search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:32
MENU CLOSE

Max Mosley: Αυτοκτονία ο θάνατος του πρώην προέδρου της FIA – Ο καρκίνος τελικού σταδίου και τα δύο σημειώματα

30.03.2022 13:40
mosley_130

Ο πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) Max Mosley, αυτοπυροβολήθηκε αφού έμαθε ότι ο καρκίνος του ήταν σε τελικό στάδιο, κατέληξε το δικαστήριο σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατό του.

Ο Mosley είχε βρεθεί νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο τον Μάιο του 2021, σε ηλικία 81 ετών.

Λεπτομέρειες δεν είχαν γίνει τότε γωνστές, παρά μόνο ότι έπασχε από καρκίνο.

Στο δικαστήριο του Westminster που εξετάστηκε η υπόθεση του θανάτου του, έγινε γνωστό πως ο Mosley είχε διαγνωσθεί με καρκίνο σε τελικό στάδιο, και μετά τις όποιες θεραπείες μπορούσαν να να γίνουν, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, έχοντας ενημερώσει τους οικείους του για την απόφασή του.

Είχε ένα τελευταίο γεύμα με τη γυναίκα του, έγραψε σημείωμα που ανέφερε τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτήν την πράξη, και με πιστόλι επέλεξε να αφαιρέσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεια ο Mosley υπέφερε από εξουθενωτικούς πόνους, εξαιτίας του λεμφώματος.

Η ιατροδικαστής Dr Fiona Wilcox, που κατέληξε στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας κατέγραψε ως αιτία θανάτου ένα τραύμα από πυροβολισμό, προσθέτοντας ότι ο καρκίνος ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στο θάνατο ενός «εξαιρετικού ανθρώπου».

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ένα πρώτο σημείωμα στην πόρτα του έλεγε «Μη μπείτε, να καλέσετε την αστυνομία». Και όταν πήγε η αστυνομία στο χώρο, δίπλα στο πτώμα του βρήκε το σημείωμα: «Νιώθω πως δεν έχω άλλη επιλογή».

Ο Mosley επικοινώνησε με τον προσωπικό του βοηθό το βράδυ πριν βρεθεί νεκρός για να του ανακοινώσει την απόφασή του να αυτοκτονήσει, αλλά αυτός δεν μπόρεσε να τον μεταπείσει,

O Dr. Christopher McNamara που ήταν ένας από τους γιατρούς που είχε συμβουλευτεί ο 81 ετών Mosley, αποκάλυψε: «Επικοινώνησε μαζί μου στις 22 Μαΐου του 2021, με ερωτήσεις σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασής του. Είχε αποδεχθεί πως δεν ήταν ιάσιμη. Τον ανησυχούσε η χαμηλή ποιότητα ζωής και ένιωθε άβολα».

Ποιος ήταν ο Mosley

Ο Max Mosley υπήρξε μία τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Γόνος οικογένειας με ναζιστική δράση, αγαπούσε τους αγώνες και είχε όλη του τη ζωή εμπλοκή σε αυτούς.

Ο Mosley ήταν δικηγόρος και ερασιτέχνης οδηγός αγώνων, αλλά και ιδρυτής – συνιδιοκτήτης της March Engineering, που κατασκεύαζε αγωνιστικά αυτοκίνητα για την Formula 1.

Ασχολήθηκε με νομικά και εμπορικά θέματα για την εταιρεία μεταξύ 1969 και 1977 και έγινε ο αντιπρόσωπός της στην Ένωση Κατασκευαστών της Formula 1 (FOCA), το όργανο που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές της Formula 1. Μαζί με τον Bernie Ecclestone εκπροσώπησε την FOCA στη FIA και στις συναλλαγές της με τους διοργανωτές αγώνων. Το 1978, έγινε ο επίσημος νομικός σύμβουλος του FOCA. Σε αυτόν τον ρόλο, αυτός και ο Marco Piccinini διαπραγματεύτηκαν την πρώτη έκδοση της Συμφωνίας Concorde, η οποία έλυσε μια μακροχρόνια διαφωνία μεταξύ της FOCA και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Sport Automobile (FISA), μιας επιτροπής της FIA και του τότε διοικητικού οργάνου της Formula 1.

Ο πατέρας του Μόσλεϊ, ο Σερ Όσβαλντ Μόσλεϊ, πρώην μέλος της βουλής των κοινοτήτων, υπήρξε επικεφαλής της βρετανικής φασιστικής Ένωσης και προσωπικός φίλος του Αδόλφου Χίτλερ.

Στην εφηβεία και στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του, συμμετείχε στο μεταπολεμικό πολιτικό κόμμα του πατέρα του, το Κίνημα της Ένωσης (UM). Ο ίδιος έλεγε ότι, η σύνδεση του επωνύμου του με τον ναζισμό τον εμπόδισε να αναπτύξει περαιτέρω το ενδιαφέρον του για την πολιτική, αν και εργάστηκε για λίγο για το Συντηρητικό Κόμμα στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Διετέλεσε πρόεδρος της FIA από το 1993 ως το 2009, και σύμφωνα με τους οικείους του, θεωρούσε ως μεγαλύτερα επιτεύγματά του την προώθηση της οδικής ασφάλειας, αλλά και τη μετάβαση της Formula 1 σε «πράσινες τεχνολογίες».

Διαβάστε επίσης:

Επιφυλακτικότητα Κιέβου και Λευκού Οίκου για τις προθέσεις της Μόσχας – Στην Κίνα ο Σεργκέι Λαβρόφ (Videos)

Μακρόν: Ο προεκλογικός του αγώνας έγινε ψηφιακός στο βιντεοπαιχνίδι Minecraft

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατιώτες φυγάδευσαν συνεργείο της ΕΡΤ σε καταφύγιο – Συγκλονιστικό βίντεο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06