search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:33
MENU CLOSE

ΔΕΗ: Αναβολή της δίκης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής –  Αύριο η απόφαση του Πρωτοδικείου αν θα παγώσουν ή όχι οι εντολές διακοπής ρεύματος

01.06.2022 15:57
dei_new

Αναβολή για τις 6 Ιουλίου ζήτησε και πήρε η ΔΕΗ για να εκδικαστεί η υπόθεση με το θεσμό της πιλοτικής δίκης στoν Άρειο Πάγο.

Συγκεκριμένα, οι πληρεξούσιοι συνήγοροι της ΔΕΗ ζήτησαν από το δικαστήριο να αναβάλει την συζήτηση της αγωγής που κατέθεσαν η ΕΚΠΟΙΖΩ, το ΙΝΚΑ και άλλες οργανώσεις κατά της ΔΕΗ με αίτημα την ακύρωση, μεταξύ άλλων όρων, της ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά τους, οι ενάγοντες ζήτησαν από το δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση χαρακτηρίζοντας «προσχηματικό και παρελκυστικό» το αίτημα αναβολής.

Το δικαστήριο θα δημοσιεύσει αύριο στις 12.30 το μεσημέρι την απόφασή του σχετικά με την προσωρινή διαταγή που ζήτησαν οι ενάγοντες, καταναλωτικές οργανώσεις και άλλοι, προκειμένου να παγώσουν οι εντολές διακοπής ρεύματος στους πολίτες που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής έως την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος για έκδοση προσωρινής εντολής του δικαστηρίου, κατέθεσε ο πρόεδρος εργαζομένων ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο οποίος τόνισε πως καθημερινά λαμβάνουν εντολές διακοπής ρεύματος προσδιορίζοντας τον αριθμό στην Αττική στις 500 και σε ολόκληρη τη χώρα σε 1.500. Είπε επίσης πως «οι συνάδελφοί του  προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα. Εντολές εκτελούν… Εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα».

Ο μάρτυρας αντικρούοντας την θέση της εταιρείας ότι αν το δικαστήριο δεχθεί το αίτημα για πάγωμα των διακοπών ρεύματος θα υποστεί ζημιά, ανέφερε πως «είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας που έχει πάνω από 5,5 εκατομμύρια πελάτες, αν δεν εκτελεστούν οι διακοπές ρεύματος μέχρι τις 6 Ιουλίου».

Να σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος οργανώνει ακρόαση όλων των φορέων που έχουν προσφύγει αλλά και των παρόχων προκειμένου να αποφανθεί αν θα διεξαχθεί πιλοτική δίκη για την υπόθεση. Το αίτημα για την προσφυγή της υπόθεσης σε πιλοτική δίκη υπέβαλε η ΔΕΗ.

Φάμελλος: ΔΕΗ και Κυβέρνηση εργαλειοποιούν την πιλοτική δίκη για να αποφύγουν το πρωτοδικείο

«Το αίτημα πιλοτικής δίκης από τη διοίκηση της ΔΕΗ, προφανώς με την ευλογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρεμβαίνει στη διαδικασία της συλλογικής προσφυγής των καταναλωτικών οργανώσεων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, εργαλειοποιώντας την πιλοτική δίκη, με στόχο την αποφυγή της πρωτόδικης διαδικασίας και την καθυστέρηση της επίλυσης του προβλήματος και με κίνδυνο χειραγώγησης της διαδικασίας. Η παρέμβαση όμως αυτή αποδεικνύει την κοινωνική αναλγησία ΔΕΗ και κυβέρνησης, εφόσον δεν προβλέπει καμία κάλυψη και καμία διαδικασία για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν την υπέρογκη ρήτρα που επιβλήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ στις 5 Αυγούστου 2021, παρότι ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας και προανάγγειλε την αναστολή της» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τη διαδικασία πιλοτικής δίκης ξεκαθάρισε ότι: «η πιλοτική δίκη για τις αστικές υποθέσεις εισήχθη ως διαδικασία από τον κ. Τσιάρα επί κυβέρνησης ΝΔ, παρά την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των δικηγορικών συλλόγων. Είναι μία καινοφανής διαδικασία, όπου η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε αστικές υποθέσεις, χωρίς να ζητηθεί από τους δικαστές αλλά από έναν από τους διαδίκους. Είναι ένας προβληματικός θεσμός που περιορίζει τη δικαιοδοσία του πρωτοδικείου και στερεί από τους πολίτες βαθμούς προστασίας ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος πολιτών που έχουν κερδίσει πρωτόδικα αποφάσεις όπως συμβασιούχους, δανειολήπτες, νόμο Κατσέλη, κλπ

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι η πρώτη υπόθεση που εισάγεται σε πιλοτική δίκη. Και μάλιστα ενώ οι καταναλωτικές οργανώσεις δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα της συλλογικής αγωγής θα ισχύσει έτσι και αλλιώς για όλους τους καταναλωτές και ότι αυτή η περίπτωση, της ρήτρας, δεν αντιστοιχεί στις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά της πιλοτικής δίκης».

«Το παράλογο είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ ακόμη και ο κος Μητσοτάκης αποδέχεται πλέον τις αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας και ισχυρίζεται μάλιστα ότι θα την «αναστείλει» από τον Ιούλιο, εργαλειοποιεί την πολιτική δίκη για να αποφύγει το πρωτοδικείο που ξεκινούσε σήμερα. Και μάλιστα δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις και δικονομικά προβλήματα στην εκδίκαση».

Σχολίασε ως κοινωνική αναλγησία εκ μέρους  της διοίκησης της ΔΕΗ την παρέμβασή της, με την πιλοτική δίκη, χωρίς μάλιστα την πρόβλεψη κάποιου μέτρου για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα που επέβαλε η ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , που όμως δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, για να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη και όχι φυσικά στους μπαταχτσήδες. Δηλαδή για όλους αυτούς και αυτές που θα πληρώσουν την κανονική χρέωση αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν την επιπλέον προσαύξηση.

Εξέφρασε ακόμη ανησυχία και διαμαρτυρία για τη μεθόδευση από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση με την πιλοτική δίκη για τη ρήτρα λαμβάνοντας υπόψη και τη συζήτηση στη Βουλή για την πιλοτική δίκη, πέρσι τον Οκτώβριο του 2021. «Ελπίζουμε ότι δεν πρόκειται για κάποια απόπειρα χειραγώγησης της απόφασης και ότι η δικαιοσύνη και οι δικαστές θα σταθούν στο ύψος τους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 4.026 νέα κρούσματα και 490 επαναλοιμώξεις

Δίκη Λιγνάδη: Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι τις εξύβρισε ο Κούγιας – Ζήτησαν να περάσει αυτόφωρο (Video)

Αρβελέρ: «Η Μεγάλη Ιδέα να πάρουμε πίσω την Πόλη τέλειωσε με την καταστροφή του ’22» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:32