search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 22:21
MENU CLOSE

Γερμανός αντικαγκελάριος: «Εξοικονομήστε ενέργεια, για να ενοχλήσετε τον Πούτιν»

16.04.2022 06:00
habeck-new

Μία ομολογουμένως διαφορετική προσέγγιση για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να περιορίσουν την χρήση αυτοκινήτων ώστε να συμβάλλουν στην απεξάρτηση της χώρας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Αν μπορείτε να πάρετε το τρένο ή το ποδήλατο για να μετακινηθείτε το Πάσχα αυτό είναι καλό: δεν επιβαρύνετε το πορτοφόλι σας και ενοχλείτε τον Πούτιν», δήλωσε ο κύριος Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός οικονομικών και εκ των ηγετικών στελεχών των Πρασίνων.

Μέχρι τώρα η Γερμανία δεν έχει συναινέσει στην επιβολή εμπάργκο στις αγορές ενέργειας από την Ρωσία, γεγονός που έχει ενοχλήσει την Ουκρανία. Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο ότι κάνουν συναλλαγές με αιματοβαμμένα χρήματα.

Ωστόσο Γερμανοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι αν σταματήσουν άμεσα οι αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου η Γερμανία θα βυθιστεί στην ύφεση μέσα στο 2023.

Εν μέσω πιέσεων από τις Βρυξέλλες ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι ίσως εξετασθεί η διακοπή αγορών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι κυβερνητικοί εταίροι του Καγκελάριου Σολτς τον κατηγορούν ότι δεν δείχνει αποφασιστικότητα και τον καλούν να στείλει περισσότερα βαρέα όπλα στην Ουκρανία. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο γερμανικός στρατός έχει ήδη παραδώσει οπλικά συστήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητά του.

Η γερμανική εταιρία Rheinmetall προσφέρθηκε να στείλει τανκς Leopard 1, αλλά ο κύριος Χάμπεκ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Αντί άλλων μέτρων ο κύριος Χάμπεκ, σε συνέντευξη στον ειδησεογραφικό οργανισμό Funke, ανέφερε ότι κάθε Γερμανός θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση της εξάρτησης της χώρας του από την Ρωσία μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%.

Είναι θέμα προσωπικής συμπεριφοράς, είπε. Αν ζεστάνεις το σπίτι σου και κρατήσεις κλειστές τις κουρτίνες το βράδυ εξοικονομείς ενέργεια σε ποσοστό 5%. Αν μειώσεις την θερμοκρασία στο δωμάτιο κατά έναν βαθμό Κελσίου, εξοικονομείς περίπου 6%.

Επίσης πρότεινε στους εργοδότες να ενθαρρύνουν την εξ΄ αποστάσεως εργασία για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, όπως έγινε στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αυτή την φορά με σκοπό να κλιμακωθούν οι οικονομικές πιέσεις στο Κρεμλίνο.

Διαβάστε επίσης:

Moskva: Νεκρός ο κυβερνήτης του λέει το Κίεβο – Χτύπημα σε ουκρανικό εργοστάσιο πυραύλων ως αντίποινα από τη Μόσχα

Twitter: Σχέδιο «τορπίλη» από το Δ.Σ. στην εισβολή του Έλον Μασκ – Πώς περνά στην αντεπίθεση

Ρωσία: Απελαύνει 18 Ευρωπαίους διπλωμάτες – Για αντίποινα κάνει λόγο η Κομισιόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 22:21