search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:28
MENU CLOSE

Νέο ξεπούλημα στη Wall Street φέρνει ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού

18.05.2022 21:39
wall-street-45-new

Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2020 καταγράφει ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, αφού ένας ακόμα κολοσσός του λιανικού εμπορίου προειδοποίησε για αυξημένες πιέσεις στο κόστος, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των επενδυτών για την αύξηση του πληθωρισμού και αναζωπυρώνοντας το sell-off του 2022.

Στις 21:14 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 1.092 μονάδες, ή 3,3% (η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2020). Ο S&P 500 διαπραγματεύεται 3,8% χαμηλότερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 4,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Μαΐου. Το ξεπούλημα είναι μεγάλο και έντονο στη Wall Street, με οικονομικούς αναλυτές να μιλούν για τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα τιμών.

Οι αγορές επέστρεψαν στο ξεπούλημα μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα από την Target και τη Walmart, που προκάλεσαν τους φόβους των επενδυτών για αύξηση του πληθωρισμού. Είναι η πέμπτη πτώση του βιομηχανικού Dow πάνω από 800 μονάδες φέτος, η οποία συνέβη καθώς το sell-off εντάθηκε τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Οι μετοχές της Target υποχώρησαν περισσότερο από 26% την Τετάρτη, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που ήταν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις στη Wall Street λόγω του υψηλότερου κόστους για καύσιμα και αποζημιώσεις. Κατέγραψε επίσης χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις για εμπορεύματα όπως τηλεοράσεις.

Η έκθεση έρχεται αμέσως μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Walmart την Τρίτη για κέρδη που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, καθώς ανέφερε επίσης υψηλότερο κόστος για καύσιμα και εργασία. Οι μετοχές της Walmart έκλεισαν την Τρίτη με πτώση 11%, ενώ υποχώρησαν επιπλέον 6% την Τετάρτη.

Άλλες εταιρείες λιανικής δέχθηκαν πλήγμα λόγω των απωλειών της Target. Η τιμή της μετοχής της Amazon μειώθηκε κατά 6,6% και η τιμή της μετοχής της Best Buy υποχώρησε περισσότερο από 12%. Η Dollar General έχασε περισσότερο από 11% και η μετοχή της Dollar Tree μειώθηκε πάνω από 16%. Οι μετοχές της Macy’s σημείωσαν πτώση 10%, ενώ οι μετοχές της Kohl’s υποχώρησαν περισσότερο από 10%.

Η ανατροπή της Τετάρτης έρχεται μετά την επιστροφή από τα χαμηλά του έτους. Την Τρίτη, ο Dow ενισχύθηκε 431 μονάδες, ή 1,3%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 2% και ο Nasdaq σχεδόν 2,8%.

Ο Dow υποχωρεί για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά οι μετοχές είχαν σταθεροποιηθεί κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 έπεσε στα όρια της bear market, ή 20% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν σταθερά, συμβάλλοντας στις πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται στην οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου υποχώρησε κάτω από το 2,9%.

Οι μετοχές έχουν πιεστεί από τον πληθωρισμό και την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων, που οδήγησαν σε ανησυχίες για πιθανή ύφεση. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε σε συνέδριο της Wall Street Journal την Τρίτη ότι «δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός» σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:

Στα «χακί» η ΕΕ: Σχέδιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ

Όπλα λέιζερ τελευταίας γενιάς χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία (Video)

Ερντογάν: Θέτει 10 όρους για να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:18