search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 09:08
MENU CLOSE

«Η Τέχνη του δρόμου»: Από ρόδο βγαίνει αγκάθι και από σπρέι… Τέχνη (photos/videos)

09.05.2022 13:32
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ 3

Σε μια τη γωνιά του τηλεοπτικού χάρτη βρίσκεται η ΕΡΤ3. Πιθανόν το τρίτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης να μην συμπεριλαμβάνεται ούτε καν στο ζάπινγκ. Όμως στο πρόγραμμα του έχει εκπομπές διαμαντάκια.

Μια από αυτές η σειρά πολυπολιτισμικών ντοκιμαντέρ «Η τέχνη του δρόμου».

Στον «κόσμο» των γκράφιτι (ή αλλιώς τοιχογραφημάτων), ο writer-πιο σωστά Mural artist- Στάθης Τσαβαλιάς, που υπογράφει ως Insane51, είναι γνωστός και είναι εκείνος τον οποίον, ως παρουσιαστή, ακολουθεί η κάμερα της εκπομπής.

Τί κάνει ο Στάθης; Αν και ο θεατής τον βλέπει να φιλοτεχνεί μεγάλες επιφάνειες και να δημιουργεί ευφάνταστα έργα μεγάλων διαστάσεων, είτε σε τοίχους κτιρίων, είτε σε μάντρες-περιφράξεις, ομορφαίνοντας τα σημεία, και μέσω αυτών την ευρύτερη περιοχή, σε κάθε επεισόδιο της σειράς ουσιαστικά φιλοτεχνεί πορτραίτα οικιστικών συνόλων. Είτε αστικών κέντρων, είτε μικρότερων.

Υλικά στην Τέχνη του μπορεί να είναι τα σπρέι, όμως στην εκπομπή «ζωγραφίζει» με «υλικά» τους ανθρώπους που ζουν στα σημεία που επισκέπτεται. Δεν έχουν σχέση με την Τέχνη του δρόμου, τα γκράφιτι ή τα Murals. Αλλά με τον λόγο τους «χρωματίζουν» τον καμβά της πόλης ή του χωριού τους.

Ο Insane51 δεν κάνει μια μονοσήμαντη πρόταση που μπορεί και να απευθυνόταν- να αφορούσε όσους ασχολούνται, ενδιαφέρονται για τα γκράφιτι.  Είτε στη Σαντορίνη, είτε στην Ξάνθη, είτε στην Πρέσπα, είτε στα Τρίκαλα (Θεσσαλίας), είτε στην Κομοτηνή, είτε στη Λάρισα, είτε στην Αθήνα με αφορμή το σημείο που επιλέγει για να  δημιουργήσει, ο καλλιτέχνης- παρουσιαστής προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το μέρος που κάθε φορά επισκέπτεται. Με στοιχεία πολιτισμικά αλλά και τρόπου ζωής (life style για να συνεννοούμαστε).

Με σεμνότητα, διαβασμένος, με απλότητα και ενδιαφέρον που φαίνεται ειλικρινές, συναντά ντόπιους, απλούς ανθρώπους, επαγγελματίες- ειδικούς, καθένας στον τομέα του, και μέσα από τη συζήτηση ξεδιπλώνονται πτυχές του τόπου που επισκέπτεται κάθε φορά.

Η δημιουργία Mural δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το «όχημα» για ένα ταξίδι με κάπως ασυνήθιστο τρόπο. Κάθε επεισόδιο τα έχει σχεδόν όλα. Διαδρομές, περιηγήσεις, γνωστά ή λιγότερα γνωστά σημεία κάθε περιοχής, συνεντεύξεις, εξτριμ σπορ, γεύσεις, λαογραφία, σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, μουσικές, murals.

Παρουσιαστής και κάμερα εισέρχονται στον ιστό της πόλης, της κοινότητας που έχει ως επίκεντρο κάθε εκπομπή. Αναζητά τον παλμό της για να τον αναδείξει.

Προβάλει τοπόσημα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία, τη ζωή κάθε μέρους.

Η «Τέχνη του δρόμου» θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στην ενότητα ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ. Θα την αδικούσε μια τέτοια κατηγοριοποίηση. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένας συνδυασμός στοιχείων, κάποιων όχι ορατών, όμως με σημασία, διότι αφορούν σε δουλειά που γίνεται πίσω από τις κάμερες. Πριν από τα γυρίσματα. Φαίνεται να έχει γίνει έρευνα και προετοιμασία. Δίδεται η αίσθηση ότι υπάρχει συγκρότηση πίσω από τον χαλαρό- ανάλαφρο, όχι όμως επιδερμικό τρόπο παρουσίασης.

Η εκπομπή έχει ροή, εναλλαγές θεμάτων και εικόνων, αφηγήσεων, έχει προσωπικά στοιχεία, καταθέσεις εμπειριών και βιωμάτων.

Η σκηνοθεσία, η φωτογραφία, η παρουσία εναρμονισμένες στους τηλεοπτικούς κανόνες, όμως το οπτικό ερέθισμα έχει δροσιά.

Τα γκράφιτι, ακόμα και τώρα είναι μια αμφιλεγόμενη έκφανση εικαστικής έκφρασης. Για κάποιους είναι βανδαλισμός, για άλλους αποτελεί μια μορφή σύγχρονης τέχνης.

Η «Τέχνη του δρόμου» δείχνει ότι τα γκράφιτι δεν είναι «βρωμιές» που ασχημαίνουν την πόλη ή το χωριό. Αντιθέτως μπορεί να ομορφύνουν ένα σημείο. Να δώσουν «πνοή» σε άψυχα ντουβάρια, προοπτική στο βλέμμα που πιθανόν πριν από λίγο «σκόνταφτε» πάνω στο διεκπεραιωτικά βαμμένο τσιμέντο. Συνομιλούν με το περιβάλλον στο οποίο έχουν δημιουργηθεί. Κάποιες φορές αποτελούν σχόλιο.

Με έντονο το νεανικό στοιχείο, καθώς ο παρουσιαστής συμβάλλει και την προσωπική σφραγίδα του, η σειρά εκπομπών της ΕΡΤ3, ίσως είναι από τις πιο φρέσκες προτάσεις της τηλεόρασης, γενικώς.

  • Η σειρά εκπομπών «Η Τέχνη του δρόμου» προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 12.00 και σε επανάληψη στις 18.00 (ΕΡΤ3)

Διαβάστε επίσης:

Maestro: Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης επιστρέφει με ένα ερωτικό δράμα γεμάτο πάθος και συγκρούσεις (Video)

Survivor: Οριστικά εκτός ριάλιτι ο Γιώργος Κατσαούνης – Χαμός στο Twitter (Videos)

Σασμός – Spoiler: Μια αποκάλυψη φέρνει την ανατροπή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 09:04