search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:55
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Εθνική αποτυχία» είδε στη Σύνοδο Κορυφής – Η κόντρα με Οικονόμου για το «βέτο»

29.03.2022 06:00
siriza_new

Μαίνεται η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με την κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας στις τιμές της ενέργειας, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζει «εθνική αποτυχία» το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, λόγω της εξαίρεσης που πέτυχαν οι χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, Ισπανία και Πορτογαλία κερδίζοντας τη δυνατότητα να θέτουν πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή της ενέργειας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε εκτός «εξαίρεσης» έκανε την Κουμουνδούρου να κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο ότι απέτυχε αλλά ότι «πήγε στη Σύνοδο Κορυφής για να προστατέψει το δικαίωμα συγκεκριμένων εταιρειών στην αισχροκέρδεια».

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου απέδωσε την «επιτυχία» της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στο γεγονός ότι εκπροσωπούνται από προοδευτικές κυβερνήσεις (Σάντσεθ, Κόστα) σε αντίθεση με τη χώρα μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, από το βήμα τη ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χθες, πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει τον κόσμο» καθώς όπως ισχυρίστηκε:

·        ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο «επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές» και μάλιστα προειδοποίησε, «ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους».

·        Είναι κοροϊδία του κόσμου (από τον ΣΥΡΙΖΑ) «και οι ισχυρισμοί ότι τάχα Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν εξαιρέσεις για πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια» καθώς, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη και απαιτούν κρατική χρηματοδότηση από τους πολίτες, από τους φορολογούμενους, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς».

«Καταλαβαίνουμε τη μεγάλη δυσκολία του κυβερνητικού εκπροσώπου να δικαιολογήσει άλλη μια μεγάλη εθνική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Ισπανία και η Πορτογαλία κέρδισαν εξαίρεση από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα βάλουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ στην Ελλάδα οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν» σημείωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτοντας: «Ωστόσο καλό είναι να μην περνά τους Έλληνες πολίτες για ανόητους, προσπαθώντας να τους πείσει ότι η αποτυχία είναι μεγάλη νίκη. Και ότι κερδήθηκε δήθεν και με απειλή βέτο».

Συνεχίζεται στο μεταξύ από την περασμένη εβδομάδα και η κόντρα – στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας έναντι της ακρίβειας στην ενέργεια – για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, εργαλείο το οποίο προτείνει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μέσο χρηματοδότησης των κρατικών προϋπολογισμών όσο διαρκεί η κρίση.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αίτημα για αναδρομική φορολόγηση αυτών των κερδών και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά υπεκφεύγει όταν λέει ότι περιμένει τα στοιχεία από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

«Θα έπρεπε ήδη να υπάρχει νόμος που να προβλέπει τη φορολόγηση αυτών των υπερκερδών, δηλαδή του ποσού που κερδίζουν οι εταιρείες πάνω από το περσινό ποσοστό κέρδους και να γίνει επιστροφή των χρημάτων που θα προκύψουν στους καταναλωτές», σημείωσε χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει μείνει στο ότι θα αναζητήσει αν υπάρχουν τέτοια υπερκέρδη, αυτά καταγράφονται ήδη στο 1,7 δις ευρώ, νούμερο που «προκύπτει από τη σύγκριση των τιμών της μεγαβατώρας, πέρσι με φέτος».

Μεγάλη φθορά φέρνει η ακρίβεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί στην κορυφή της ατζέντας του το θέμα της ακρίβειας και της ενέργειας, επιχειρώντας από τη μία να αναδείξει ότι η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν στην πραγματικότητα η ακρίβεια σε ενέργεια και αγαθά είναι υπόθεση των τελευταίων 7 μηνών, από την άλλη ότι η κυβέρνηση ούτε πριν ούτε τώρα προχωρά σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας λόγω πολιτικής επιλογής, δηλαδή στήριξης των συμφερόντων στην ενέργεια.

Και το συντηρεί στην κορυφή της ατζέντας του τόσο γιατί στις δημοσκοπήσεις πλέον εμφανίζεται ως το νούμερο ένα πρόβλημα που ανησυχεί τους πολίτες, εξοβελίζοντας από τις πρώτες θέσεις την πανδημία όσο και επειδή αφορά τους πάντες, από τα νοικοκυριά έως τις επιχειρήσεις και τις παραγωγικές/βιομηχανικές μονάδες.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κατάσταση είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής από την αρχή της κυβερνητικής θητείας και στις δημοσκοπήσεις πλέον καταγράφεται η γρήγορη πτώση της κυβέρνησης, στοιχείο που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οι πολίτες αρχίζουν και αποδίδουν στην κυβέρνηση τις ευθύνες για την ακρίβεια. Ενδεικτικό θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι η εταιρεία MARC (η οποία έχει καταγραφεί ως η εταιρεία που διενεργεί δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Μαξίμου) κατέγραψε μέσα σε 20 μέρες απώλεια 1,7 μονάδας για την κυβέρνηση, με την ψαλίδα να μειώνεται κατά 2 μονάδες στο 9,3%.

Στην Πάτρα την Τετάρτη ο Τσίπρας

Τα θέματα αυτά κατά κανόνα μονοπωλούν τις συζητήσεις με τον κόσμο στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στις επαφές του με τους φορείς της αγοράς, εκπροσώπους επαγγελματιών διαφόρων κλάδων που επηρεάζονται από την κρίση στην ενέργεια, κλπ.

Επόμενος σταθμός για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πάτρα την οποία θα επισκεφτεί αύριο Τετάρτη προκειμένου να συνομιλήσει με πολίτες αλλά και φορείς της περιοχής.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Οργισμένη αντίδραση για τον ΥΠΕΞ της Κροατίας – Κατηγόρησε τον Πούτιν για «εγκλήματα πολέμου»

Μπάιντεν: «Δεν ανακαλεί» το σχόλιο περί απομάκρυνσης Πούτιν από την εξουσία της Ρωσίας

Oscars 2022: Η Ακαδημία καταδίκασε το χαστούκι του Will Smith – Ξεκινά επίσημη έρευνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:54