search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:42
MENU CLOSE

Λουκουμάδες – ντόνατς πλεξούδες, των παιδικών μας χρόνων

29.04.2022 06:00
loukoumades2

Οι γνωστοί και αγαπημένοι λουκουμάδες παραλίας με αφράτη ζύμη, αρωματισμένοι με βανίλια και ξύσμα λεμονιού.

Σε ό,τι σχήμα και να είναι, σπιράλ ή στρογγυλοί, είναι εξαιρετικά νόστιμοι και έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, καθώς μας γυρνάνε πίσω στα παιδικά μας χρόνια.

Υλικά για τη Συνταγή

275 ml γάλα, χλιαρό

20 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

20 γραμμάρια νωπή μαγιά

2 κρόκους αυγών

50 ml σπορέλαιο

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

500 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 τσιμπιά αλάτι

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα ή κρυσταλλική

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάλτε το χλιαρό γάλα, την κρυσταλλική ζάχαρη και τη νωπή μαγιά και ανακατέψτε καλά για λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέστε στο μπολ τους κρόκους των αυγών, το σπορέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε καλά με έναν αυγοδάρτη. Συνεχίστε, βάζοντας το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Ζυμώστε το μίγμα με τα χέρια σας για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη που θα κολλάει λίγο. Αλείψτε τα χέρια σας με λάδι και σχηματίστε μια μπάλα, βάλτε την στο μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 60 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας και με έναν πλάστη ανοίξτε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα, πάχους 1 εκατοστού ή όσο 1 δάκτυλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τη ζύμη σε μακριές λωρίδες, πλάτους 3 εκατοστών. Ρολάρετε με τα χέρια σας την κάθε λωρίδα, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα κορδόνι και πλέξτε το όπως τα κουλουράκια, ώστε το αποτέλεσμα να θυμίζει στριφτή πλεξούδα. Συνεχίστε το ίδιο και με τις υπόλοιπες λωρίδες. Σκεπάστε τους στριφτούς λουκουμάδες με μια πλαστική μεμβράνη πάνω στον πάγκο και αφήστε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Ζεστάνετε άφθονο λάδι σε ένα σκεύος, χωρίς να κάψει και τηγανίστε τα ντόνατς για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Βάλτε τα σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και πασπαλίστε με ζάχαρη όσο είναι ακόμα ζεστά. 

Διαβάστε επίσης:

Σφολιάτες ατομικές, με πατάτα και λουκάνικο

Ζυμαρένιοι κορυδαλλοί, της Σλάβικης παράδοσης

Αξιολάτρευτες μαρέγκες κοτοπουλάκια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:42