search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:17
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Το κόμμα που θέλει ο Ανδρουλάκης – Πώς θα αντιδράσουν Παπανδρέου και «γεννηματικοί» ενόψει του συνεδρίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2223
31/03/2022
01.04.2022 06:00
androulakis_new

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει στο σχέδιο της «αυτοοργάνωσης» το Κίνημα Αλλαγής με ορίζοντα το συνέδριο του κόμματος τον Μάιο. Τόσο ο αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης όσο και οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος οργώνουν κυριολεκτικά την Ελλάδα.

Η «αυτοοργάνωση» έχει βρεθεί μέχρι στιγμής σε: Ροδόπη, Χαϊδάρι, Ημαθία (μίλησε ο Ανδρουλάκης), Καρδίτσα, Άρτα, Πρέβεζα, Λακωνία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έως την Κυριακή των Βαΐων έχουν προγραμματιστεί 75 εκδηλώσεις. Γίνεται αντιληπτό πως στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με την κοινωνία μετά και την ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού που έγινε τον Δεκέμβριο. «Να γίνουμε ένα με τους 270.000 ψηφοφόρους που μας ψήφισαν» σημειώνουν.

Στην ουσία ο Ανδρουλάκης θέλει ένα κόμμα το οποίο θα έχει ανοιχτές τις πόρτες στην κοινωνία για την ανοικοδόμηση του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης. Να γίνει ένα μαζικό κόμμα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛΛ πιστεύει πάρα πολύ στην «αυτοοργάνωση» και τονίζει: «Με την αυτοοργάνωση, την ψηφιακή λειτουργία του κόμματος και τα περιφερειακά μας συνέδρια θα ανοίξουμε προγραμματικό διάλογο με χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα» («Real News»).

Το χρονοδιάγραμμα

Στις 8 Μαΐου θα εκλεγούν δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις και την ίδια ημέρα και οι σύνεδροι. Συνεργάτες του Ανδρουλάκη τονίζουν πως σε αυτή τη φάση το κόμμα δεν έχει έναν πλήρη κομματικό και παραταξιακό ιστό στην κοινωνία. «Το κόμμα δεν είναι έτοιμο οργανωτικά να δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών» λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Το συνέδριο θα γίνει 20-22 Μαΐου με την εκλογή του γραμματέα και της Κεντρικής Επιτροπής. Ο επόμενος γραμματέας θα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρουλάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛΛ θέλει μία Κεντρική Επιτροπή που να έχει την ταυτότητά του, το στίγμα του, να συμβολίζει τη «νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ» και την ηλικιακή ανανέωση.

Αποσυντονισμένοι «παπανδρεϊκοί»

Ο στόχος για «Κεντρική Επιτροπή του προέδρου» δεν είναι κάτι δύσκολο για τον Ανδρουλάκη να το επιτύχει, διότι ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να απέχει απ’ όλες τις διαδικασίες. Πολλοί συνεργάτες – υποστηρικτές του είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση που κρατάει ο πρώην πρωθυπουργός. Την ώρα που ζητείται γραμμή τόσο για τις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής όσο και για τη χάραξη στρατηγικής εν όψει συνεδρίου ο Παπανδρέου απουσιάζει.

Μάλιστα σε πολλές κομματικές εκδηλώσεις (ΚΙΔΗΣΟ), οι οποίες γίνονται είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης, ο Παπανδρέου έχει χρίσει τον Δημήτρη Ρέππα εκπρόσωπό του. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να μην είναι δραστήριος στα εσωκομματικά.

Ωστόσο οι «παπανδρεϊκοί» ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν για τις εκλογές στις οργανώσεις, αλλά και την εκλογή συνέδρων χωρίς τις… «ευλογίες του». Είχαν μία μεγάλη ήττα στις εσωκομματικές εκλογές και δεν θέλουν να ζήσουν δεύτερη. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ανδρουλάκη – Παπανδρέου, αυτές είναι άριστες και μάλιστα υπάρχει επικοινωνία των δυο τους.

Χωρίς βουλευτή οι «γεννηματικοί»

Πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά στη Φώφη Γεννηματά εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρχει βουλευτής που θα προέρχεται από το δικό της περιβάλλον.

● Ο Παύλος Χρηστίδης στον Νότιο Τομέα έχει δύσκολο έργο απέναντι σε Τόνια Αντωνίου και Γιώργο Πεταλωτή καθώς και ένα «πρόσωπο – έκπληξη».

● Από την άλλη τα δημοσιεύματα για το πού θα είναι υποψήφιος ο Ανδρουλάκης δίνουν και παίρνουν, καθώς δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι γράφτηκε πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική και έτσι μπορεί να πάρει την έδρα του Μανώλη Χριστοδουλάκη, γραμματέα του ΚΙΝΑΛΛ, που ήταν επιλογή της Φώφης.

● Όσον αφορά τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζο, δεν θα είναι υποψήφιος.

Παράλληλα σε «θέσεις – κλειδιά» για το κόμμα έχουν αποκλειστεί όλοι εκτός από τον Μανώλη Όθωνα, που θα είναι στην επιτροπή των ψηφοδελτίων. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας έχει μία επικοινωνία με τους συνεργάτες του Ανδρουλάκη, αλλά κανέναν ενεργό ρόλο.

Πάντως, πριν από μία εβδομάδα έγινε μάζωξη «γεννηματικών» σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Το μενού της συζήτησης περιελάμβανε το συνέδριο, αλλά και το Ίδρυμα «Φώφη Γεννηματά». Σύμφωνα με πληροφορίες ο σύζυγος της Γεννηματά Ανδρέας Τσούνης ακούστηκε να λέει ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει το Ίδρυμα αξιοποιώντας το αρχείο της τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Λοβέρδος και οι θέσεις του

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απέχει απ’ όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει για το συνέδριο. Δηλώνει πως θα συνεχίσει να δίνει μάχη για την παράταξη. Μάχη η οποία, όπως λέει, θα βάζει μπροστά τις ιδέες του και τις προτάσεις του. Είναι δραστήριος και τηλεοπτικά με τις διεθνείς εξελίξεις – που είναι και ο τομέας του στο κόμμα – να τον απασχολούν πάρα πολύ.

Προσκλήσεις

Αν και είναι πρώιμο να γράψουμε για το ποιοι θα παρευρεθούν στο συνέδριο, το «Π» έμαθε πως ο Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει στο έπακρον τις σχέσεις και επαφές που έχει χτίσει στην Ευρωβουλή – όπως έκανε στο πρόσφατο ταξίδι στη Λισσαβώνα, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα – και θα δούμε «προσκεκλημένους» πρώτης γραμμής και με ευρωπαϊκή εμβέλεια από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά τους πρώην προέδρους δεν αποκλείεται να παρευρεθεί ο Κώστας Σημίτης, καθώς άνθρωποι από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού λένε καλά λόγια για τον Ανδρουλάκη. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο παραμένει άγνωστο, καθώς ακόμα δεν έχει συναντηθεί με τον νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛΛ. Βέβαια, σε ερώτησή μας για τους λόγους που η συνάντηση δεν έχει γίνει ακόμη, μας απάντησαν: «Έχει ζητηθεί ραντεβού;».

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: «Η αλλαγή στάσης Μητσοτάκη για αυτοδυναμία θέτει διλήμματα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ»

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών θα είναι «σταθερότητα ή Μητσοτάκης»

Γιατί ο Ανδρουλάκης είπε όχι στην πρόταση του πρωθυπουργού για κυβέρνηση συνεργασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01