search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:13
MENU CLOSE

Ευρωπαίος αξιωματούχος για Τουρκία: Σημαντική χώρα για την ΕΕ, αλλά υπάρχουν προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

22.03.2022 22:24
European-new

Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ και θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο πιο θετική σχέση γίνεται, αλλά «την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή γι’ αυτό είναι στην Στρατηγική Πυξίδα» ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ερωτηθείς για την αντίδραση της Άγκυρας σχετικά με την παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι το οποίο είναι κοντά, μία ήδη συμφωνημένη γλώσσα από Συνόδους Κορυφής ή Συμβούλια Υπουργών.

Αυτό που υπάρχει στην παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι το οποίο ήδη έχει ειπωθεί από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια».

Τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται με αυτή τη χώρα. Αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή και γι’αυτό είναι στην Πυξίδα».

Ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Συγκεκριμένα, το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο όπου αναφέρεται η χώρα μας, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ, που αρνούνται επίμονα τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σε αυτή τη θάλασσα και προβάλλουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις όσον αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. 

Αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το κεκτημένο της ΕΕ κι είναι εκτός πραγματικότητας.

Καθώς το έγγραφο αυτό αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πυξίδα» ούτε μπορεί να ονομαστεί «στρατηγικό». Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα καθιστά την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν οδηγεί την Ένωση στις σωστές στρατηγικές. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, το γεγονός ότι το έγγραφο αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ από μια τόσο ρηχή προοπτική είναι ατυχές και δείχνει την έλλειψη οράματος της ΕΕ». 

Διαβάστε επίσης:

Μέσα στη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις – Ρίξαμε ρωσικό αεροσκάφος λένε οι Ουκρανοί

Γερμανικό «όχι» σε ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Kρεμλίνο: Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:07