search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:34
MENU CLOSE

Το αποχετευτικό σύστημα του Ψυχικού

01.06.2022 11:01
brountzakis_new

Φαίνεται ότι το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής Ψυχικού δεν επιδέχεται βελτιώσεων, καθώς παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης και ανηκέστου βλάβης και άρα επιβάλλεται η αντικατάστασή του.

Τα λύματα Ψυχικού παρουσιάζουν πλέον αυξημένη τοξικότητα, επιβλαβή για την δημόσια υγεία! Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο ποιος θα αναλάβει την εργολαβία του έργου καθώς ερίζουν η βοθρολυμική εταιρεία με τους Αχόρταγους και η ψυχιατρική επιστήμη με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τίνος αρμοδιότητα αποτελεί ο πιο αδύναμος κρίκος του Ψυχικού.

Στο μεταξύ έχει αναδειχθεί στο δημόσιο διάλογο το βασικό ζήτημα που απασχολεί τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Τι θα κάνουμε με τους ζυμαροκώληδες, τους κυρ Παντελήδες!  Όλα εκείνα τα ανθρωπάκια, δηλαδή, που  πολέμησαν το ναζισμό δίχως το όραμα του σταλινισμού, δίχως την καθοδήγηση της Μεγάλης Σοβιετικής Πατρίδας, όλους εκείνους τους «μοναρχοφασίστες» που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας ενάντια στους οραματιστές κατσαπλιάδες που πολεμούσαν με τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους και τους Αλβανούς κομμουνιστές για να μιαν ανεξάρτητη Μακεδονία, μια βουλγαρική Θεσσαλονίκη, μια σκλαβωμένη στον Στάλιν υπόλοιπη πατρίδα. Αυτοί είναι οι κυρ Παντελήδες – σε αντίθεση με τους αγωνιστές Ακρίτες του Ψυχικού!

Είναι εκείνα τα ανθρωπάκια που κράτησαν την Ελλάδα στον ελεύθερο κόσμο δίχως να γίνουν ήρωες με ένσημα, δίχως να αποκτήσουν ισόβιες κομματικές θέσεις, δίχως να ζητήσουν χάρες και προνόμια. Είναι εκείνοι οι άχρωμοι οικογενειάρχες σαν τους πατεράδες μας, οι ζυμαροκώληδες που γύρισαν μετά τον Εμφύλιο καθημαγμένοι στις οικογένειές τους και βάλθηκαν να προκόψουν κάνοντας πραγματικές δουλειές για να παραδώσουν στα παιδιά τους μια καλύτερη ζωή από τη δική τους. Δεν διέθεταν βέβαια το οραματικό βεληνεκές του Τσίπρα, του Κατρούγκαλου, του Νίκου Φίλη και τόσων άξιων τέκνων που οι κώλοι τους έχουν βγάλει κάλους από την εργασία και τους αγώνες…  

Είναι οι κυρ Παντελήδες που αγάπησαν και πρόκοψαν δίπλα στις μανάδες μας, τις κυρα – Παντέλαινες – που ούτε κι αυτές οι κακόμοιρες ήταν άξιες να δουν την τύφλα τους. Δεν ήταν των πρωτοφανών προσόντων της Δούρου, της Σβίγκου ή της Νοτοπούλου! Δεν ζυμώθηκαν οι κώλοι τους στις άγονες περιοχές του Ψυχικού που μεγάλωσαν οι γυναίκες του σοσιαλισμού και των αγνών αγώνων για ένα…αποκούμπι στο Λονδίνο.

Είναι τα μυρμηγκάκια εκείνα που κατάφεραν να φτιάξουν την ζωή των παιδιών τους καλύτερη: τα σπούδασαν, τα αποκατέστησαν, τα έκαναν χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία μαθαίνοντάς τους να βγάζουν τίμια το ψωμί τους εργαζόμενοι, όχι πουλώντας ιδέες και εξαγοράζοντας πλαστογραφημένους ηρωισμούς, ούτε εμπλουτίζοντας το βιογραφικό τους με πορείες και αγωνιστικούς περιπάτους. Που τα έμαθαν να σέβονται την νοικοκυροσύνη και την πατρίδα τους, όχι να καίνε τα πανεπιστήμια και να γκρεμίζουν με βαριοπούλες τις βιβλιοθήκες αλλά να προκόβουν αριστεύοντας σε ολόκληρη την οικουμένη.

Είναι εκείνοι οι σιωπηλοί παππούδες και πατεράδες μας που έκτισαν μιαν Ελλάδα στο κέντρο του σύγχρονου κόσμου, μιαν Ελλάδα που γλύτωσε την μοίρα των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών. Είναι οι κυρ Παντελήδες που δεν πολέμησαν στο πεδίο της μάχης της ΕΡΤ, ούτε τους φιλοτεχνήσαν μνημεία πεσόντων, δεν κατέβηκαν στις πλατείες να επιτεθούν στην δημοκρατία επειδή δεν είχαν τρία αποκούμπια στις μισητές Ευρώπες, βίλα στη Μύκονο και σύνταξη-μαϊμού με θράσος απύθμενο. Είναι όλα εκείνα τα ανθρωπάκια που κράτησαν τη χώρα όρθια στην Ευρώπη, είναι οι κυρ Παντελήδες που από αυτούς είναι φτιαγμένη όλη η Ελλάδα! Είναι η εργατική, μικροαστική και μεσαία τάξη της χώρας αυτή που εισέπραξε το μίσος της Πρώτης Φοράς Αριστερά. Είναι η Ελλάδα των κυρ Παντελήδων που γλύτωσε από την Ψωροκώσταινα αλλά την τρώει ο σκόρος του Ψυχικού…

Διαβάστε επίσης:

«Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι…»

Νόμος Χατζηδάκη: Ένα χρόνο μετά, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ συνεχίζεται

Περί βιβλιοθηκών και τούβλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:31