search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:30
MENU CLOSE

Διατροφή: 7 σάντουιτς θερμιδικές βόμβες – Γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε, η υγιεινή τους εκδοχή

16.04.2022 14:38
sandwich

Αυτά τα σάντουιτς εμπεριέχουν περισσότερες θερμίδες, λίπος και νάτριο από ό, τι θα έπρεπε να τρώτε σε ένα γεύμα.

Τα σάντουιτς στην υγιεινή εκδοχή τους δεν κάνουν κακό στον οργανισμό μας. Μάλιστα αν αναζητάτε μια γρήγορη λύση και είστε στο δίλημμα να επιλέξετε μια πίτσα, τηγανιτές πατάτες ή ένα σάντουιτς επιλέξτε καλύτερα το τελευταίο.

Οι κρεμώδεις σάλτσες, τα επεξεργασμένα κρέατα και οι μεγάλες φέτες λευκού ψωμιού αποτελούν παγίδα για την υγεία ειδικά αν τα συνοδεύετε με τηγανιτές πατάτες, τηγανιτή ομελέτα, λουκάνικα κλπ.

Είναι προτιμότερο -αν δεν μπορείτε να φτιάξετε μόνοι στο σπίτι σας ένα σάντουιτς- να επιλέξετε ένα που περιέχει μαύρο ψωμί, μαγιονέζα αντί άλλες σάλτσες και αντί ζαμπόν γαλοπούλα ή τόνο.

Τα σάντουιτς που ακολουθούν είναι σίγουρα γευστικά και χορταστικά. Για να είμαστε ειλικρινείς αποτελούν μεγάλο πειρασμό ειδικά όταν πεινάμε πολύ και τα βλέπουμε λαχταριστά να μάς προκαλούν να τα επιλέξουμε. Μια φορά στο τόσο δεν χάθηκε ο κόσμος να τα φάμε, αλλά καλό είναι για τη συνολική υγεία μας και την αποφυγή περιττών θερμίδων που θα προσθέσουν κιλά στη ζυγαριά μας να είμαστε εγκρατείς.

Σάντουιτς με λιωμένο τσένταρ ή άλλα κρεμώδη τυριά

Σάντουιτς σε στρογγυλό λευκό ψωμί με λιωμένα τυριά, φέτες παστράμι ή βοδινό κρέας ενώ είναι ιδιαίτερα νόστιμα εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού και λίπους. Ένα αντίστοιχο σάντουιτς μην εκπλαγείτε αλλά μπορεί να εμπεριέχει μέχρι και 740 θερμίδες ενώ όσο προσθέτετε υλικά θα εκτοξεύονται.

Σάντουιτς με ιταλικό ψωμί ciabatta,μοσχάρι, μπέικον και μαγιονέζα

Αυτό το λαχταριστό και νόστιμο σάντουιτς που εμπεριέχει κομμάτια κρέατος, μπέικον, μοτσαρέλα, αβοκάντο, ντομάτα και μαγιονέζα αν και κόλαση ως προς τη γεύση έχει περίπου 1.240 θερμίδες. Αν και είναι πολύ χορταστικό έχει μέσα του πολύ αλάτι και επιβλαβή λιπαρά. Προτιμήστε μια light εκδοχή του με κοτόπουλο, ντομάτα, αγγούρι, αυγό σφιχτό και μοτσαρέλα αφαιρώντας τα ένοχα για την υγεία υλικά. Τέλος, στη θέση της μαγιονέζας προτιμήστε μουστάρδα.

Σάντουιτς με μπιφτέκι σε λευκό ψωμί

Το μπιφτέκι είναι κάτι που το προτιμάμε στα σάντουιτς καθώς είναι χορταστικό. Όμως, αν δεν είναι σπιτικό δεν ξέρουμε από τι κρέας έχει παρασκευαστεί ο κιμάς, πόσο αλάτι περιέχει και φυσικά τον τρόπο που έχει μαγειρευτεί. Αν μάλιστα αρχίζουμε να προσθέτουμε στο φραντζολάκι διάφορες σάλτσες, διπλό τυρί, βούτυρο, πατάτες τηγανιτές και ομελέτα πραγματικά ξεφεύγουμε από την άποψη των θερμίδων. Ένα ανάλογο σάντουιτς έχει από 1.000 έως 1.500 θερμίδες.

Σάντουιτς με πεπερόνι, σαλάμι, ζαμπόν, ντομάτα και μαγιονέζα

Αυτό το ενδιαφέρον από άποψη γεύσης σάντουιτς έχει πολλές θερμίδες και αλάτι. Στη θέση του προτιμήστε ένα σάντουιτς με μαύρο ψωμί και γαλοπούλα. Προσθέστε ντομάτα, μαρούλι και μαγιονέζα. Αν όμως μπείτε στον πειρασμό να φάτε το σάντουιτς με όλα τα αλλαντικά να ξέρετε πως από άποψη θερμίδων θα καταναλώσετε περίπου 1.400 θερμίδες.

Σάντουιτς με λουκάνικο Φρανκφούρτης, λιωμένο τσένταρ, πατάτες τηγανιτές και σάλτσα μπάρμπεκιου

Ένα αντίστοιχο είδος σάντουιτς είναι ωρολογιακή βόμβα ως προς τις θερμίδες, τα λιπαρά και το αλάτι. Στη θέση του καθώς αυτό περιέχει χονδρικά 1.500 θερμίδες προτιμήστε ένα κλασσικό hot dog με ένα λουκάνικο κέτσαπ και μουστάρδα που έχει 365 θερμίδες.

Κλαμπ σάντουιτς

Ένα κλασσικό κλαμπ σάντουιτς αποτελεί την επιλογή που είναι πρώτη στη λίστα όλων μας. Το τετράγωνο ψωμί με ζαμπόν, μαρούλι, ντομάτα, τυρί, μπέικον και μαγιονέζα σε συνοδεία από πατάτες τηγανιτές μουστάρδα και κέτσαπ έχει γύρω στις 1.800 θερμίδες.

Γαλλική μπαγκέτα με σαλάμι, γαλοπούλα, ζαμπόν, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα

Αυτό το σάντουιτς αν και φαινομενικά με λίγες θερμίδες αποτελεί μια βόμβα νατρίου για τον οργανισμό. Από άποψη θερμίδων αν αρχίζετε να προσθέτετε και άλλα υλικά από 1.300 θερμίδες μην εκπλαγείτε αν φτάσει ακόμη και τις 2.000.

Εν κατακλείδι προτιμήστε σάντουιτς σπιτικά με μαύρο τετράγωνο ψωμί. Εναλλακτικά ετοιμάστε ανοιχτές φέτες ψωμιού, τις γνωστές μπρουσκέτες (σ.σ. ανοιχτά σάντουιτς). Επιλέξτε τόνο, πέστροφα καπνιστή, καπνιστό σολομό, βραστό κοτόπουλο, τυρί light, μαγιονέζα light, μουστάρδα και cottage chease. Προσθέστε αυγά βραστά, ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, αγγούρι, μυρωδικά και αβοκάντο. Μην τα συνοδέψετε με ανθρακούχα αναψυκτικά ή μπύρα. Στη θέση τους προτιμήστε έναν φυσικό χυμό ή κάποιο ποτό χωρίς ζάχαρη και αλκοόλ.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηπατίτιδα: Αυξάνονται οι «μυστηριώδεις» σοβαρές περιπτώσεις κρουσμάτων σε μικρά παιδιά – Αναζητείται η αιτία

Λάστιχα αντοχής: Εύκολες ασκήσεις για όλους

Δυσκοιλιότητα: 6 μεγάλα λάθη που… δεν θέλετε να κάνετε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28