search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:16
MENU CLOSE

Οι λόγοι που ο Μητσοτάκης εγκατέλειψε το σενάριο της αυτοδυναμίας – Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, όπως είχε γράψει το «Π»

30.03.2022 06:00
prwtoselido_new

Η κλιμακούμενη δημοσκοπική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση οδήγησαν όπως φαίνεται τον πρωθυπουργό στο να εγκαταλείψει το αφήγημα  της αυτοδύναμης κυβέρνησης  αφού για πρώτη φορά μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Ένας κόσμος που αλλάζει» έκανε λόγο και για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Φυσικά η αλλαγή πλεύσης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι όπως είπε και χθες δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τους  συνεργάτες  και τα στελέχη του κόμματος του.

Να θυμίζουμε πάντως ότι η εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» στις 3 Φεβρουαρίου με αποκλειστικό της ρεπορτάζ είχε αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός για κανένα λόγο δεν  πρόκειται να αλλάξει τον  εκλογικό νόμο.

Η εγκατάλειψη του αφηγήματος της αυτοδυναμίας έχει να κάνει προφανώς με το γεγονός ότι ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ ανεβάζει το όριο της αυτοδυναμίας στο 38,5% ποσοστό που όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται  να πιάσει η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν μετά την απλή αναλογική.  

«Έχουμε εκλογικό νόμο. Με ρωτάτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός πάντως χθες ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Στόχος είναι η σταθερότητα. Όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, διότι οι κρίσεις θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όχι με δική μας υπαιτιότητα, είναι προϊόν μιας μεγάλης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν χαραχτεί με έναν λόγο τοξικό, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο, το 2014, το 2015.

Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση».

Όπως φαίνεται μετά την απόφαση του  να μην αλλάξει ο  εκλογικός νόμος – κατεβάζοντας το όριο της αυτοδυναμίας- ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ότι θα έπρεπε να αλλάξει και το βασικό αφήγημα του, που από το 2018 και μετά ήταν «η πολιτική σταθερότητα που επιτυγχάνεται μόνο με την αυτοδυναμία».

Το γεγονός ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τη διαφορά  της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ποσοστιαίων μονάδων προφανώς έχει θορυβήσει τα κυβερνητικά στελέχη και έχει βάλει νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Όπως λένε  μάλιστα – στελέχη του κυβερνώντος κόμματος -το ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την κυβέρνηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Alco για το Open το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καλύπτει με μεγάλη δυσκολία τους λογαριασμούς της ενέργειας, ενώ το 10%  δεν μπορεί να τους  καλύψει. Μόνο τα 29% λέει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με μικρά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ακόμα ότι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Αναλυτές επεσήμαιναν ωστόσο  ότι με την δήλωση του αυτή προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει  τις προθέσεις του να φτάσει όσο  πιο κοντά γίνεται στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. 

Κανείς  πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει ένα έκτακτο γεγονός το οποίο θα έφερνε κάλπες. Και το έκτακτο γεγονός μπορεί να σχετίζεται με την οικονομία ή τα εθνικά θέματα…

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ για πόλεμο στην Ουκρανία: «Μην ξεγελιέστε – Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της»

Μουντιάλ: «Εισιτήρια» για Κατάρ έβγαλαν Πορτογαλία και Πολωνία (Videos)

Διάγγελμα Ζελένσκι μετά τις διαπραγματεύσεις: Θέλουμε μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:15