search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:40
MENU CLOSE

Χρηματιστήρια: «Σάλπισμα» ανόδου από τις εξελίξεις στο ουκρανικό – Πτωτική «ανάσα» σε πετρέλαιο-εμπορεύματα

29.03.2022 17:00
xrimathsthrio_new
Πηγή: Pixabay

Οι αγοραστές κερδίζουν τη μάχη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο την ενισχυμένη αισιοδοξία για κάποια θετική εξέλιξη στο ουκρανικό, ειδικά αφότου έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα περιορίσουν δραστικά τις επιθέσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Έτσι ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, ενόψει των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Ρωσίας. Η Φρανκφούρτη κερδίζει 3,1%, το Λονδίνο 1,4%, το Παρίσι 3,2%, το Μιλάνο 2,9%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά 2%.

Υψηλά κέρδη και στο Χ.Α.

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ισχυρής ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών με φόντο τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας, τα αποτελέσματα των οποίων “διαβάζονται” θετικά από τις αγορές. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Eurobank, της Alpha Bank και της Motor Oil, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε σήμερα κατά 2 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε, λίγο χαμηλότερα από τις 890 μονάδες, στις 889,97 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 3,25%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 893,06 μονάδες (+3,61%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 99,16 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 40.236.255 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,48%.

Με κέρδη έκλεισαν όλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+6,44%), της Eurobank (+5,45%), της Alpha Bank (+5,22%), της Motor Oil (+5,11%), της Εθνικής (+4,95%), της Coca Cola HBC (+4,49%) και του ΟΤΕ (+4,39%).

Με άνοδο έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+5,03%), των Τροφίμων (+4,44%), των Τηλεπικοινωνιών (+4,37%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+4,11%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 15.880.558 και 8.736.824 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 17,874 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 11,921 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 93 μετοχές, 21 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Frigoglass +9,71% και Πλαστικά Κρήτης +9,68%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τρία Άλφα (π) -9,42% και Minerva -4,76%.

Σημαντική υποχώρηση στο πετρέλαιο – Μείον 5% στο αργό

Οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κατέγραψαν πτώση πάνω από 5% σήμερα, ως αντίκτυπο στην πρόοδο που ανακοινώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά και σε περιορισμό στην Κίνα που επιβαρύνει τη ζήτηση.

Γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε κατά 5,95% φτάνοντας στα 105,79 δολάρια το βαρέλι και ο αμερικανικός WTI υποχώρησε κατά 6,14%, φθάνοντας στα 99,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τον συμβολικό πήχη των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Ακόμα μεγαλύτερη πτώση σε καλαμπόκι-σιτάρι

Το σιτάρι έπεσε σχεδόν 8% και το καλαμπόκι επέκτεινε την πτώση του, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα περικόψει ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά σε βασικές πόλεις της Ουκρανίας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο βυθίστηκαν έως και 7,9%, διολισθαίνοντας κάτω από το όριο των 10 δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου.

Το καλαμπόκι υποχώρησε έως και 3,6% φτάνοντας σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ υποχώρησε και το σιτάρι της Μινεάπολης. Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι δύο βασικοί παραγωγοί σιτηρών. Οι πτώσεις των τιμών θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε παγκόσμια κλίμακα, ο οποίος επιταχύνεται με αχαλίνωτο ρυθμό.

Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μπορεί να μην είναι μια γρήγορη λύση για τις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν κλείσει από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, εμποδίζοντας το θαλάσσιο εμπόριο.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός σοκ και τον Μάρτιο: Αναμένεται πάνω από 8%

ΕΦΚΑ – OΑΕΔ – ΟΠΕΚΑ: Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών μέχρι την Παρασκευή 1/4

Ρωσία: Ενισχύεται το ρούβλι, πέφτει το χρηματιστήριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:28