search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:24
MENU CLOSE

Βιβλίο: JohnCraxton, Ο αγαπημένος της ζωής, μια ελληνική ψυχή               

31.05.2022 08:31
john_craxton_new

Ο Craxton αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που μεγάλωσε σε μια σπουδαία χώρα στην οποία μπορούσαν να καλλιεργηθούν αυτές οι γοητευτικές αποκλίσεις, οι δημιουργικές ιδιορρυθμίες, που χρωματίζουν την ζωή με εκείνο το ανέσπερο φως της χαράς, της απόλαυσης, της ηδονής.

Είχε επίσης την τύχη να γεννηθεί σε μια οικογένεια ελευθεριακή όπου δεν υπήρχαν δεσμεύσεις και τα τυπικά στερεότυπα που δρομολογούν τις ζωές τον ανθρώπων στο «σωστό» δρόμο. Ο Craxton επένδυσε αυτή την μοναδική απόκλιση του χαρακτήρα του στην ζωγραφική εμπνεόμενος από τα ευγενεστέρα υλικά που ανακάλυψε μέσα από το πάθος του για την Ελλάδα. Έτσι, έχουμε ένα ακαταμάχητο συνδυασμό ευφυΐας, ταλέντου, ζωγραφικής και Ελλάδας που χαρακτηρίζουν μαζί με την δημιουργική απόλαυση της ζωής, τον βίο του σπουδαίου αυτού ζωγράφου που μας παρουσιάζει  ο επίσης λάτρης της χώρας μας, Ian Collins, συγγραφέας βιβλίων τέχνης που ζει στην Αγγλία και την Ελλάδα και κατά συνέπεια μπορεί να κατανοήσει  καλύτερα από τον καθένα την ζωγραφική του Craxton, ενός ζωγράφου που γνώρισε την επιτυχία από τα πρώτα του βήματα.

Ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Ελλάδα ακριβώς μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την χώρα. Από τότε, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες σύντομες απουσίες του, ζούσε και δημιουργούσε στην Ελλάδα έως ότου, σε ηλικία 84 ετών, για λόγους υγείας, εγκατέλειψε τα Χανιά για να τελειώσει τον πολυσήμαντο βίο του στο Λονδίνο το 2009.

Η έκδοση αυτή είναι καταπληκτική και αξίζει της προσοχής του ενδιαφερόμενου κοινού όπως και κάθε αναγνώστη. Σημειώνουμε ότι η αναδρομική έκθεση «John Craxton. Μια ελληνική ψυχή» θα φιλοξενείται έως τις 11 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στο Κολωνάκι, σε επιμέλεια του Ian Collins.                                                                                   

Ian Collins                                                                                   

John Craxton                                                                                                                                 

Ο αγαπημένος της ζωής, μία ελληνική ψυχή

Μετάφραση: Μαίρη Κιτρόεφ

Εκδόσεις: Πατάκη                                                                                          

Σελ.: 564

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Επί της περιφερείας του κύκλου

Βιβλίο: Μεγάλες Προσδοκίες

Βιβλίο: Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:23