search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:47
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Πώς το δικαίωμα στην άμβλωση γίνεται πολιτικό ζήτημα – Η «στροφή» Μπάιντεν και η «σύγκρουση» με το Ανώτατο Δικαστήριο

04.05.2022 15:11
usa_abortion_new

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η μία στις τέσσερις γυναίκες κάνει άμβλωση τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής της. Από αυτές οι τρεις  στις τέσσερις έχουν χαμηλό εισόδημα και οι έξι στις δέκα έχουν ήδη γίνει μητέρες. Τα στοιχεία που δίνει η Κέιτλιν Νόουλς Μάιερς, καθηγήτρια οικονομικών στο Κολλέγιο Middlebury, δείχνουν τις διαστάσεις του θέματος των αμβλώσεων. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, που γίνεται «όπλο» για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο και προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με αφορμή δημοσίευμα του Politico. Ήταν μία άνευ προηγουμένου διαρροή προσχεδίου γνωμοδότησης του κορυφαίου δικαστηρίου των ΗΠΑ, που στην ουσία προαναγγέλλει την κατάργηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, δικαίωμα κατοχυρωμένο από το 1973.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το προσχέδιο που δημοσιοποίησε το Politico είναι αυθεντικό, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για οριστική απόφαση.

Η πολιτική διάσταση

Το ζήτημα υπερβαίνει τα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκεται στο κεντρικό τραπέζι του δημόσιου πολιτικού διαλόγου, καθώς αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ είναι διχασμένες ανάμεσα στα στρατόπεδα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο και της διαφαινόμενης επικράτησης των Ρεπουμπλικανών.

Για τους Ρεπουμπλικανούς η ακύρωση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση θα αποτελέσει μία ιστορική νίκη και δικαίωση για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο εδραιώνοντας τη συντηρητική στροφή του Σώματος.

Για τους Δημοκρατικούς τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Παρότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις πήραν σαφή θέση υπέρ του δικαιώματος των Αμερικανίδων στην άμβλωση, ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν είχε πάντα τόσο ξεκάθαρη πολιτική στο ζήτημα.

Η «στροφή» Μπάιντεν

Για την ακρίβεια, ο 79χρονος Τζο Μπάιντεν, που είναι πιστός καθολικός, δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Το 1982, όταν ήταν γερουσιαστής, είχε στηρίξει νομοθετική προσπάθεια που θα επέτρεπε στις πολιτείες να παρακάμπτουν την απόφαση του 1973.

Εξάλλου για καιρό ο Μπάιντεν ήταν αντίθετος στην παροχή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για τις υπηρεσίες άμβλωσης και το 2006 είχε δηλώσει: «Δεν θεωρώ την άμβλωση επιλογή ή δικαίωμα. Πιστεύω ότι είναι πάντα μια τραγωδία», ενώ είχε ζητήσει «να επικεντρωθούμε στα μέσα που θα βοηθήσουν στον περιορισμό» των αμβλώσεων.

Έκτοτε ο Μπάιντεν υπερασπίζεται αδιάκοπα το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αμερικανικής καθολικής εκκλησίας. Χρησιμοποιούσε πάντως πολύ προσεκτικά τις λέξεις όταν αναφερόταν στο θέμα και προτιμούσε τους όρους «δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν» ή «αναπαραγωγική υγεία».

Ωστόσο αφότου εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ήρε τα διοικητικά και οικονομικά εμπόδια που είχε θέσει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ στις αμβλώσεις.

Χθες μίλησε για το «δικαίωμα στην άμβλωση» και εμφανίστηκε ως υπέρμαχος του δικαιώματος αυτού, κάνοντας την Μόργκαν Χόπκινς, επικεφαλής της ΜΚΕ All Above All, που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών να πει ότι «είναι η πρώτη φορά που (ο Μπάιντεν) χρησιμοποιεί την λέξη άμβλωση σε ανακοίνωσή του κι αυτό είναι σημαντικό».

Ο Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε τον ρόλο του κύριου υπέρμαχου του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, προσπαθώντας πιθανόν να εκμεταλλευθεί το θέμα για να δώσει ώθηση στους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. Γι’ αυτό με αφορμή τον σάλο μετά την αποκάλυψη του Politico, κάλεσε τις Αμερικανίδες να ψηφίσουν τον Νοέμβριο για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους.

Παρ’ όλα αυτά ακτιβιστές επικρίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν πολέμησε για την υιοθέτηση ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα επέτρεπε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση, ακόμη και σε περίπτωση ανατροπής της απόφασης του 1973, και η οποία θα υπερίσχυε των νομοθεσιών που έχουν ψηφίσει πολλές συντηρητικές πολιτείες.

Το «χαρτί» που έψαχνε ο Μπάιντεν

Έτσι ένα θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών έχει μετατραπεί σε διακύβευμα πολιτικού περιεχομένου.

Πέρα από τις προσωπικές του πεποιθήσεις, ο Μπάιντεν προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το σοκ που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Politico για να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου και μάλιστα σε μία περίοδο που η δημοφιλία του είναι πολύ χαμηλή εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων των Αμερικανών.

Στις ενδιάμεσες εκλογές παραδοσιακά ευνοείται το κόμμα στο οποίο δεν ανήκει ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί θα είναι αντιμέτωποι με μια δύσκολη μάχη.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση μπορεί «να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους γύρω από τους Δημοκρατικούς υποψήφιους», εκτίμησε ο Καρλ Τομπίας καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Ρίτσμοντ. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση, ο Μπάιντεν βρίσκει ένα πολιτικό «χαρτί» που μπορεί να συσπειρώσει το ακροατήριο των Δημοκρατικών.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θα υποστήριζαν υποψήφιους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα αυτού μπαίνει η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, που κατά τους αναλυτές είναι η φυσική επιλογή Μπάιντεν για να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που θα ήθελαν να ψηφίσουν με κριτήριο την νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «επίθεση» εναντίον των γυναικών και «της ελευθερίας», δίνοντας μια πρόγευση του πώς ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να αξιοποιήσει το ζήτημα για να κινητοποιήσει την εκλογική βάση των Δημοκρατικών.

«Αν το (Ανώτατο) Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση (στην υπόθεση) Ρόου κατά Γουέιντ, θα πρόκειται για επίθεση εναντίον της ελευθερίας», τόνισε η κ. Χάρις απευθυνόμενη στους παριστάμενους σε εκδήλωση της Emily’s List, οργάνωσης που δίνει αγώνες για να εκλέγονται πολιτικοί των Δημοκρατικών που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.

«Ορισμένοι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων προσπαθούν να μετατρέψουν σε όπλο τη χρήση του νόμου εναντίον των γυναικών. Πώς τολμάνε. Πώς τολμάνε να λένε σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το δικό της σώμα. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να την εμποδίσουν να καθορίσει εκείνη το μέλλον της. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να στερήσουν από τις γυναίκες τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», είπε η Κάμαλα Χάρις.

Διαδηλώσεις και θυμός

Η αποκάλυψη του Politico κινητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε μαζική διαδήλωση για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973.

«Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική αιρετή Λετίσια Τζέιμς, κάλεσε τους Αμερικανούς σε  γενική κινητοποίηση και μιλώντας σε συγκέντρωση στο νότιο Μανχάταν τόνισε ότι το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου «είναι σήμα συναγερμού» και «δεν είναι η στιγμή να σιωπήσουμε».

«Πρέπει να εκφραστεί η οργή μας», είπε η εισαγγελική λειτουργός  της πολιτείας της Νέας Υόρκης, χαρακτηρίζοντας την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση ως «μια από τις μεγαλύτερες μάχες που πρέπει να δοθούν».

Πολλές νέες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως: «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», «σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών» ή «θα έχω λιγότερα δικαιώματα από τη μητέρα μου».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυρώσεις στον πατριάρχη Κύριλλο σχεδιάζει η ΕΕ

Την κήδευαν αλλά ήταν ακόμα ζωντανή – Χτυπούσε το φέρετρο την ώρα της τελετής (Video/Photos)

Φον ντερ Λάιεν : Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Δεν θα είναι εύκολο για κάποια κράτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:47