search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:50
MENU CLOSE

Ουκρανία: Οργή για τις θηριωδίες του ρωσικών δυνάμεων στην Μπούτσα (Photos/Video)

04.04.2022 07:00
bucha_new

Οι εικόνες φρίκης με τα πτώματα τουλάχιστον 22 ανθρώπων, που έφεραν πολιτικά ρούχα, σκορπισμένα σε έναν δρόμο της Μπούτσα, τις τεράστιες τρύπες που προκάλεσαν οι οβίδες στα σπίτια, τα αυτοκίνητα που είχαν μετατραπεί σε παλιοσίδερα, τους δρόμους στρωμένους με συντρίμμια και πεσμένα καλώδια ρεύματος. προκάλεσαν οργή διεθνώς.

Σοκαρισμέμος ο Γκουντέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα, αυτήν την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούτσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Γροθιά στο στομάχι, λέει ο Μπλίνκεν

Είναι «γροθιά στο στομάχι», σχολίασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η Βρετανία, η Ισπανία, η Πολωνία και άλλες χώρες ζήτησαν τη διενέργεια «έρευνας για εγκλήματα πολέμου» ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία και μη κυβερνητικές οργανώσεις να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες αποδείξεις για να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια.

Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο τουίτερ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της σχετικά με «τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται». Πρόσθεσε ότι «αναμένονται περισσότερες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας και βοήθεια για την Ουκρανία από την ΕΕ. Νέες κυρώσεις προανήγγειλε επίσης ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία και στόχος της είναι η εξόντωση «όλου του έθνους».

Η Ρωσία από την άλλη διαψεύδει ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούτσα του Κιέβου υποστηρίζοντας ότι «κατά την περίοδο που η κοινότητα αυτή ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ούτε ένας από τους κατοίκους της δεν υπέστη βίαιες ενέργειες».

Διαβάστε επίσης

Εκλογές Ουγγαρίας: Ξεκάθαρο το προβάδισμα του Όρμπαν

Super League: Ισόπαλο το ντέρμπι στον Πειραιά, μεγάλη νίκη για Παναθηναϊκό (Videos)

Πολλά προβλήματα σε Messenger και Instagram

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:50