search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:15
MENU CLOSE

Η Μόσχα προειδοποιεί Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

11.04.2022 19:37
Dmitry Peskov_new

Νέα προειδοποίηση απευθύνει η Ρωσία σε Φινλανδία και Σουηδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η βορειοατλαντική συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο στην αντιπαράθεση».

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι δύο χώρες θα υποβάλουν υποψηφιότητα για ένταξη στη συμμαχία, πιθανώς από τον Ιούνιο.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την κίνηση που θα οδηγήσει τη δυτική συμμαχία σε μια διεύρυνση 32 πλέον μελών. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν πραγματοποιηθεί συζητήσεις μεταξύ ηγετών του ΝΑΤΟ και υπουργών Εξωτερικών από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη.

Πριν ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία απαίτησε από τη συμμαχία να σταματήσει οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, αλλά ο πόλεμος οδήγησε στην ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της και σε αύξηση της δημόσιας υποστήριξης για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Οι Φινλανδοί βουλευτές αναμένεται να λάβουν έκθεση ασφαλείας από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών αυτή την εβδομάδα και η πρωθυπουργός Sanna Marin είπε ότι αναμένει ότι η κυβέρνησή της «θα ολοκληρώσει τη συζήτηση πριν από τα μέσα του καλοκαιριού» για το αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια) με τη Ρωσία και έχει κλονιστεί από την εισβολή στην Ουκρανία.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας, το οποίο παραδοσιακά αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι επανεξετάζει αυτή τη θέση υπό το φως της επίθεσης της Ρωσίας. Ο γραμματέας του κόμματος Tobias Baudin είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η αναθεώρηση για μια πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η θέση ασφαλείας της Σουηδίας άλλαξε ριζικά», ανέφερε το κόμμα τη Δευτέρα.

Όμως η Μόσχα ήταν ξεκάθαρη ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πιθανή διεύρυνση της συμμαχίας. Ο κ. Πεσκόφ προειδοποίησε ότι το μπλοκ «δεν είναι αυτό το είδος συμμαχίας που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει πρόσθετη ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» με τα δικά της μέτρα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν οι χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 για να αντιμετωπίσει την απειλή της σοβιετικής επέκτασης, αν και μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου έχουν ενταχθεί πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τη Δευτέρα, οι ηγέτες του στρατού στο Ελσίνκι ανακοίνωσαν ένα νέο σχέδιο για τη διάθεση 14 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά drones για τον στρατό της Φινλανδίας.

Επιπλέον, τον περασμένο μήνα Σουηδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες κατά τρία δισεκατομμύρια κορώνες (317 εκατομμύρια δολάρια) το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Χρεοκοπία για τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους – Δεν κατάφεραν να πληρώσουν ομόλογα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων το λιμάνι της Μαριούπολης – Το «μεγάλο χτύπημα» στο Ντονμπάς περιμένουν οι Ουκρανοί

Πούτιν: Νέες εκκαθαρίσεις αξιωματικών της FSB για την Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:09