search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:48
MENU CLOSE

Συνέδριο για χάραξη κυβερνητικού προγράμματος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2229
12-05-2022
15.05.2022 06:00
nikosandroylakis-new

Με τον αέρα των 180.000 μελών της ψηφοφορίας που διεξήχθη την Κυριακή, τη συνολική επικράτηση των προσώπων επιλογής του σε νομαρχιακές, τοπικές επιτροπές και συνέδρους, την ηλικιακή ανανέωση του κόμματος και τον… πράσινο ήλιο προχωρά προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ που θα γίνει στις 20 – 22 Μαΐου ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχεδιασμός με ορίζοντα τη… ΔΕΘ

«Πρόκειται για άλλο κόμμα», αυτό είναι το μότο που χαρακτηρίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο προχωρά σε μία αλλαγή εις βάθος, που ξεκίνησε από τον αρχηγό και την ανάδειξη του Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές και πλέον αγγίζει σε ποσοστό άνω του 50% τοπικά και νομαρχιακή μέλη.

Ο πρόεδρος του Κινήματος δεν περίμενε αυτή τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, την ίδια στιγμή όμως έδωσε – όπως έγραψε και το «Π» σε προηγούμενα ρεπορτάζ – τη μάχη για το άνοιγμα του κόμματος στη νέα γενιά, πράγμα το οποίο πέτυχε, αφού το 60% των εκλεγμένων μελών είναι κάτω των 40 ετών. Ένα άλλο στοιχείο, στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ΠΑΣΟΚ, είναι η τεράστια συμμετοχή που κατεγράφη στα κάποτε πράσινα κάστρα όπου κυριαρχούσε το κόμμα και αργότερα επικράτησαν σε αυτά οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν την ελπίδα ότι μπορεί να γίνουν ξανά πράσινα φρούρια Κρήτη, Ηλεία, Ρόδος, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αυτό που σίγουρα περίμεναν είναι η επικράτηση του ονόματος «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» με 95% έναντι 5% που συγκέντρωσε το «Κίνημα Αλλαγής».

«Με τους προοδευτικούς πολίτες»

Απαντήσεις στα νέα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα θέλει να δώσει ο Ανδρουλάκης και για τον λόγο αυτόν παρουσίασε μαζί με τον επικεφαλής του In Social και πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη το προγραμματικό του πλαίσιο. Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχουν και οι προοδευτικοί πολίτες.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα είναι: προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό, σύγχρονες ιδέες και αντιλήψεις, επεξεργασμένες και μελετημένες προτάσεις, ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης, καθορισμός μιας ολοκληρωμένης βιομηχανικής χωροθέτησης, αναβάθμιση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των υπερκερδών, ενίσχυση της καινοτομίας και εξωστρέφειας, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, νέο συμβόλαιο με τη νέα γενιά.

Βήμα – βήμα ο Ανδρουλάκης μετά το καλοκαίρι – εφόσον δεν υπάρξουν εκλογές – θα παρουσιάσει ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: το «σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης», το οποίο δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί αναλυτικά και κοστολογημένο στη ΔΕΘ.

Προετοιμασίες

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Ένα σύνθημα που θυμίζει πολλά από το παρελθόν και σύντομα θα χαράξει και τον δρόμο του αύριο. «Η επιστροφή στις ρίζες μας, χωρίς όμως να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε, είναι ο σκοπός μας» έλεγε στο «Π» στενός συνεργάτης του προέδρου. Με την παρουσία του Κώστα Σημίτη (συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε και θετική αναφορά σε άρθρο του), του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου (θα υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα), αν μη τι άλλο το μήνυμα ενότητας θα είναι ισχυρό. Αυτό θα απαντά στο «ενωμένο» που λέει το σύνθημα.

Το «δυνατό» θα σηματοδοτεί ο παλμός των 6.000 συνέδρων (εκλεγμένων και αριστίνδην) που θα ψηφίσουν για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία όλα δείχνουν ότι θα αριθμεί συνολικά 300 μέλη. Στο συνέδριο θα εκλεγεί και ο γραμματέας του κόμματος, ο οποίος αναμένεται να είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης και φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα πολιτικά μηνύματα

Ο Ανδρουλάκης θα κινηθεί στην ομιλία του κατά βάση σε τόνους ενότητας και ανανέωσης, η οποία θα είναι πολύ ισχυρή και θα αποτυπωθεί στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Το συνέδριο θα έχει πολύ έντονο προγραμματικό χαρακτήρα, καθώς θα υπάρχουν πολλές ενότητες. Θα γίνουν συζητήσεις για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον και την ενεργειακή κρίση, ενώ το επόμενο διάστημα θα εμπλουτιστούν και άλλες ειδικές ενότητες.

Η διαφορά με τα άλλα συνέδρια θα είναι πως οι σύνεδροι θα παίρνουν λόγο ανά θεματική, δηλαδή θα υπάρξουν συγκεκριμένες ώρες για συγκεκριμένες συζητήσεις. Σε αυτές τις θεματικές θα παρεμβαίνουν επιστήμονες, τεχνοκράτες και εξειδικευμένοι ειδικοί.

Διεύρυνση

Στο συνέδριο θα αποτυπωθεί και η διεύρυνση προς άλλους πολιτικούς χώρους. Στο κλειστό του Φαλήρου θα δώσει το «παρών» η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου (πλέον ανεξάρτητη) η οποία ψήφισε και στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή.

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος θα συμμετέχει και σε ειδική θεματική, καθώς και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης, ο οποίος ετοιμάζει και τη δική του παρέμβαση για την ασφάλεια. Δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς θα υπάρξει διεύρυνση από συνδικαλιστικές παρατάξεις, πρόσωπα της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας, οι οποίοι έφυγαν αλλά επιστρέφουν σιγά – σιγά στο ΠΑΣΟΚ.

Δυναμική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο επιτελείο του Ανδρουλάκη είναι παραπάνω από σίγουροι ότι θα κερδίσουν το στοίχημα της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουν πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν προλαβαίνει να χτίσει σε τόσο μικρό διάστημα την οργανωτική δομή και τη διάθεση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες της 15ης Μαΐου. Γι’ αυτό θεωρούν ότι τα 180.000 μέλη δίνουν ισχυρή δυναμική απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα είναι ένα ισχυρό πολιτικό – επικοινωνιακό χαρτί για την επόμενη μέρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα γίνει αυτή η σύγκριση. Παράλληλα ξέρουν ακόμα καλύτερα πως αυτή η σύγκριση δεν θα γίνει από τους ίδιους, αλλά θα φροντίσουν… ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία μέσω των φιλικών τους μέσων να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι ο Ανδρουλάκης έμεινε στο απυρόβλητο στο συνέδριο της Ν.Δ. δεν πέρασε απαρατήρητο…

Διαβάστε επίσης:

Τι έδειξε η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή – Τι κρύβει η κίνηση του πρωθυπουργού να παραλληλίσει Τσίπρα-Παπανδρέου  

Τσίπρας στο Kontra: Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους συμμάχους χωρίς αντάλλαγμα

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ κυρώθηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ – «Ναι» και από Αδάμου-Μπογδάνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47