search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:50
MENU CLOSE

Τσίπρας: Αν κάτι συμβεί με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2233
7/6/2022
08.06.2022 06:00
tsipras-lesvos

Μετά τη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα, στο ανατολικό Αιγαίο, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τουρκικών προκλήσεων, συνεχίζει τις περιοδείες του ο Αλέξης Τσίπρας.

Σήμερα επισκέπτεται τη Σύμη και τη Ρόδο απ’ όπου αναμένεται να στείλει εκ νέου μηνύματα για τα δύο κρίσιμα ζητήματα: την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης έναντι των κλιμακούμενων τουρκικών πιέσεων.

Εδώ και εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η στρατηγική του «δεδομένου» συμμάχου των ΗΠΑ έχει καταστήσει τη χώρα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, αλλάζοντας το διαχρονικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και βαθαίνοντας την εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς καμία εγγύηση των συμμάχων (ως αντάλλαγμα) έναντι της Τουρκίας, η οποία πυκνώνει τις προκλήσεις της τόσο ρητορικά όσο και σε επίπεδο καθημερινών παραβιάσεων. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κλιμάκωσε την επίθεσή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ουσιαστικά ότι ασκεί προσωπική πολιτική στον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, αφήνοντας συχνά εκτός ενημέρωσης και κρίσιμων αποφάσεων ακόμη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η χαρακτηριστική αναφορά του ήταν αυτή για «μονοπρόσωπη, Ι.Χ. εξωτερική πολιτική», η οποία συνοδεύτηκε από την υπογράμμιση ότι και εκεί – όχι μόνο στην οικονομία – ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα παραλάβει χάος.

Χθες, μιλώντας στο συνέδριο για την υγεία που διοργάνωσε η ιστοσελίδα ygeiamou.gr (και όταν η συζήτηση ξέφυγε από την υγεία προς θέματα της επικαιρότητας), ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής παραπέμποντας στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με στόχο ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Χρέωσε την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στην τουρκική πλευρά και είπε πως μπορεί ο Ερντογάν, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική δίνη, να θέλει να εξαγάγει ένταση ώστε να στρέψει το ενδιαφέρον αλλού, αλλά ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους κλιμακώνει δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα. Πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυτή την ένταση αλλά σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που συντρέχει ένας συνδυασμός παραγόντων, ότι δηλαδή έχουμε αυτή την ένταση και παράλληλα τη στρατηγική του δεδομένου όπου οι σύμμαχοι μας λένε «βρείτε». Εξ ου και ανησυχεί είπε πως αν κάτι συμβεί, ο μη γένοιτο, «θα είμαστε μόνοι μας». Παρεμπιπτόντως, αυτή την αναφορά έχει κάνει το καλοκαίρι του 2020 και ο πρώην υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος μετέχει στο επιτελείο συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κι άμυνας και ο οποίος έστειλε και αυτός μηνύματα για ανάγκη εγρήγορσης και όχι εφησυχασμό τις τελευταίες μέρες.

Ζητούνται απαντήσεις

Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται και στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνει τα κόμματα για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητά πλήρη ενημέρωση για το τι είδους στρατιωτικό υλικό (πυρομαχικά, όπλα, οχήματα, κ.λπ.) αποστέλλει η Ελλάδα στην Ουκρανία και από πού αποσπάται αυτό το υλικό, καθώς υπάρχει μεγάλη καχυποψία και υπόνοιες για το ότι «φεύγει» από τη στρατιωτικοποιημένη ζώνη του ανατολικού Αιγαίου. Περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά και ποιος είναι ο χρόνος αντικατάστασης, εν προκειμένω των τεθωρακισμένων τύπου BMP-1 από τα γερμανικά Marder. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εκτιμούν ότι ο υπουργός θα αποφύγει και πάλι να δώσει την πλήρη εικόνα «αν και γνωρίζουν όλοι, γνωρίζουν οι ΗΠΑ, γνωρίζει η Γερμανία, γνωρίζει η Ουκρανία». Σε κάθε περίπτωση καταγγέλλουν αποδυνάμωση της εθνικής άμυνας και υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει «πλεονάζον υλικό» κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί το υπουργείο, αλλά όπλα και υλικό που είτε είναι «επιχειρησιακώς αναγκαία» ή δεν είναι.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Γιώργος Τσίπρας με δήλωσή του την Κυριακή κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση – το πρωθυπουργικό γραφείο ουσιαστικά – προχώρησε σε ντιλ με τη γερμανική εταιρεία ΚΜW η οποία παραχώρησε δωρεάν τα Marder για να πετύχει αυτό που επιδίωκε εξ αρχής και για το οποίο πίεζε, τη συμφωνία για αναβάθμιση των Leopard. «Η εξοπλιστική πολιτική συνίσταται στο σχήμα ο πρωθυπουργός αποφασίζει και το Άμυνας εκτελεί» τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Από την κουμπαριά με τον Καραμανλή στο «Μητσοτάκης γιοκ»

Οι Βόρειοι και οι Νότιοι της ΕΕ

Ρωσία-Κίνα: Από «σαράντα κύματα» οι σχέσεις των δύο χωρών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:39