search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:35
MENU CLOSE

Οι απίστευτοι τρόποι παράκαμψης του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

01.06.2022 18:42
Oil_new

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, αλλά η αγορά πάντα βρίσκει τρόπους να ξεπερνά τις απαγορεύσεις και στην περίπτωση του ρωσικού πετρελαίου, τελικά τα καταστήματα πώλησης και τα διυλιστήρια καταφέρνουν να συγκαλύπτουν την προέλευση της πρώτης ύλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καύσιμα που πιστεύεται ότι προέρχονται κατά ένα μέρος από ρωσικό αργό πετρέλαιο έφτασαν στις αντλίες των βενζινάδικων στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσι, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Wall Street journal .

Τα φορτία μεταφέρονταν από το Σουέζ και τον Ατλαντικό με προέλευση διυλιστήρια της Ινδίας, τα οποία όμως είναι μεγάλοι αγοραστές ρωσικού αργού, όπως διαπιστώνεται με την διασταύρωση στοιχείων από το Refinitiv και το think tank Centre for Research on Energy and Clean Air, που εδρεύει στο Ελσίνκι.

Αμέσως μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις πρώτες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι έμποροι άρχισαν να απεργάζονται σχέδια για την συγκάλυψη της προέλευσης του αργού πετρελαίου. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ροή πετρελαίου, το οποίο ήταν αδύνατο να διαπιστώσεις από ποια πετρελαιοπηγή προερχόταν, όταν έφταναν τα προϊόντα διύλισης στον καταναλωτή.

Πώς οι αγορές ξεπερνούν το εμπάργκο

Ένας τρόπος για να συγκαλυφθεί η αρχική προέλευση του αργού είναι η εν πλω μεταφόρτωση του πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο. Κάτι που έχει εφαρμοστεί στις αγορές πετρελαίου από το Ιράν και την Βενεζουέλα, όπου επίσης υπήρχαν κυρώσεις. Οι μεταφορτώσεις γίνονται στην Μεσόγειο, ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής και στην Μαύρη Θάλασσα και τα φορτία φτάνουν τελικά στην Κίνα, την Ινδία και την δυτική Ευρώπη.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά την ίδια στιγμή οι ενδιαφερόμενοι κατέστρωναν σχέδια υπέρβασης των απαγορεύσεων ως προς το πετρέλαιο, ώστε οι επιπτώσεις στην αγορά να είναι οι μικρότερες δυνατές.

Μία «συνταγή» είναι η ανάμειξη αργού πετρελαίου: μπορεί να απαγορεύεται η εισαγωγή αργού και προϊόντων πετρελαίου, αλλά τα καύσιμα πολύ συχνά φτιάχνονται από την ανάμειξη διαφορετικής προέλευσης πρώτης ύλης.

Ο κανόνας στις ΗΠΑ είναι ότι η χώρα προέλευσης του αργού πετρελαίου εμφανίζεται στα παραστατικά που συνοδεύουν ένα φορτίο εφόσον χρησιμοποιείται κάποιος συγκεκριμένος τύπος σε ποσοστό 25% και πάνω. Αλλά αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση προϊόντος που έχει παρασκευαστεί σε άλλη χώρα. Είναι αδιευκρίνιστο το ποσοστό που καθορίζει την προέλευση του τελικού προϊόντος στην περίπτωση που έχει γίνει  διύλιση του αργού σε προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ .

Δυτικό εμπάργκο, αλλά  και αύξηση εξαγωγών ρωσικού αργού

Το κατά πόσο έχει αποκλειστεί το ρωσικό πετρέλαιο από την αγορά φαίνεται από το ότι οι εξαγωγές της Ρωσίας ανέκαμψαν τον Απρίλιο, μετά από μία πτώση τον Μάρτιο, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ένα μεγάλο πακέτο κυρώσεων από την Δύση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας οι ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 620.000 βαρέλια, φθάνοντας στα 8,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κοντά στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτή την αύξηση διοχετεύθηκε στην Ινδία.

Ο στρατηγικός ρόλος της Ινδίας

Η Ινδία αναδεικνύεται σε στρατηγικής σημασίας κόμβο για τη διοχέτευση του ρωσικού αργού στις αγορές. Οι εισαγωγές της χώρας έχουν εκτοξευθεί στα 800.000 βαρέλια την ημέρα αφότου άρχισε ο πόλεμος, ενώ μία μέρα νωρίτερα η Ινδία εισήγαγε μόλις 30.000 βαρέλια ρωσικού αργού την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων των αγορών Kpler.

Αυτό συνέβη πιθανότατα γιατί η Ρωσία έδωσε μεγάλες εκπτώσεις. Το αργό πετρέλαιο γνωστό ως «Ουραλίων», τιμολογείται περίπου 35 δολάρια πιο χαμηλά από το τύπου «Μπρεντ».

Οι εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου από την Ινδία έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, λόγω του χαμηλότερου κόστους του ρωσικού αργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ημερήσιες μεταφορές προϊόντων πετρελαίου από την Ινδία στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 33% και κατά 43% οι εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Μία ινδική εταιρία μπορεί να ενοικιάζει ένα πετρελαιοφόρο πλοίο για να μεταφέρει φορτίο ρωσικού αργού, που στα χαρτιά φαίνεται ως κάποιο συστατικό της βενζίνης.  Το ρωσικό πετρέλαιο περνά από ινδικό διυλιστήριο και στη συνέχεια με άλλο πλοίο και διαφορετικά συνοδευτικά έγγραφα μεταφέρεται σε ένα αμερικανικό λιμάνι. Το ρωσικό αργό μέσα σε λίγες μέρες έχει αλλάξει ταυτότητα και βρίσκεται στην αμερικανική αγορά, σε μία περίοδο που οι τιμές των καυσίμων έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ.

Κάποια πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό εκτιμάται ότι «σβήνουν τα ίχνη τους» στις θάλασσες κλείνοντας τα συστήματα εντοπισμού τους, πλέουν δηλαδή στο σκοτάδι, σύμφωνα με την γλώσσα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Le Figaro: Εντείνονται η καταστολή και τρομοκράτηση στην Τουρκία – Τι λέει η φεμινίστρια Φιντάμ Ατασελίμ που δικάζεται

Προειδοποιεί για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία η Μόσχα – «Δεν εμπιστευόμαστε τον Ζελένσκι»

Τελεσίγραφο Έλον Μασκ στους εργαζομένους της Tesla: Γιατί τους απειλεί με άμεση απόλυση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:34