search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:57
MENU CLOSE

Βόρεια Κορέα: Πού το πάει ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τις πυραυλικές δοκιμές; (Photos/Video)

17.03.2022 06:00
kimjongun_new

Τον επόμενο μήνα η Βόρεια Κορέα θα γιορτάσει τα 110 χρόνια από την γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή της χώρας, που είναι ο παππούς του σημερινού ηγέτης, του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ, αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει κάτι περισσότερο. Θα ήθελε, με την ευκαιρία, να παρουσιάσει μία μεγάλη επιτυχία και πιο συγκεκριμένα να διακηρύξει ότι η Βόρεια Κορέα επί των ημερών του έγινε «διαστημική δύναμη».

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσονται οι δέκα πυραυλικές δοκιμές που έχουν γίνει από τον Ιανουάριο ως σήμερα. Προ ημερών ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ώστε να δημιουργηθεί μία προηγμένη βάση, όπου θα αναπτυχθεί το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Hwasong-17

Μπορεί η τελευταία εκτόξευση πυραύλου, που έγινε χθες, να ήταν αποτυχημένη, όπως εκτιμούν η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ετοιμάζεται να άρει το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017 και να ξαναρχίσει δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs).

Αμερικανοί, Ιάπωνες και Βορειοκορεάτες κατηγορούν την Πιονγιάνγκ  ότι σε δύο από τις δέκα πυραυλικές δοκιμές χρησιμοποιήθηκε ο μεγαλύτερος διηπειρωτικός πύραυλος που έχει  εκτοξευθεί μέχρι σήμερα, ο Hwasong-17.

Το πυραυλικό σύστημα Hwasong-17 παρουσιάστηκε  για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ το 2020.  Η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει την εκτόξευση του συγκεκριμένου πυραύλου ως μέρος του διαστημικού προγράμματός της.

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση δορυφόρου που θα περιλαμβάνει την χρήση της απαγορευμένης τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων που χρησιμοποιείται στους διηπειρωτικούς ICBM.

Απειλούν με κυρώσεις οι ΗΠΑ, αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν πτοείται

Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση» που απαιτεί ενιαία απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. Προανήγγειλε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέα μέτρα με σκοπό να εμποδίσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ να έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό και τεχνολογία από το εξωτερικό, που θα της επιτρέψουν να αναπτύξει το οπλοστάσιό της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι θα επιδιώξει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, αλλά είναι βέβαιο πως η Ρωσία θα αντιταχθεί σε μία τέτοια πρωτοβουλία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, πολύ περισσότερο μετά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρεί πως το πεδίο είναι ανοικτό και δεν υπάρχει κίνδυνος κυρώσεων.

Πού το πάει η Πιονγιάνγκ;

Η πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας έγινε τον Οκτώβριο του 2006, λίγους μήνες μετά από μία σειρά εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Τον Φεβρουάριο του 2013 έγινε η πρώτη πυρηνική δοκιμή επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν  και μέχρι το 2017 ακολούθησαν άλλες πέντε. 

Τον Αύγουστο του 2017 η Ιαπωνία ξύπνησε από τον ήχο των σειρήνων του αντιαεροπορικού συναγερμού, καθώς η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει –χωρίς προειδοποίηση – έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Και τώρα, ποιος μπορεί να είναι ο στόχος του Κιμ Γιονγκ Ουν; Μιλώντας με στρατιωτικούς αναλυτές η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι  η Βόρεια Κορέα κινείται με ταχείς ρυθμούς στον δρόμο προς μία  αποτελεσματική πυρηνική αποτροπή.

Ο καθηγητής Κιμ Ντονγκ γιάπ, πρώην διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας θεωρεί ότι τα όσα κάνει η Βόρεια Κορέα ήταν προβλέψιμα. «Εκπλησσόμαστε όμως  επειδή υποτιμούμε τη βορειοκορεατική τεχνολογία και υποθέτουμε ότι η χώρα υποφέρει αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, η Βόρεια Κορέα σίγουρα προωθεί τις στρατιωτικές της ικανότητες ταχύτερα από ό ,τι υποθέταμε», επισήμανε ο νοτιοκορεάτης καθηγητής.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Τρίμηνο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ για 3,2 εκατομμύρια πολίτες (Video)

Ουκρανικές αρχές: Ρώσοι βομβάρδισαν θέατρο – καταφύγιο αμάχων στη Μαριούπολη – Επίθεση σε κονβόι αμάχων προς Ζαπορίζια (videos)

Καιρός: Αλλαγή του σκηνικού με βροχές και καταιγίδες από την Πέμπτη – Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:54