Φεύγουν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη

Επιτρέπεται σε πολιτικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να φύγουν από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, τον Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Περίπου 6.500 ΙΧ αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως καθώς δεν είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός αναγκάστηκαν να βγουν από την πόλη ενώ δεχόταν πυρά, πρόσθεσε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη δεν λειτούργησε χθες και κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι δεν έπαψε να βομβαρδίζει.

Οι ουκρανικές αρχές είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε απομάκρυνση των αμάχων αλλά δεν είναι διατεθειμένες να εκθέσουν τους αμάχους σε κίνδυνο, σε βομβαρδισμούς στους δρόμους, πρόσθεσε. Ωστόσο, όσοι μπορέσουν να φθάσουν ως την Μπερντιάνσκ, 70 χιλιόμετρα δυτικά, θα μεταφερθούν κατόπιν στη Ζαπορίζια, σημείωσε.

Πάντα σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, πάνω από 6.000 κάτοικοι της Μαριούπολης, ανάμεσά τους 2.000 παιδιά, απομακρύνθηκαν από το λιμάνι στρατηγικής σημασίας τις προηγούμενες 24 ώρες.

«Βομβάρδισαν αμάχους»

Νωρίτερα χθες, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως βομβάρδισε άμαχους που έφευγαν από τη Μαριούπολη χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικό διάδρομο, μιλώντας για «νεκρούς» και τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί σε σοβαρή κατάσταση.

Πολιτική οχηματοπομπή από τη Μαριούπολη που κινείτο προς τη Ζαπορίζια επλήγη με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Γκραντ περί τις 15:30, ανέφερε το επιτελείο μέσω Telegram, μεταφορτώνοντας φωτογραφία αιμόφυρτου παιδιού.

Έπειτα από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, η απομάκρυνση των αμάχων επιταχύνθηκε στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας όπου πλέον οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 2.500 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ως χθες στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που πολιορκείται εδώ και μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τουλάχιστον 53 νεκροί στο Τσερνίχιβ

Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας σήμερα.

“Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες”, επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους.

Όπως είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: “Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες”.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, από την πλευρά της, είχε ανακοινώσει επίσης χθεςπως «ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ».

Ένας νεκρός από συντρίμμια πυραύλου σε πολυκατοικία

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι στη γερμανική Βουλή: «Κάντε πράξη το ποτέ ξανά – Αυτή τη στιγμή καταστρέφεται ένας λαός στην Ευρώπη»

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 4 νεκροί, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα από τον σεισμό 7,4 Ρίχτερ (Video)

Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:37