search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:41
MENU CLOSE

Η σκύλευση νεκρού δεν έχει καμία σχέση με την ενημέρωση, όπως την αντιλαμβάνεται ο τηλεπολτός (Videos)

07.04.2022 16:46
pispirigkou_new

Σε αλλοίωση της έννοιας «ενημέρωση» και του όρου «ρεπορτάζ» έχουν αποδυθεί εκπομπές του πρωινομεσημεριανού τηλεπολτού που βρήκαν νέο «αγαπημένο» θέαμα προς άγρα τηλεθέασης: Την υπόθεση Πισπιρίγκου.

Στην εκπομπή «Το πρωινό» της Τετάρτης (6/4) προβλήθηκε βίντεο, πιθανόν από κινητό, από πάρτι γενεθλίων της μικρής Τζωρτζίνας που τότε- το 2016- γινόταν τριών ετών.

Ο Γιώργος Λιάγκας διαλαλούσε ότι το επίμαχο ντοκουμέντο ήταν αποκλειστικό της εκπομπής. Ό,τι τί δηλαδή; Περίμενε συγχαρητήρια;

Άφησαν οι συντελεστές να παίξει όλο το βίντεο, με την οθόνη να έχει μοιραστεί στη μέση, ώστε να βλέπουμε τους τηλεπαρουσιαστές να συγκινούνται και να βάζουν τα κλάματα.

Ο εκβιασμός του συναισθήματος των τηλεθεατών. Μπίνγκο.

Και μετά στήθηκε  ένα ακατάλληλο κουβεντολόι, όσο ακατάλληλη- τραγική- ήταν η επιλογή της προβολής του επίμαχου υλικού.

«Είναι αβάσταχτο αυτό. Και όλοι μας και σαν κοινωνία. Να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κάνει κάτι. Εάν υπάρχουν παιδιά που βασανίζονται και ταλαιπωρούνται, πόσο υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας; Και κρατικά και από το «Χαμόγελο του παιδιού», που δεν υπήρχαν τα αντανακλαστικά, οι σωστοί έλεγχοι; Ένα μεγάλο θέμα, επίσης, είναι ποίοι είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν στους δήμους και βοηθάνε- μπορεί κάποιοι να το κάνουν με αγάπη και εθελοντισμό και κάποιοι να εκμεταλλεύονται θέσεις και συνθήκες και να μην πατάνε ποτέ ή να μην κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Γιατί πήγανε αυτό το κοριτσάκι να το δουν. Που θα μπορεί να υπήρχαν μελανιές και είπαν «όλα καλά, δεν έγινε κάτι», έλεγε- ως τι ακριβώς δεν καταλάβαμε- η Φαίη Σκορδά εκστομίζοντας  ανάμεσα σε άλλα «γιατί υπάρχει το ενδιαφέρον του κόσμου».

Βέβαιο είναι ότι η κυρία Σκορδά και ο κύριος Λιάγκας και η παρέα τους έχουν σύγχυση για το τί είναι είδηση τί είναι ρεπορτάζ τί  ενδιαφέρει τον κόσμο, τί είναι ενημέρωση.

Μια φορά αυτό που έκαναν ενημέρωση δεν είναι. Σκύλευση σίγουρα.

Το επίμαχο βίντεο δεν προσέθεσε στην ενημέρωση, στην πληροφόρηση στη γνώση για την εξελικτική πορεία της υπόθεσης Πισπιρίγκου.

Η κοινωνία, ναι, είναι συγκλονισμένη. Στο «Πρωινό» και στην ομοειδής εκπομπές χρησιμοποιούν την κοινωνία επιλεκτικά και κατά το δοκούν. Πάντως έχουν επιλέξει να μην έχουν την παραμικρή επαφή μαζί της.

Ο σεβασμός στη μνήμη νεκρού- της αδικοχαμένης  Τζωρτζίνας εν προκειμένω- είναι άγνωστη έννοια στις παρέες του τηλεοπτικού σουσουδισμού και της τηλεοπτικής ομφαλοσκόπησης.

Τα ίδια απαράδεκτα συνέβησαν και στην σημερινή εκπομπή «Super Κατερίνα». Η παρουσιάστρια μάλλον αισθάνθηκε να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια της όταν είδε ότι οι Σκορδολιαγκαίοι χθες εκμεταλλεύτηκαν βιντεο- από κινητό- και έβγαλε στον αέρα,  στη λογική «τώρα-θα-σας-δειξω-εγω-για-να-μαθετε», βίντεο, επίσης από κινητό, το οποίο απεικόνιζε την μικρότερη αδελφή της άτυχης Τζωρτζίνας, την Ίριδα, λίγες ώρες πριν από το θάνατο της. Το επίμαχο βίντεο φαίνεται να είχε τραβήξει η μητέρα του παιδιού, η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η Κατερίνα Καινούργιου παραδέχθηκε– κομπιάζοντας- ότι μετέδωσε το βίντεο διότι μια ημέρα πριν είχε δει το βίντεο που πρόβαλαν οι Σκορδολιαγκαίοι στην εκπομπή «Το πρωινό». Και κόμπιασε διότι ο καλεσμένος της, ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, με ευγένεια αλλά με αντίληψη για το μέγεθος του «τηλεοπτικού εγκλήματος» που διέπραττε ενώπιον του η παρουσιάστρια και ύφος που δεν άφηνε περιθώρια της είπε: «Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το βγάλετε αυτό το βίντεο αυτή τη στιγμή. Πρέπει να το απομακρύνετε. Κυρία Καινούργιου, ξέρετε πόσο σας εκτιμώ, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το βγάλετε».

Η Καινούργιου μόλις την είχε «πατήσει». Δεν ήξερε τί να πει. Μπέρδευε τα λόγια της.

Κατάφερε να ψελλίσει, αμήχανα,  ανερυθρίαστα πάντα: «Συμφωνώ μαζί σας, έχετε δίκιο. Ευχαριστώ που το είπατε. Θα σας πω κάτι, χθες είδα και τον Λιάγκα απέναντι που έβγαλε τα γενέθλια της Τζωρτζίνας και οι άνθρωποι συγκινήθηκαν πραγματικά. Και λέω ότι δεν ξέρω αν μπορώ εγώ να το κάνω αυτό, να το παίξω. Βέβαια, θέλω να σας πω ότι είναι στοιχεία του ρεπορτάζ και παίζουν παντού. Από την άλλη, αν θέλετε την άποψή μου, διαφωνώ».

Λίγη σημασία είχε προφανώς για εκείνην ότι ο καλεσμένος της τής τόνισε «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες των επιλογών του», παρακαλώντας την ότι «όσο είμαι εγώ εδώ τέτοια βίντεο δεν μπορώ να τα δω».

Έλα μωρέ, τώρα, το θέμα είναι η τηλεθέαση. Με το τί λέει ο κάθε Σούρας θα ασχολείται η Καινούργιου;

Άλλωστε «ευλόγησε» την επιλογή Καινούργιου και ο μετρ της κανιβαλικής τηλεόρασης του ’90, Ανδρέας Μικρούτσικος, παρότι πήγε να σώσει τα προσχήματα: «Το συλλογικό θυμικό νιώθει προδομένο. Με τέτοια βίντεο το ρίχνουμε στα τάρταρα. Με αυτή την έννοια συμφωνώ με τον προλαλήσαντα» για καταλήξει: «Το ότι είμαστε σε μια εκπομπή δεν μας στερεί το δικαίωμα να λέμε τη γνώμη μας». Τόμπολα.

Τηλεόραση με οσμή θανάτου. Το 2022. Παρουσιαστές σαν σαπροφάγα σε ντοκιμαντέρ του National Geographic.

Εξαργυρώνουν τα παχυλά συμβόλαια τους με τηλεθέαση την οποία εκβιάζουν, στοχεύοντας στα χαμηλότερα ένστικτα του ανθρώπου.

Όχι κυρία Καινούργιου μου και κύριε Λιάγκα μου και όλο το αφασικό τηλεσυμπούρμπουλο. Οπουδήποτε αλλού αυτά τα βίντεο μπορεί να είναι στοιχεία. Στοιχεία, μια φορά, του ρεπορτάζ δεν είναι.

Το τί είναι ρεπορτάζ το γνωρίζουν πολύ καλύτερα οι δημοσιογράφοι. Εσείς κάνετε κάτι άλλο που πόρρω απέχει από αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε ως δημοσιογραφία, ως ρεπορτάζ, ως ενημέρωση.

Έχετε άλλωστε από καιρό κάνει τις επιλογές σας, όπως είπε- γειά στο στόμα του- και ο γιατρός Δημήτρης Σούρας.

Είστε υπόλογοι απέναντι στους εαυτού σας, καταρχάς. Προσβάλετε τη νοημοσύνη εκείνων που σας παρακολουθούν. Όλα τ’ άλλα είναι υποκρισία.

Διαβάστε επίσης:

Ο Χάρισον Φορντ στον πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό ρόλο της καριέρας του

Η Ματίνα Παγώνη παρενέβη στην εκπομπή του Μουτσινά για να του πει να… εμβολιαστεί! (Video)

Άγιος Παΐσιος: Καθηλωτικό το τελευταίο επεισόδιο του Α’ Κύκλου (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:40