Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες για μια κατηγορία τροφίμων που μπορούν να καταναλωθούν στο πλαίσιο χορτοφαγικής ή όχι διατροφής και πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο. Ποια είναι αυτα;
Δύο κατηγορίες τροφίμων ενοχοποιούνται ξανά για τις επιπτώσεις τους στην υγεία και τη μακροβιότητα του ανθρώπου. Το «καμπανάκι» μάλιστα, σημειώνουν οι ερευνητές από τις Σχολές Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου και Ιατρικού Κέντρου Loma Linda που κατέληξαν στα σχετικά ευρήματα, χτυπά και για τους χορτοφάγους (vegetarians), η διατροφή των οποίων δεν είναι εκ προοιμίου υγιεινή αλλά μπορεί να βασίζεται σε κακές ποιοτικά τροφές.
Για τη μελέτη που δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές συνέλεξαν τα στοιχεία 77.437 συμμετεχόντων σε μια μεγάλη έρευνα από την Εκκλησία των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας στη Βόρειο Αμερική, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια με περισσότερα από 200 τρόφιμα και κάποια επιπλέον δεδομένα υγείας (φύλο, φυλή, γεωγραφική περιοχή, εκπαίδευση, οικογενειακή κατάσταση, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, άσκηση, ύπνος, Δείκτης Μάζας Σώματος, συννοσηρότητες με καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη).
Ανατρέχοντας στις καταχωρίσεις στο Εθνικό Μητρώο Θανάτων και αξιοποιώντας ειδικά στατιστικά μοντέλα, οι επιστήμονες έλεγξαν ξεχωριστά τις επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. αναψυκτικά, αλλαντικά, γλυκά) έναντι λιγότερο επεξεργασμένων και ζωικών τροφίμων (κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά) έναντι φυτικών, σε βάθος επτάμιση ετών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι:
Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την υπεροχή της χορτοφαγικής διατροφής, όχι όμως όταν δεν αποτελείται από ποιοτικά τρόφιμα. Την επισήμανση έκανε ο Δρ Gary Fraser, MBChB, Ph.D. από την ερευνητική ομάδα, εξηγώντας πως το κόστος σε χρόνια ζωής από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών που ανέδειξε η μελέτη, προέκυψε από τις διατροφικές συνήθειες μιας ευαισθητοποιημένης για θέματα υγείας θρησκευτικής κοινότητας με πολλούς χορτοφάγους.
«Φαίνεται ότι η αναλογία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή κάποιου είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντική για τη θνησιμότητα από την αναλογία των τροφών ζωικής προέλευσης, με εξαίρεση το κόκκινο κρέας» δήλωσε.
Πηγή: ygeiamou
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Το workout 10′ που καίει θερμίδες και ενδυναμώνει
Βουβωνοκήλη: 10 φορές συχνότερη στα αγόρια – Πώς αντιμετωπίζεται
Κορωνοϊός: Πάνω από 5.500 νέα κρούσματα και 19 νεκροί
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.