search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:15
MENU CLOSE

Πώς η Τέιλορ Σουίφτ και το «Frozen» βοηθούν στον εκσυγχρονισμό της εκμάθησης… λατινικών (videos)

08.04.2022 15:35
talor-swift-new

Έναν πραγματικά επαναστατικό τρόπο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων για την εκμάθηση λατινικών και αρχαίων ελληνικών επινόησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Στίβεν Χαντ: Ζητά από τους φοιτητές να μεταφράζουν τους στίχους πολύ γνωστών τραγουδιών στα λατινικά ή στα αρχαία ελληνικά για να είναι πιο ευχάριστη η εκπαιδευτική διαδικασία.

Έτσι οι στίχοι του τραγουδιού Bad Blood της διάσημης Τέιλορ Σουίφτ, έγιναν «Quod, care, nunc malum sanguinem habemus»

Στόχος του Στίβεν Χαντ είναι ο εκσυγχρονισμός της εκμάθησης των λατινικών και γι’ αυτό έγραψε ένα εγχειρίδιο με προτάσεις που απευθύνονται κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Όσοι αγαπούν την μουσική της Τέιλορ Σουίφτ θα την ακούν με ευχαρίστηση. Σε όσους δεν αρέσουν αυτά τα τραγούδια θα έχουν κάποιο λόγο για να γκρινιάξουν και τελικά εκείνοι που θέλουν να μάθουν λατινικά με πιο ευχάριστο τρόπο θα καθίσουν να μεταφράσουν. Έτσι σκέφτηκε ο καθηγητής Στίβεν Χαντ προτρέποντας τους εκπαιδευτικούς να βάλουν στο οπλοστάσιό τους το YouTube.

Ο καθηγητής Χαντ δίδασκε λατινικά για 35 χρόνια και εξακολουθεί να εκπαιδεύει δασκάλους για να είναι πιο αποτελεσματικοί στις τάξεις τους. Ξεφύγετε από την πεπατημένη, τους λέει.

Οι περισσότεροι έμαθαν λατινικά με τον Λούκιους Κεκίλιους, του τραπεζίτη που έζησε στην Πομπηία τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και οι ιστορίες του καταλαμβάνουν αρκετές σελίδες στα εγχειρίδια για τα λατινικά του Κέιμπριτζ. Ο Κεκίλιους αναφέρεται με απαξίωση στους δούλους και στο γυναικείο φύλο, κάτι που ενοχλούσε τον καθηγητή Χαντ. Έτσι άρχισε να επεξεργάζεται πιο σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας της γλώσσας.

Και προτείνει πλέον να γίνεται το μάθημα με βάση τους στίχους του Bad Blood «Cause baby, now we got bad blood», τραγουδάει η Τέιλορ Σουίφτ και ο στίχος στα λατινικά μεταφράζεται «Quod, care, nunc malum sanguinem habemus».

 Κι επίσης μεταφράζει τον στίχο «The snow glows white on the mountain tonight/ Not a footprint to be seen», του  τραγουδιού Let It Go, από το σάουντρακ της ταινίας Frozen. Πώς θα ακουγόταν αυτό το τραγούδι στην αρχαία Ρώμη, ρωτά τους μαθητές του και αρχίζει μία διαφορετική διαδικασία εκμάθησης των λατινικών…

Αυτή η πρόταση έχει και μια άλλη διάσταση. Όπως λέει ο καθηγητής Χαντ σταματά η αναπαραγωγή στερεότυπων που υπάρχουν στα αρχαία κείμενα για τους δούλους και τις γυναίκες, που δεν είναι πλέον αποδεκτά.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πέρυσι από το Βρετανικό Συμβούλιο για τις κλασικές σπουδές στα σχολεία, υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα δημόσια σχολεία ως προς την εκμάθηση λατινικών και αρχαίων ελληνικών. Το 65% των ιδιωτικών σχολείων προσφέρουν τη δυνατότητα για την εκμάθηση των λατινικών και το ένα στα τρία έχει στο πρόγραμμα σπουδών τα αρχαία ελληνικά. Αντίθετα, μόνο στο 9% των δημόσιων σχολείων περιλαμβάνονται τα λατινικά στο πρόγραμμα σπουδών, ποσοστό που μειώνεται στο 2% για τα αρχαία ελληνικά.

Η γνώση αυτών των γλωσσών δεν είναι πλέον το κλειδί για να την ελίτ εκπαίδευση, παραδέχεται ο καθηγητής Χαντ, ο οποίος θεωρεί ότι λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία των μαθητών στην σχολική κοινότητα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για να γίνουν οι γλώσσες πιο ελκυστικές και έτσι να γίνει αντιληπτή και η σημασία του αρχαίου κόσμου.

«Οι μαθητές πρέπει να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα στα σχολικά βιβλία. Και οι καθηγητές πρέπει να προετοιμαστούν για να αδράξουν κάθε δυνατότητα για διαφορετική παρουσίαση του αντικειμένου τους», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστές πόρτες βρήκε ο «επαίτης» Αμπράμοβιτς – Ελπίζει μόνο σε πώληση της Τσέλσι

Η Βαρκελώνη «κόβει» το τσιγάρο στους λουόμενους – Κάπνισμα τέλος στις παραλίες

«Καλωσορίσατε στην κόλαση» – Το μήνυμα του Τάγματος Αζόφ στους Ρώσους (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:14