search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:55
MENU CLOSE

«Μετωπική» κυβέρνησης-«Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

05.05.2022 13:20
efimerides

Σε… σύρραξη με την οργάνωση «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» φαίνεται ότι οδηγείται η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την ελευθερία του τύπου που κατέτασσε τη χώρα στην 108η θέση, 38 θέσεις πιο κάτω από πέρσι.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στα social media, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενημέρωσε ότι απέστειλε επιστολή στην οργάνωση -την οποία αποκαλεί «ΜΚΟ»- ζητώντας εξηγήσεις για τη μεθοδολογία της έρευνας που κατέληξε στην «ταπείνωση» της θέσης της Ελλάδας σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά:

«α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των “ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου” που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.

γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.

δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015».

Μάλιστα, στην ανάρτηση σημειώνει ότι «ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ – στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός – αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. “Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα” αποκαλεί “Βόρεια Κύπρο”, παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της».

Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης

Νέα Δημοκρατία: Πώς η αλλαγή «ευρωομάδας» από τον Γιώργο Κύρτσο δημιουργεί πολιτικές εξελίξεις

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ιδρύει νέο κόμμα

Σκάνδαλο Pegasus: Σαρωτικός έλεγχος στα κινητά ευρωβουλευτών για παρακολουθήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:54