search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 13:26
MENU CLOSE

Netflix: Πώς μαθαίνει τι αρέσει και τι όχι στους τηλεθεατές

18.05.2022 10:12
netflix new

Διακριτικά, μυστικά, από τον περασμένο Μάιο το Netflix έχει ανοίξει διάλογο με συνδρομητές του. Όχι με όλους, φυσικά.

Ένα ευγενικό ηλεκτρονικό μήνυμα από το Netflix έλαβαν συνδρομητές του στο μέιλ τους με το οποίο η streaming υπηρεσία τούς προσκαλούσε να συμμετάσχουν σε ομάδες εργασίας με σκοπό να διατυπώνουν κρίσεις και σχόλια σε επερχόμενες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές του Netflix προτού αυτές βγουν σε δημόσια κυκλοφορία.

«Στο Netflix δημιουργούμε μια κοινότητα μελών την οποία θα τροφοδοτούμε με επερχόμενες παραγωγές ταινιών και σειρών και θα θέλαμε να μας πείτε εάν θέλετε να συμμετάσχετε», αναφέρει το σχετικό μέιλ που τώρα είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς ένα από αυτά περιήλθε στην αντίληψη του περιοδικού Variety.

«Είναι απλό, αλλά πολύ σημαντικό για εμάς ώστε να δημιουργούμε το καλύτερο περιεχόμενο για εσάς και όλα τα μέλη του Netflix ανα τον κόσμο», τονίζεται στο μέιλ.

Στις ΗΠΑ και βλέπουμε…

Η OTT υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνες ενεργοποιώντας τους συνδρομητές του σε αυτές για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη σφυγμομέτρηση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή ο δίαυλος επικοινωνίας με μέλη του Netflix για αξιοποίηση εμπειριών και βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ευρεία κλίμακα, πραγματοποιούνται εντός ΗΠΑ.

Τέτοιες έρευνες σφυγμομέτρησης είναι κοινή πρακτική στο Χόλιγουντ και διεξάγονται χρόνια τώρα. Κάτι ανάλογο, αντλώντας πληροφορίες από την βάση συνδρομητών του, εφαρμόζει και το Netflix όταν θέλει να εφαρμόσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Για παράδειγμα είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένες έρευνες βάσης προτού λανσάρει πριν από περίπου ένα χρόνο  την υπηρεσία «Play something» («Ξάφνιασέ με» η ελληνική εκδοχή) η οποία διαμορφώνει αυτόματα μια λίστα αναπαραγωγής περιεχομένου με το ιστορικό παρακολούθησης του συνδρομήτη και τις λίστες που έχει διαμορφώσει.

Παρατήρηση σε βάθος εξαμήνου

Κατά τη συνήθη πρακτική της οπτικοακουστικής βιομηχανίας το Netflix πραγματοποιεί και δημοσιογραφικές προβολές για κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς κριτικούς σε ταινίες και σειρές πριν από την κυκλοφορία τους.

Στην εσωτερικές έρευνες  γνώμης που διενεργεί η πλατφόρμα, αυτό που ζητά από τα μέλη, που έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση της, είναι να παρακολουθήσουν μέσα σε περίπου έξι μήνες αρκετές από τις ταινίες και τις σειρές που πρόκειται στο εγγύς μέλλον να «ανεβάσει» το Netflix.

Έπειτα από κάθε ταινία ή σειρά που είδαν τα μέλη κάθε ομάδας που μετέχει σε αυτές τις έρευνες γνώμης πρέπει να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για «τί σας άρεσε, τί δεν σας άρεσε, πώς θα το κάνατε εσείς καλύτερο, πόσο πιθανόν είναι να το προτείνετε σε συγγενείς και φίλους» και πολλά άλλα ακόμα. Ακολουθεί συλλογή και επεξεργασία δεδομένων.

Έρευνες αντί λογοκρισίας

Με την πρακτική αυτή το Netflix εξελίσσει τις υπηρεσίες του και κάνει αλλαγές σε περιεχόμενο του, όπου χρειάζεται, πριν κυκλοφορήσει.

Και κάπως έτσι εξηγείται το επικαιροποιημένο μήνυμα πολιτιστικής πολιτικής του που κυκλοφόρησε προσφάτως με τη νέα ενότητα «Καλλιτεχνική έκφραση» σύμφωνα με την οποία υπογραμμίζει ότι «δεν θα λογοκρίνουμε καλλιτέχνες ή φωνές καλλιτεχνικής δημιουργίας ακόμα και αν οι εργαζόμενοι  αξιολογούν το περιεχόμενο ως επιβλαβές», αλλά θα αφήνει τους συνδρομητές του να αποφασίζουν «τί είναι κατάλληλο για ίδιους».

Η εταιρεία συνδρομητικών υπηρεσιών διαρκούς ροής απαιτεί από τις ομάδες εσωτερικής έρευνας να  μην αποκαλύψουν το παραμικρό από τις κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές που βλέπουν πρώτοι από όλους και υπογράφουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας.

Η πλατφόρμα, με ειδική αναφορά στο μέιλ της, υποστηρίζει ότι τα μέλη των ομάδων μελέτης που έχουν επιλεγεί «αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα και ότι εκφράζουν όλες τις απόψεις».

Διαβάστε επίσης

Eurovision 2022: Η Αμάντα Γεωργιάδη μιλά πρώτη φορά για την 8η θέση της Ελλάδας και τη νίκη της Ουκρανίας (Video)

Τα αθλητικά ραδιόφωνα στο Βελιγράδι για το Final Four

Τηλεθέαση: Αγωνία, συγκίνηση και Λευκός Οίκος «τρέλαναν τα κοντέρ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 13:25