search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:49
MENU CLOSE

ΕΕ: «Πράσινο φως» στη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης με έως και 5.000 στρατιώτες

21.03.2022 21:44
EU-new

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα σε μια στρατηγική ασφάλειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής επιρροής του μπλοκ για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να επιστρέψει στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια δύναμη ταχείας αντίδρασης με έως και 5.000 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν γρήγορα σε μια κρίση.

«Οι απειλές αυξάνονται και το κόστος της αδράνειας είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωση, αποκαλώντας το έγγραφο που καθορίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έως το 2030 «οδηγό δράσης».

Οι εργασίες για αυτό το εγχείρημα ξεκίνησαν το 2020, πριν από την πανδημία, μετά την χαοτική απόσυρση των ΗΠΑ και των συμμάχων από το Αφγανιστάν και πήραν πιο επίκαιρο χαρακτήρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ έχει σκληρύνει τη ρητορική της απέναντι στη Μόσχα.

«Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τους πολίτες της και να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η ΕΕ σε δήλωση. «Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια εποχή που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, μετά την αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και με μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές».

Η Ρωσία έχει περιγράψει την εισβολή της ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας. 

Ταυτόχρονα, η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει τις προσπάθειές της ως συμπληρωματικές προς τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και δεν προτίθεται να ανταγωνιστεί τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως ακρογωνιαίο λίθο της δυτικής άμυνας.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει στον πυρήνα της νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ το 2025, τη χρονιά που πρόκειται να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ στις Βρυξέλλες.

Τι περιλαμβάνει ο οδηγός δράσης

Προκειμένου να είναι σε θέση να ενεργεί γρήγορα και σθεναρά κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, με εταίρους εάν είναι δυνατόν και μόνη της όταν χρειάζεται, η ΕΕ θα:

  • προχωρήσει στη δημιουργία δύναμης ταχείας ανάπτυξης έως 5000 στρατευμάτων για διαφορετικούς τύπους κρίσεων
  • είναι σε ετοιμότητα να αναπτύξει 200 πλήρως εξοπλισμένους εμπειρογνώμονες εντός 30 ημερών
  • διεξάγει τακτικές ζωντανές ασκήσεις σε ξηρά και θάλασσα
  • ενισχύσει την στρατιωτική κινητικότητα
  • ενισχύσει τις πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις (Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας) της ΕΕ με την προώθηση μιας ταχείας και πιο ευέλικτης διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ενεργώντας με πιο εύρωστο τρόπο και διασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη
  • να κάνει πλήρη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης για την υποστήριξη των εταίρων

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ στέλνουν σοβιετικά συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

«Βόμβα» Ζελένσκι: Δημοψήφισμα για οποιονδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ: Η Λευκορωσία πιθανόν να εισβάλει στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:48