search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:53
MENU CLOSE

Κίνα: Η νέα πολεμική της μηχανή που σκορπά «τρόμο» σε Ταϊβάν και ΗΠΑ (Photos)

12.05.2022 14:36
aeroplanoforo_china_new

Μία απίστευτης ισχύος πολεμική μηχανή ναυπηγεί η Κίνα και σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμη. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο που θα καθελκυσθεί την ώρα που οι ΗΠΑ ανησυχούν πως το Πεκίνο έχει σχέδια για να επιτεθεί στην Ταϊβάν μέχρι το 2030.

Όπως γράφει η βρετανική Sun, που δημοσιεύει και τις σχετικές φωτογραφίες, το νέο αεροπλανοφόρο τύπου 003, ζυγίζει 90.000 τόνους και ναυπηγείται στις εγκαταστάσεις στο Ζιανγκνάν της Σαγκάης.

Κινέζος χρήστης του Twitter κατάφερε να τραβήξει φωτογραφίες από το ναυπηγείο, από τις οποίες φαίνεται πως το αεροπλανοφόρο θα είναι έτοιμο σε λίγες εβδομάδες. Μάλιστα εκτιμάται ότι θα έπλεε ήδη, αλλά εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση για να ελέγξει την πανδημία καθυστέρησαν οι τελικές εργασίες.

Τα χαρακτηριστικά του κινεζικού αεροπλανοφόρου

Το νέο κινεζικό αεροπλανοφόρο είναι το πιο προηγμένο ως προς την τεχνολογία για την απονήωση των αεροσκαφών και μπορεί να «φιλοξενήσει» τη νέα γενιά των μαχητικών stelth FC-31.

Είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, από τους οποίους θα απονηώνονται τα αεροσκάφη. Πρόκειται για τα αποκαλούμενα ηλεκτρομαγνητικά υποβοηθούμενα συστήματα εκτόξευσης (EMALS) που είναι πολύ πιο εύχρηστα και μεγαλύτερης ισχύος, ώστε να μπορούν να «εκτοξεύουν» βαρύτερα αεροσκάφη σε σύγκριση με τα αεροπλανοφόρα που έχουν συμβατικούς καταπέλτες.

Επίσης είναι πολύ πιο γρήγορο και έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός από οποιοδήποτε άλλο πλέει στις θάλασσες.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ρόμπερτ Φάρλεϊ δήλωσε στην Sun ότι το νέο κινεζικό σκάφος είναι «το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο που έχει ναυπηγηθεί εκτός ΗΠΑ».

Είναι το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας και εντάσσεται στον στόλο της καθώς το Πεκίνο υλοποιεί ένα ευρύ πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Το αεροπλανοφόρο έχει μήκος 320 μέτρων, περίπου όσο και το αμερικανικό USS Ford.

Το επόμενο βήμα για το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό

Οι εργασίες ναυπήγησης άρχισαν το 2018. Και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου αυτού, οι Κινέζοι άρχισαν τον προγραμματισμό για την ναυπήγηση και τέταρτου αεροπλανοφόρου.

Τον Φεβρουάριο του 2018 η κινεζική Κρατική Εταιρία Ναυπηγείων ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο για να βοηθήσει το πολεμικό ναυτικό «να υλοποιήσει την στρατηγική ανάπτυξή του και την μαχητική ετοιμότητα στους ανοιχτούς ωκεανούς μέχρι το 2025».

Το τέταρτο κινεζικό αεροπλανοφόρο θα είναι ελαφρώς βαρύτερο από το τύπου-003, περίπου 90.000-100.000 τόνους και θα είναι επίσης εξοπλισμένο με καταπέλτες EMALS.

Η Κίνα υλοποιεί ένα επιθετικό πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων, με στόχο μέχρι το 2035 να έχει έξι αεροπλανοφόρα στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για υπεροχή στους ωκεανούς.

Ανησυχίες στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ

Η ενίσχυση του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού έχει προκαλέσει τις έντονες ανησυχίες των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.

Η Έιβριλ Χέινς, κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής αντικατασκοπείας, δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της Γερουσίας ότι οι Κινέζοι ηγέτες «εργάζονται σκληρά για να έλθουν σε θέση να έχουν στρατό ικανό να καταλάβει την Ταϊβάν». Μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, η Έιβριλ Χέινς πρόσθεσε ότι η κινεζική απειλή προς την Ταϊβάν θα μπορούσε να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή από τώρα μέχρι το 2030.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Ταϊβανέζοι εξέφρασαν ανοιχτά τις ανησυχίες τους ότι το Πεκίνο μπορεί να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική με την Μόσχα, ανησυχίες τις οποίες συντήρησε η κινεζική πλευρά καθώς δήλωσε ότι «θα επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν στο νέο περιβάλλον» που δημιουργείται μετά την ρωσική επίθεση.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ποιοι είναι οι 6+1 ολιγάρχες που βρήκαν μυστηριώδη θάνατο το τελευταίο διάστημα (Photos/Video)

Φινλανδία: Ο κύβος ερρίφθη – Ανακοινώνεται επίσημα η πρόθεσή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:42