search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:54
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρέα βομβαρδιστικά Tu-95/-160 «σήκωσαν» οι Ρώσοι

15.04.2022 18:43
tu95160-54-new

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας σε μια επίθεση στο λιμάνι της Μαριούπολης, σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

Πρόκειται για τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95/-160.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ, «στις 14 Απριλίου, δύο ρωσικά στρατηγικά βαρέα βομβαρδιστικά Tu-95/-160 εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ που πλήττουν το έδαφος της Ουκρανίας από το Krasnodar Krai του εναέριου χώρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης, για πρώτη φορά από την έναρξη της ένοπλης επιθετικότητας, βόμβες ρίφθηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3. Αυτή η αεροπορική επιδρομή έλαβε χώρα, χτυπώντας τη Μαριούπολη».

Όπως είπε, οδομαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Μαριούπολη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να την καταλάβουν πλήρως. «Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη», δήλωσε.

Οι μάχες επικεντρώνονται στις εγκαταστάσεις της μεταλλουργικής επιχείρησης Illich Steel and Iron Works καθώς και στην περιοχή του λιμανιού, σύμφωνα με τον ίδιο. Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία επικεντρώνει τις επιχειρήσεις της να καταλάβει τις πόλεις Ρουμπεζνόγιε, Ποπάσνα και Μαριούπολη.

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο της τις εγκαταστάσεις της Illich Steel and Iron Works της Μαριούπολης και προειδοποίησε για περισσότερα πλήγματα σε στόχους στο Κίεβο.

Νέα προειδοποίηση από Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα προειδοποίησε νωρίτερα και τις ΗΠΑ για «απρόβλεπτες συνέπειες», αν συνεχίσει να εξοπλίζει τον Ζελένσκι.

Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, η οποία, επικαλείται ρηματική διακοίνωση της Ρωσίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία: «Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε συνέπειες για τις χώρες αυτές αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Οι χώρες αυτές “πρέπει να αντιληφθούν τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου για τις διμερείς σχέσεις μας και για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στο σύνολό της“, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.

Στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας η υπερηφάνεια του ρωσικού στόλου

Σημειώνεται ότι η απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva, που βυθίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, αποτελεί τεράστια συμβολική απώλεια για τους Ρώσους, αλλά ταυτόχρονα και σοβαρό επιχειρησιακό πρόβλημα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η οποία ναυπηγήθηκε την δεκαετία του ’80, βυθίστηκε μέσα σε λίγες ώρες παρασύροντας μαζί της στον βυθό μέρος της υπερηφάνειας των ενόπλων δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν, που δοκιμάζονται σκληρά από την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Μόσχα, το καταδρομικό επλήγη από πυρκαγιά που προκάλεσε την ανατίναξη των πυρομαχικών. Σύμφωνα με το Κίεβο, δέχθηκε επίθεση με πυραύλους. Και στις δύο περιπτώσεις, «είναι μία απώλεια ισχυρής συμβολικής αξίας», σύμφωνα με τον απόστρατο ναύαρχο Πασκάλ Οσέρ, γενικό διευθυντή του Institut méditerranéen des hautes études stratégiques (FMES).

Διαβάστε επίσης:

Νέα προειδοποίηση από Ρωσία: Ενδεχόμενη προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει «συνέπειες»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία προειδοποιεί την Ουάσιγκτον για «απρόβλεπτες συνέπειες» στην παγκόσμια ασφάλεια

Twitter: Που οδηγεί η πρόταση του Έλον Μασκ για τον απόλυτο έλεγχο του μέσου (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:53