search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:41
MENU CLOSE

Facebook – Instagram: Ένοχα για «εξτρεμιστική δράση» σύμφωνα με ρωσικό δικαστήριο

22.03.2022 10:11
roscomnadzor_new

Σε ένα νέο επικοινωνιακό επεισόδιο καθώς μαίνεται ο μιντιακός/επικοινωνιακός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης, δικαστήριο της Μόσχας έκρινε την Meta ένοχη για εξτρεμιστική δραστηριότητα, απόφαση που αφορά όλες τις υπηρεσίες και εφαρμογές της πολυεθνικής πλην του WhatsApp.

Η μητρική εταιρεία του Facebook δεν έκανε κάποιο σχόλιο προς το παρόν για την απόφαση που έλαβε και εξέδωσε το περιφερειακό δικαστήριο Τβερσκοϊ της Μόσχας.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρετε ότι το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα εισαγγελικών αρχών για απαγόρευση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη ρωσική επικράτεια.

Η νομική εκπρόσωπος της Meta, Βικτόρια Σάκινα, κατά την ακροαματική διαδικασία υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν ασκεί εξτρεμιστικές δραστηριότητες και πως είναι κατά της ρωσοφοβίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί προς το παρόν αν θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης η οποία θα έχει άμεση εφαρμογή, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS που επικαλείται ως πηγή του την δικαστή Όλγα Σολοποβα.

Στο μεταξύ, αργά τη νύχτα της Δευτέρας (21/3) η Roskomnadzor, η ρυθμιστική αρχή Επικοινωνιών της Ρωσίας- το ρωσικό ΕΣΡ πιο απλά- ενημέρωσε ότι αποφάσισε να αποκλείσει την Meta από τον κατάλογο ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ρωσικό διαδίκτυο και να διαγράψει τα Instagram και Facebook από το μητρώο κοινωνικών δικτύων.

Τονίστηκε επίσης ότι τα ΜΜΕ της Ρωσίας θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι τα κοινωνικά δίκτυα της Meta είναι απαγορευμένα και ότι δεν επιτρέπεται να εμφανίζουν τα λογότυπα τους.

Το Facebook είχε 7,5 εκατ. χρήστες το 2021 στη Ρωσία και το WhatsApp 67 εκατ. χρήστες. Από την απαγόρευση του Instagram θα επηρεαστούν 80 εκατ. χρήστες στη Ρωσία, σύμφωνα με την Insider Intelligence.

Η επιπτώσεις για την ώρα δεν μπορούν να σταθμιστούν για την Meta καθώς ήδη έχουν απαγορευτεί Facebook και Instagram στη Ρωσία.

Η απόφαση της ρωσικής δικαιοσύνης δεν αφορά το WhatsApp επειδή εμφανίζει «έλλειψη λειτουργικότητας για την διάδοση πληροφοριών στην κοινή γνώμη».

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ: Ξεκινάει γυρίσματα ο Σπύρος Παπαδόπουλος

«Καμπάνες» του ΕΣΡ σε Star και Σκάι συνολικά 70.000 ευρώ

«Μάχη» στη Βουλή για την ΕΡΤ – Οικονόμου: «Την αναβαθμίσαμε» – Γκαρά: «Δεν μας αξίζει τέτοια δημόσια τηλεόραση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:37