search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:37
MENU CLOSE

Φινλανδία – Σουηδία: Από κοινού η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ – Σε αναζήτηση επαφής με την Τουρκία

17.05.2022 19:28
finland-sweden-new

Μια γρήγορη επικύρωση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ θα βοηθούσε την όλη διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.

«Εάν έχετε μια γρήγορη διαδικασία εκεί, βοηθά την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την όλη διαδικασία», τόνισε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου η Σουηδή πρωθυπουργός στη Στοκχόλμη.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Ο Νιινίστο και η Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα η Άντερσον ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό.

«Αναζητούμε επαφή με την Τουρκία και είμαστε έτοιμοι να… ταξιδέψουμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που θα υπάρχουν», είπε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της στα σχέδια των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Φινλανδίας.

«Οι δηλώσεις της Τουρκίας άλλαξαν πολύ γρήγορα και έγιναν πιο σκληρές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών», δήλωσε ο πρόεδρος Νιινίστο κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο της Σουηδίας.

«Αλλά είμαι βέβαιος ότι, με εποικοδομητικό διάλογο, θα λύσουμε την κατάσταση», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Η Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

Να κηρυχθεί το Τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση» ζητεί ο Ρώσος γενικός εισαγγελέας

Συζήτηση για τα… UFO στο αμερικανικό Κογκρέσο μετά από μισό αιώνα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:37