search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:12
MENU CLOSE

Ρούβλι: Πήρε τα «πάνω του» μετά τo «πράσινο φως» για άνοιγμα λογαριασμών στην Ρωσία

16.05.2022 20:51
Αύξηση 12% στα καθαρά κέρδη για 50 εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες– Ποιες έχουν γεμάτα ταμεία - Media

Κοντά σε υψηλό πενταετίας βρίσκεται το ρούβλι έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιτρέψει σε Ευρωπαίους παρόχους ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprom Bank.

Έτσι το ρωσικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 64 ανά δολάριο τη Δευτέρα, “αγγίζοντας” για λίγο τα 62,71 ανά δολάριο, ενώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών έναντι του ευρώ, υποστηριζόμενο από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στις συναλλαγές συναλλάγματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο μέχρι στιγμής φέτος, αν και αυτό οφείλεται στην τεχνητή στήριξη από τα capital controls που επέβαλε η Ρωσία για να θωρακίσει τον χρηματοπιστωτικό της σύστημα στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος είναι η ίδια εδώ και αρκετές εβδομάδες και το ρούβλι συνεχίζει να σταθεροποιείται καθώς η προσφορά ξένου συναλλάγματος υπερβαίνει τη ζήτηση, δήλωσε ο Alexander Dzhioev, αναλυτής της Alfa Capital.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν τη Δευτέρα ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας υπερτριπλασιάστηκε από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο στα 95,8 δισ. δολάρια, ενισχυμένο από τα υψηλότερα έσοδα από τις εισαγωγές.

“Φαίνεται ότι το σημείο ισορροπίας δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Dzhioev για την ισοτιμία του ρουβλιού.

Δεν είναι σαφές αν η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια έχει επίσης προσφέρει στήριξη στο ρωσικό νόμισμα.

Σημειώνεται ότι το ρούβλι ενισχύεται κατά 1,5% έναντι του δολαρίου στα 63,59, κοντά στο ισχυρότερο επίπεδό του από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, στα 62,6250, το οποίο “άγγιξε” την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Θα μας κόψουν και το… σουβλάκι – Κοντεύει να γίνει είδος πολυτελείας (video)

«Ξυπνά» ο εφιάλτης της ύφεσης στην Ευρώπη: SOS για τις πλέον εξαρτώμενες χώρες από το ρωσικό αέριο

Κομισιόν: «Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2022

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:12