search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:21
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: «Χτίζουν» τα ψηφοδέλτια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2222
23.03.22
25.03.2022 06:00
pasok1_23322_new

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να τις προχωρήσει. Δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον χρόνο διεξαγωγής τους, πιστεύουν όμως ότι αυτή η χρονιά είναι εκλογική.

Θέλοντας να αποφύγουν οποιονδήποτε εκλογικό αιφνιδιασμό, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται για τις κάλπες με αφετηρία την Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής που πέρασε, με ενδυνάμωση μέσω των περιφερειακών συνεδρίων που θα γίνουν πριν από το κεντρικό μεγάλο συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 20-22 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ / ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές έδωσε μία τριπλή υπόσχεση για «ενότητα – ανανέωση – πολιτική αυτονομία». Πάνω σε αυτό το μοτίβο θα στηριχθεί και θα προχωρήσει και η επιλογή υποψηφίων. Σκοπός είναι το κόμμα να «στελεχωθεί με άξια πρόσωπα όλων των γενεών, με επάρκεια και υψηλή κοινωνική αξιοπιστία», όπως σημειώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ θέλει ένα κόμμα «ανοικτό, συμμετοχικό, αξιοκρατικό, αποκεντρωμένο και ψηφιακά σύγχρονο».

Τα κριτήρια επιλογής

Το επιτελείο του Ανδρουλάκη θα αναζητήσει και υποψηφίους που μπορεί να μην είναι μέλη ή φίλοι του κόμματος. Θα κάνει ένα άνοιγμα το οποίο θα περνάει το μήνυμα για αντιπροσώπευση από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Θα επιχειρηθεί ανανέωση στα ψηφοδέλτια που θα ξεπερνά το 50%, ενώ ο προσανατολισμός είναι να υπάρχει συμμετοχή των ηλικιακά νέων πολιτών. Στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσουν το 30%τουλάχιστον να είναι νέοι υποψήφιοι κάτω των 40 ετών.

Επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων είναι ο Βαγγέλης Αργύρης, άνθρωπος εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Κεντρικός στόχος είναι η κατάρτιση ψηφοδελτίων με υποψήφιους βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τη νέα φιλοσοφία που το Κίνημα θέλει να φέρει στην πολιτική ζωή του τόπου. Τη στροφή της χώρας στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία και στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών. Να φύγουμε από τα στερεότυπα της επιλογής φίλων ή κολλητών και ημετέρων και να επιλέξουμε ανθρώπους επαρκείς και άξιους να εκπροσωπήσουν την πολιτική μας και τους πολίτες στο Κοινοβούλιο» είπε ο Αργύρης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα πρόσωπα που απαρτίζουν την επιτροπή (αλφαβητική σειρά) είναι οιΓεωργία Καζά, Άγγελος Καραχάλιος, Γεώργιος Κουτρουμάνης, Πωλίνα Λάμψα, Μανώλης Όθωνας, Νίκος Τσούκαλης και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης.

Οι υποψήφιοι

Μεγάλη μάχη φαίνεται πως θα γίνει στην Αθήνα, καθώς τα ψηφοδέλτια θα είναι ανταγωνιστικά, ενώ και η δημοσκοπική δυναμική – που διατηρεί προς το παρόν – του ΚΙΝΑΛΛ επιτρέπει σε πολλούς υποψήφιους να ονειρεύονται μία έδρα. Συζήτηση γίνεται γύρω από το πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς πολλά είναι τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Εκεί θα συναντήσει τον «προεδρικό» πρώην γραμματέα Επικοινωνίας Παναγιώτη Βλάχο. Το τελευταίο διάστημα ακούγεται – και μάλλον φαίνεται να κλειδώνει – ότι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα θα είναι και ο δημοσιογράφος – πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ – Ανδρέας Παπαδόπουλος. Στη μάχη του σταυρού όλα δείχνουν πως θα πέσει και ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης.

Εξαιρετικά ανταγωνιστικό θα είναι το ψηφοδέλτιο στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», θα είναι υποψήφιος ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛΛ Παύλος Χρηστίδης. Θα ανταγωνιστεί τη νυν βουλευτή (πήρε την έδρα της Φώφης Γεννηματά) Τόνια Αντωνίου και τον πρώην υπουργό Γιώργο Πεταλωτή. Δεν αποκλείεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Στην Α’ Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Κώστα Σκανδαλίδη. Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα παραμείνει ο Χάρης Καστανίδης. Στη Β’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιος ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Γλαβίνας μαζί με τον εν ενεργεία βουλευτή Γιώργο Αρβανιτίδη.

Υποψήφιους βουλευτές θα έχει και η «τρίτη συνιστώσα» (Ανανεωτική Αριστερά, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και στελέχη που προέρχονται από το Ποτάμι) του κόμματος. Ο νυν βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Καμίνης θα είναι υποψήφιος στη Χίο.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αναζητείται ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει την αλλαγή ηγεσίας, θα συνδέει το κόμμα με το παρελθόν, αλλά θα έχει και στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Επειδή – δημοσκοπικά τουλάχιστον – υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκλέγεται και δεύτερος υποψήφιος από το Επικρατείας, σίγουρα τη θέση αυτή δεν θα έχει ο Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Ο γραμματέας του κόμματος – μέχρι το συνέδριο – Μανώλης Χριστοδουλάκης θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Για την ίδια περιφέρεια γράφτηκε ότι θα είναι υποψήφιος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο αυτό θα δημιουργούσε ένταση στο κόμμα, καθώς, αν κρατούσε την έδρα, θα άφηνε εκτός τον «γραμματέα της Φώφης Γεννηματά που στήριξε τον Παπανδρέου».

Κλειστά χαρτιά

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το που θα είναι υποψήφιος ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πρόσωπα του περιβάλλοντός του είναι πολύ πιθανό εκτός από την γενέτειρά του το Ηράκλειο Κρήτης να μπει το όνομά του και στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Εκλογική περιφέρεια της Αναπληρώτριας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου Νάντιας Γιαννακοπουλου. Σίγουρα υποψήφιος δεν θα είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και μετά τις εκλογές. Ίδια περίπτωση είναι και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη αναμένεται να είναι η πρόταση του Προέδρου για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και εκεί υπάρχει ασυμβίβαστο.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Πάει μακριά ο πόλεμος

Με μικρό καλάθι προσέρχεται η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής

Οι πόλεις σε εξέλιξη – Η αντιπαράθεση μεταξύ «ελεύθερης» και κεντρομόλου οικιστικής ανάπτυξης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:21