search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:28
MENU CLOSE

Φινλανδία: Ξεκινάει ο διάλογος για την ένταξη στο NATO

13.04.2022 08:35
NATO NEW

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο το Ελσίνκι να επιλέξει ρήξη με την ιστορική γραμμή της, της αποφυγής της ένταξης σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία, δεν ήταν παρά ρητορικό σχήμα.

Σε μερικές εβδομάδες, τα πάντα ανατράπηκαν. Η υποστήριξη στην ένταξη, που δεν ξεπέρναγε το 20 ως 30% για δεκαετίες, διπλασιάστηκε φθάνοντας πάνω από το 60%. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, θέλει τις θετικές γνώμες να φθάνουν το 68%.

Υπέρ της ένταξης τάσσεται το κοινοβούλιο

Στο κοινοβούλιο ταυτόχρονα πλέον διαγράφεται καθαρή πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο NATO, μετά την αντιστροφή της θέσης κομμάτων τα οποία εναντιώνονταν ως πρόσφατα.

Μεταξύ των βουλευτών που έχουν ήδη καταστήσει γνωστή τη θέση που θα υιοθετούσαν σε ενδεχόμενη ψηφοφορία, κάπου εκατό τάσσονται υπέρ και μόλις 12 κατά (επί συνόλου 200), σύμφωνα με φινλανδικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, το Ελσίνκι πολλαπλασίασε τις διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες με την πλειονότητα των κρατών του 30μελούς Οργανισμού, καθώς και με τη Σουηδία, όπου οι γραμμές μετακινήθηκαν επίσης θεαματικά τελευταία υπέρ της πιθανής υποψηφιότητας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η Σάνα Μαρίν, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της οποίας ιστορικά αντιτασσόταν στην ένταξη στο NATO, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο διάλογος θα έχει αποπερατωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Με άλλα λόγια, ίσως έχει τελειώσει πριν από τη σύνοδο του NATO την 29η και 30ή Ιουνίου στη Μαδρίτη. Αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό η απόφαση να ληφθεί πράγματι στην Ισπανία.

Και οι Σουηδοί υπέρ της ένταξης

Η νεότερη επικεφαλής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταβαίνει σήμερα στη Στοκχόλμη, όπου θα έχει συνομιλίες με τη σουηδή ομόλογό της Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον, επίσης σοσιαλδημοκράτισσα και επίσης ολοένα λιγότερο αντιτιθέμενη στην ένταξη στη συμμαχία.

Οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ξεκινούν εσωκομματικό διάλογο για το ζήτημα. Το ακροδεξιό κίνημα των Δημοκρατών της Σουηδίας εκφράστηκε για πρώτη φορά υπέρ της υποψηφιότητας προς ένταξη στο NATO, αν υποβάλει τέτοια και η Φινλανδία.

«Για τους σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας, η αλλαγή άποψης (για το NATO) είναι σαν αλλαγή θρησκείας», σχολίασε ο Φινλανδός πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ. «Δεν μιλάω για κάτι σαν το πέρασμα από τον προτεσταντισμό στον καθολικισμό, αλλά για το πέρασμα από τον χριστιανισμό στο ισλάμ»

Διαβάστε επίσης

Ανεπιθύμητος στο Κίεβο ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Κίεβο: Συνελήφθη ο φιλορώσος βουλευτής Μεντβεντσούκ – Είναι κουμπάρος του Πούτιν

Σούπερ μάρκετ: Τα 5 προϊόντα που μπορεί να εξαφανιστούν από τα ράφια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:27