search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:51
MENU CLOSE

Πέντε σενάρια για την αγορά ενέργειας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2228
05/05/2022
07.05.2022 06:00
energeia98-new

Σε πρωτοφανές κλίμα αβεβαιότητας βρίσκονται οι αγορές ενέργειας παγκοσμίως, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές πολιτικές απανθρακοποίησης έχουν οδηγήσει τις τιμές σε ακραία υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό η McKinsey Sustainability κάνει τις προβλέψεις της για το μέλλον της αγοράς ενέργειας παγκοσμίως μελετώντας πέντε σενάρια, ανάλογα με την ταχύτητα της απομάκρυνσης των ορυκτών καυσίμων.

Στην εν λόγω έκθεση τα πέντε σενάρια καλύπτουν ένα φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων, που κυμαίνονται από την ισχυρή απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μέχρι και την εξασθενημένη ορμή της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Τι είναι όμως αυτό που θα επικρατήσει τελικά; Θα καθυστερήσει η ενεργειακή μετάβαση λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών ή η ακρίβεια στα ορυκτά καύσιμα θα οδηγήσει στην επιτάχυνση υιοθέτησης εναλλακτικών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα;

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις προσπάθειές τους για απαλλαγή από τον άνθρακα ή θα μειώσουν τις φιλοδοξίες τους;

Όπως προκύπτει, για να πιαστεί ο στόχος ανόδου της θερμοκρασίας έως – κατά μέγιστον – 1,5 βαθμό μέχρι το 2050, οι τιμές των ρύπων πρέπει να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ και να ακολουθηθεί παγκοσμίως η απανθρακοποίηση. Τέλος, η πορεία προς την απανθρακοποίηση, τονίζει η McKinsey, θα έχει διαφορετικό ρυθμό ανά περιοχή, με γνώμονα τις πολιτικές, τις κυβερνητικές επιλογές, τους οικονομικούς παράγοντες και τη διαθεσιμότητα γης και πόρων.

Πώς διαμορφώνονται οι αγορές

Ενώ κυβερνήσεις και επιχειρήσεις δεσμεύονται ολοένα και περισσότερο για στόχους απανθρακοποίησης, οι αγορές έρχονται αντιμέτωπες με μια ακραία αστάθεια, η οποία εδράζεται στις γεωπολιτικές εντάσεις και την ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης. Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η προσιτή τιμή ενέργειας είναι μείζονα θέματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με το 2020, σχεδόν φτάνοντας επίπεδα προ Covid-19.

Στο πλαίσιο της COP26 συνολικά 64 χώρες (που αντιπροσωπεύουν το 89% των παγκόσμιων εκπομπών CO₂) έχουν πραγματοποιήσει καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις, ενώ χρηματοοικονομικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν επίσης να αυξάνουν τις φιλοδοξίες τους για απαλλαγή από τον άνθρακα.

Τριπλασιασμός της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Μέχρι το 2050 η ηλεκτρική ενέργεια και η ενεργοποίηση του υδρογόνου θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 50% του ενεργειακού μείγματος. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να φτάσει το 80% – 90% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος έως το 2050. Η ζήτηση υδρογόνου σε νέους τομείς θα μπορούσε να φτάσει τους 350-600 mtpa το 2050 (σε σύγκριση με 80 mtpa σήμερα). Η παγκόσμια ζήτηση για βιώσιμα καύσιμα αναμένεται να ωριμάσει, φτάνοντας το 8%-22% όλων των υγρών καυσίμων έως το 2050.

Αύξηση ζήτησης και για ορυκτά καύσιμα

Η προβλεπόμενη αιχμή της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να αυξάνεται. Η ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να κορυφωθεί την επόμενη πενταετία. Η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να σημειωθεί μεταξύ 2024 και 2027 λόγω της απορρόφησης ηλεκτρικών οχημάτων (μια εξέλιξη που είναι ήδη σε εξέλιξη).

Η ζήτηση άνθρακα κορυφώθηκε το 2013 και, ύστερα από μια προσωρινή ανάκαμψη το 2021, προβλέπεται να συνεχίσει την πτωτική της τροχιά. Η σύγκρουση στην Ουκρανία οδηγεί σε εκρήξεις τιμών καθώς η αγορά και οι καταναλωτές εξισορροπούν την ασφάλεια του εφοδιασμού και την οικονομική προσιτότητα.

Προς το 2035 η ζήτηση φυσικού αερίου σε όλα τα σενάρια προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα κατά 10%-20% σε σύγκριση με το σήμερα. Μετά το 2035 η ζήτηση φυσικού αερίου πιθανότατα θα υπόκειται σε μεγαλύτερες αβεβαιότητες, κυρίως λόγω της αλληλεπίδρασης με το υδρογόνο. Θα χρειαστούν δύο έως τέσσερα Gt CO2 να αποθηκευτούν σε CCUS έως το 2050 για να προχωρήσει η απανθρακοποίηση των βαριών βιομηχανιών, όπου τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο στόχος αύξησης της θερμοκρασίας

Ακόμη και με τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές, πρόσθετες δεσμεύσεις και προβλεπόμενες τεχνολογικές τάσεις, η θέρμανση παγκοσμίως προβλέπεται να ξεπεράσει τους 1,7 βαθμούς Κελσίου καθιστώντας τον στόχο για άνοδο θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμό όλο και πιο δύσκολο.

Για να διατηρηθεί το μονοπάτι προς τον 1,5 βαθμό, το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει σημαντικά τον μετασχηματισμό του απομακρύνοντας τα ορυκτά καύσιμα, προχωρώντας στον εξηλεκτρισμό και τα νέα καύσιμα και κάνοντας πιο γρήγορα ακόμα και από τις ανακοινώσεις τις μηδενικές δεσμεύσεις.

Επένδυση σε τεχνολογίες απανθρακοποίησης

Οι συνολικές επενδύσεις σε κλάδους ενέργειας προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο του 4% ετησίως και να στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα μη ορυκτά καύσιμα και τις τεχνολογίες απανθρακοποίησης. Οι ετήσιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2035 και να φθάσουν τα 1,5-1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι επενδύσεις σε τεχνολογίες απανθρακοποίησης μέχρι το 2050 θα υπερβαίνουν τις σημερινές συνολικές ενεργειακές επενδύσεις.

Μακροπρόθεσμα η παραγωγή πράσινου υδρογόνου προβλέπεται να είναι ο μεγαλύτερος μοχλός της πρόσθετης ζήτησης ενέργειας (42% της αύξησης μεταξύ 2035-2050), με το υδρογόνο να διαδραματίζει βασικό ρόλο σε τομείς που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρισμό, όπως η παραγωγή σιδήρου και χάλυβα.

Η θερμική παραγωγή προβλέπεται να μετατοπιστεί σε ρόλο εφεδρικού παρόχου ευελιξίας για την υποστήριξη της σταθερότητας του συστήματος και εκτιμάται ότι η συμβολή της στο ενεργειακό μείγμα θα μειωθεί κατά 30% από το 2019 έως το 2050 και από 40% θα συμμετέχει σε ποσοστό 28%.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Και τώρα τρέχουμε… Θέμα ακόμη και ωρών οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το «εθνικό σχέδιο»

ΚΚΕ για την ενεργειακή ακρίβεια: Άμεση και άνευ όρων κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σκληρό ροκ για τα παιχνίδια με την ενέργεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:46