search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:29
MENU CLOSE

Bloomberg: Η ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη οδεύει προς την πιο ακριβή χρονιά της

31.05.2022 19:04
energeia_new

Εν μέσω αύξησης του κόστους των καυσίμων, καθώς οι κυρώσεις περιορίζουν τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, το γερμανικό συμβόλαιο για το επόμενο έτος, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αυξήθηκε για έκτη συνεχή συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο φέτος. .

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg το συμβόλαιο διαπραγματεύεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η αγορά ανέμενε την πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ το συμβόλαιο για το 2023 βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ.

Η κατάσταση στην αγορά αναμένεται πολύ στενή το επόμενο έτος, καθώς η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς όλο και περισσότερες χώρες που αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, επιπλέον της πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα που έχει οριστεί για τον Αύγουστο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τα ενεργειακά της αποθέματα ενόψει του χειμώνα για να περιορίσει τις χειρότερες συνέπειες. Τα αποθέματα άνθρακα στα βορειοδυτικά λιμάνια έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020 αυτό το μήνα με περισσότερες παραδόσεις που έρχονται πριν από την απαγόρευση, ενώ οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου συνεχίζουν να αναπληρώνουν τα επίπεδα αποθήκευσης, ανέφερε η Sweco. Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτα κατά 46%, στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους και κοντά στον 10ετή εποχικό μέσο όρο.

Οι προσπάθειες υπονομεύονται από τον αυξανόμενο κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες η ρωσική εταιρεία Gazprom δεν θα στέλνει φυσικό αέριο λόγω άρνησης πληρωμής σε ρούβλια, με την Ολλανδία και τη Δανία να προστίθενται αυτή την εβδομάδα σε αυτήν την λίστα.

Με την αναπλήρωση του άνθρακα να εξαρτάται από τις προμήθειες κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και την Κολομβία, οι ευρωπαϊκές τιμές του άνθρακα αυξάνονται επίσης, καθώς “δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι οι χώρες αυτές θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τις υψηλές εξαγωγές”, ανέφερε η Energi Danmark.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος αυξήθηκε κατά 2,6% στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για το συμβόλαιο του 2023 στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Οι ημερήσιες τιμές στη Γερμανία διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 96,81 ευρώ πέρυσι, στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδο που έχει καταγραφεί, και μέχρι στιγμής έχουν διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 179,40 ευρώ φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Salt Bae: Το Κατάρ του προσφέρει «γη και ύδωρ» για να γίνει μέτοχος στην αλυσίδα του

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Αυτές οι συσκευές «καίνε» το περισσότερο ρεύμα – Πόσο «φουσκώνουν» τις χρεώσεις

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Γύρισε» σε κερδοφορία μετά από 11 συνεχόμενα ζημιογόνα τρίμηνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:26