search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:46
MENU CLOSE

Δώρο Πάσχα και επίδομα ακρίβειας: Πότε καταβάλλονται, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

18.04.2022 11:26
euro-1166051_1280

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιταγή ακρίβειας και το Δώρο Πάσχα.

Παράλληλα συνεχίζονται από το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρα 18 Απριλίου η καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Μαΐου.

Επίδομα ακρίβειας

Το έκτακτο επίδομα ακρίβειας, που είναι ύψους 200 ευρώ και θα δοθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά 1,7 εκατ. δικαιούχους (εκ των οποίων 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι).

Κριτήρια

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα.

Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ τον μήνα.

Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή.

Χάνουν το επίδομα όσοι έχουν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν και άλλα εισοδήματα, όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 31/03/2022 για τον ΑΦΜ.

Για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές αξίες του 2021 – πριν από την αναπροσαρμογή – ώστε να μη χάσουν το έκτακτο επίδομα δυνητικοί δικαιούχοι που είδαν το 2022 την αντικειμενική αξία του σπιτιού τους να αυξάνεται.

Δώρο Πάσχα

Παράλληλα, μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να καταβληθεί και το δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα.

Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. 

Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από τη 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Επομένως, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Νόμιμη απουσία και ασθένεια

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Μαΐου: Συνεχίζονται οι πληρωμές – Πότε μπαίνουν επιδόματα ΟΠΕΚΑ-ΟΑΕΔ

Μεγάλο το τουριστικό καλάθι

Σκυλακάκης για ενεργειακή κρίση: «Αν δεν παρέμβει η ΕΕ, θα παρέμβουμε εμείς» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59