search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28
MENU CLOSE

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ: Η Λευκορωσία πιθανόν να εισβάλει στην Ουκρανία

21.03.2022 20:10
nato09-new

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός αδιεξόδου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν τη Ρωσία να σημειώσει πρόοδο, αλλά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει.

«Αν δεν βρισκόμαστε ήδη σε αδιέξοδο, πλησιάζουμε γρήγορα σε αυτό», είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η πραγματικότητα είναι ότι καμία πλευρά δεν έχει υπεροχή έναντι της άλλης».

Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, μπορεί σύντομα να επιτεθεί στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να αφήσει δυνητικά τη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Λευκορωσία έχει ήδη επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η δυσοίωνη εκτίμηση έρχεται την ώρα που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι παγκόσμιοι ηγέτες προετοιμάζονται για μια μεγάλη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Πέμπτη στο Βέλγιο και άλλες συναντήσεις υψηλού επιπέδου που επικεντρώνονται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNBC, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν ενθαρρυνθεί από την εκπληκτικά ισχυρή αντίσταση της Ουκρανίας και την αδύναμη στρατιωτική απόδοση της Ρωσίας. Ωστόσο, οι δυτικοί ηγέτες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν δεν φαίνεται να εμπλέκεται σοβαρά στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προβλέποντας μια παρατεταμένη σύγκρουση με καταστροφικές συνέπειες για τους Ουκρανούς αμάχους.

Αδιέξοδο χωρίς νικητή

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Πούτιν φαίνεται απρόθυμος να παραδεχτεί την αποτυχία, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα να υποχωρήσει.

Οι Ουκρανοί, επίσης, «έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα τα παρατήσουν», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πιθανότατα θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει τον έλεγχο του εδάφους που έχει καταλάβει.

«Καμία πλευρά εδώ δεν μπορεί να κερδίσει. Καμία πλευρά δεν θα συνθηκολογήσει».

Παραμένει ασαφές στο ΝΑΤΟ εάν ο Πούτιν σκοπεύει να ακολουθήσει μια «μαξιμαλιστική» στρατηγική για να καταλάβει ολόκληρη ή το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, είπε ο αξιωματούχος, αλλά υποστήριξε ότι η Ρωσία είχε σαφώς επεκτείνει το σύνολο των στόχων της τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων πλήττοντας τοποθεσίες στη Δυτική Ουκρανία που είχε παραμείνει ως επί το πλείστον ανέγγιχτη στις πρώτες μέρες του πολέμου.

Εν μέσω της πιθανής απογοήτευσης της Ρωσίας για τα πενιχρά κέρδη της στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης στραφεί στη χρήση όπλων με λιγότερες διακρίσεις που προκαλούν πιο σημαντική καταστροφή με μικρή ικανότητα αποφυγής απωλειών αμάχων.

«Το πρόβλημα με ένα αδιέξοδο είναι ότι είναι μια μακρόχρονη μάχη», είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Δεν θα συνειδητοποιήσουν (οι Ρώσοι) ότι δεν μπορούν να κερδίσουν; Ίσως, αλλά αυτό απαιτεί έναν βαθμό ορθολογισμού και μια προθυμία να παραδεχτείς ότι δεν έχεις κερδίσει, κάτι που δεν υπάρχει σε αυτό το σημείο».

«Σφήνα» της Λευκορωσίας

Τον περασμένο μήνα, οι ψηφοφόροι στη Λευκορωσία ενέκριναν ένα δημοψήφισμα για την εγκατάλειψη του μη πυρηνικού καθεστώτος της χώρας, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως πολιτικός πρόδρομος για να επιτραπεί στη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη χώρα, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία στα βόρεια. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αναδειχθεί ως ο πιο πιστός σύμμαχος του Πούτιν στον πόλεμο, πραγματοποιώντας συναντήσεις υψηλού προφίλ με τον Ρώσο ηγέτη και αφήνοντας τη χώρα του να χρησιμοποιηθεί ως ρωσικός στρατιωτικός σταθμός.

Τώρα το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι τα Λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν στις μάχες, είπε ο αξιωματούχος.

«Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας προετοιμάζει το περιβάλλον για να δικαιολογήσει μια επίθεση της Λευκορωσίας κατά της Ουκρανίας και την επικείμενη ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία», δήλωσε ο αξιωματούχος των πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η τοποθέτηση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία δεν είναι δεδομένη.

«Δεν σας λέω ότι θα βάλουν πυρηνικά εκεί αύριο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Αυτό που εννοώ είναι ότι έχουν λάβει μέτρα πολιτικά για να μπορούν τώρα να λάβουν πυρηνικά όπλα εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να απήγαγαν τέσσερις Ουκρανούς δημοσιογράφους στη Μελιτόπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν θα παραδώσουμε ποτέ» το Κίεβο, τη Μαριούπολη ή το Χάρκοβο στη Ρωσία, λέει ο Ζελένσκι

Σε αποθήκη πυρομαχικών είχε μετατραπεί το εμπορικό κέντρο που χτυπήθηκε, λένε οι Ρώσοι (Photo/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:27