search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:09
MENU CLOSE

Πετρέλαιο: Συμφωνία OPEC+ για αύξηση 648.000 βαρελιών Ιούλιο και Αύγουστο – Δεν φτάνουν για πτώση των τιμών λένε αναλυτές

02.06.2022 18:17
Πετρέλαιο: Ανάκαμψη τιμών, στο υψηλό πενταμήνου το μπρεντ - Media

Σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής τους κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατέληξαν την Πέμπτη τα μέλη του σχήματος OPEC+, σε μια κίνηση που έχει στόχο να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις στην αγορά που αναμένονται από τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας ως απόρροια του μερικού εμπάργκο στο ρωσικό αργό που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο OPEC+, τον οποίο απαρτίζουν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, υπήρξε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο -ή κατά 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης- και επίσης κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Η αύξηση υπερβαίνει κατά πολύ τις μηνιαίες αυξήσεις κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα που είχε εγκρίνει το καρτέλ για τους επόμενους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της περσινής συμφωνίας για σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού οπότε “βυθίστηκε” η ζήτηση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η ρωσική παραγωγή πετρελαίου, που ήδη μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μετά τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να μειωθεί απότομα το επόμενο διάστημα ως απόρροια του μερικού εμπράγκο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Ρωσία συμφώνησε με την παραπάνω αύξηση, ενώ η συνεδρίαση του OPEC+ ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς διήρκεσε μόλις 11 λεπτά.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η αύξηση αυτή δεν φαίνεται να επαρκεί για να καλύψει το χάσμα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Στις 18.00 ώρα Ελλάδας το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχυόταν κατά 0,35%, σε επίπεδα πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφάνιζε άνοδο 0,36% , οριακά κάτω από τα 117 δολάρια το βαρέλι.

Μηδενική επίπτωση είχε και η συμφωνία στον OPEC+ , στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, να αυξήσει την παραγωγή ώστε να αντισταθμιστεί η μείωση της άντλησης ρωσικού πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Ποιους αφορά η προσωρινή διαταγή για τη μη διακοπή του ρεύματος

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Προσωρινό στοπ στις διακοπές ρεύματος για τις ευάλωτες ομάδες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:07