search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:50
MENU CLOSE

Μολδαβία: Συναγερμός μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία – Στο κόκκινο η «τρομοκρατική απειλή»

26.04.2022 14:57
moldova_sandu_new

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μολδαβία, μετά τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Μόσχα με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, να συγκαλέσει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τις τελευταίες ώρες δημιουργείται στην περιοχή κλίμα που ευνοεί την επέκταση στον φιλορωσικό θύλακα των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της μολδαβής προέδρου.

Παράλληλα,οι αρχές της Υπερδνειστερίας αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή» βασιζόμενες στην σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στον φιλορωσικό θύλακα.

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, που φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.

Η ανησυχία επιτάθηκε έπειτα από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν χθες (25/4) και σήμερα (26/4) στην Υπερδνειστερία, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Μόσχα.

Χθες (25/4), έκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αυτόκλητης δημοκρατίας στην «πρωτεύουσα» Τιρασπόλ, ενώ σήμερα (26/4) εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.

Οι φόβοι ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, ζητώντας από την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Η Μολδαβία, μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, στριμωγμένη ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία, υφίσταται ήδη τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία με την εισροή 400.000 προσφύγων.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν για την Ουκρανία – Ανησυχία του Κρεμλίνου για την Υπερδνειστερία

Ρωσία: Πυροβολισμοί σε νηπιαγωγείο – Τέσσερις νεκροί (photo)

Ουκρανία: Καμία ελπίδα για αποκλιμάκωση – «Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», λέει η Μόσχα (Videos/Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:50